Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
motivatie en gedrag inspiratie

Wat beweegt jou om direct aan de slag te gaan? Het gedrag richting motivatie

14 januari 2022
Mer met een pen

Motivatie is een begrip welke veel voor komt en een basis vormt voor vele facetten in het leven. Of het nu gaat om financieel vrij worden of andere persoonlijke doelen. Er zijn van die dagen dat je onwijs gemotiveerd bent, denkend aan de goede voornemens waar je op 1 januari gelijk aan begint. Je voelt energie, motivatie, nieuwe ideeën en pakt dingen gelijk aan. Hoe behaal je jouw doelen? Wat heeft er invloed op motivatie en hoe zet je dit ook daadwerkelijk door?

Het gedrag richting motivatie

Motivatie is dus een onmisbaar facet in het leven met betrekking tot het gedrag. Het zorgt voor bepaalde inzet die jij levert of wil leveren waar bepaalde keuzes uit voortvloeien en doelen welke (wel of niet) bereikt worden. Het is vanzelfsprekend om de makkelijkste weg te kiezen, maar zet nou eens een stap terug en denk na over bepaalde richtingen welke jou kunnen uitdagen op het vlak waar jouw doel tot betrokken is. Het klinkt heel cliché maar soms moet je een stap terug zetten, om er volgens twee vooruit te zetten.

Doe het ‘gewoon’

Het geheim van motivatie en doelen behalen is om ‘gewoon’ ergens aan te beginnen, ‘gewoon doen’; je gaat er voor en begint ‘gewoon ergens aan’. Maak het jezelf niet te moeilijk, maak een start, doe iets en bewandel het pad. Nu denk je; dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer het eens. Je weet dat er bepaalde acties nodig zijn en je de juiste energie nodig hebt om te beginnen aan jouw persoonlijke doelen. Wil je een eigen business starten? Bekijk video’s op YouTube en win zoveel mogelijk informatie in. Wil je beginnen met het verhandelen van aandelen of ETF’s? Onderzoek de markt waar jouw interesses tot betrokken zijn of ga op zoek naar een cursus en maak direct een plan. Wil je in het nieuwe jaar geld besparen? Neem je kosten onder de loep. Wil je fit en gezond worden? Trek dan nu je sportkleding aan en ga naar buiten.

Je eigen bron van motivatie

Van blijven zitten kom je er niet. Neem de stappen en dan volgt de rest vanzelf. Al heb je eigenlijk geen flauw idee waar je mee bezig bent, of heb je het gevoel dat je geen idee hebt wat je überhaupt aan het doen bent, denk dan zo: het feit dat je ergens mee bezig bent en ‘gewoon’ bent begonnen, maakt het dat jij motivatie creëert en de eerste stappen zet richting jouw doelen. Iedereen herkent de situatie dat je opeens je motivatie kwijt bent, je hebt geen energie meer, raakt niet meer geïnspireerd en de goede ideeën komen niet meer naar boven. Neem dit jezelf niet kwalijk, maar herinner jezelf dat je altijd zelf de bron bent van motivatie, of deze bron kunt worden.

Gerelateerd:
Dit jaar krijg jij eindelijk jouw persoonlijke financiën onder controle (en dit is waarom)

Falen is het proces tot succes

Het principe van ‘gewoon doen’ komt weer terug, het ondernemen van actie kan namelijk nooit kwaad. Het verliezen van motivatie zie je als falen, je bent teleurstelt en wil eigenlijk opgeven. Je hebt niet bereikt wat je wilde bereiken, of heb je het nog niet bereikt? Je zal het wel niet geloven, maar ook uit deze ‘faalmomenten’ komt succes. Jouw faalmoment zorgt ervoor dat je dichterbij je doel komt, want falen is een proces welke je doorloopt richting succes. Zie het als een leermoment, een kans, een ontwikkeling en een stap dichterbij jouw opgestelde doel.

Onthoud dat je alleen faalt als je stopt met proberen

JIJ hebt doelen opgesteld, JIJ wil financieel vrij worden, JIJ wil een business starten. Zoek de intrinsieke motivatie weer op, de wat? Ja, je leest het goed: de intrinsieke motivatie! Motivatie die komt uit jezelf, het bevredigen van JOUW behoeften, want je doet tenslotte alleen wat je leuk vindt en geeft energie aan zaken die je graag doet, toch? 😉. Neem actie, want dit is tenslotte de grondlegger van motivatie en niet andersom. Het is een oorzaak-gevolg reactie van het ‘actie-reactie’ principe (dit komt je vast bekend voor): je onderneemt actie (oorzaak) – krijgt hier motivatie van – wat resulteert in nog meer motivatie (gevolg).

Ga er nog eens diep over nadenken ‘wat je nou eigenlijk wil bereiken? Wat is jouw beweegreden?’. Inventariseer waar jij om wil gaan geven, wat voor jou meetelt en geef daar de juiste aandacht aan. Vanuit Dwayne Johnson citeer ik het volgende “When you focus on you, you grow. When you focus on shit, your shit grows.

Dit blogartikel bevat affiliate links.

.

Meer over dit onderwerp

Een reactie op dit artikel

  1. Serlina schreef:

    Mooi geschreven je kan hier echt van leren kijk uit naar je volgende stuk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal