multi-level marketing thuis werken oplichting geld verdienen online

Thuis werken en veel geld verdienen? ⚠️ Pas op met multi-level marketing bedrijven

Er zijn veel mensen die thuis willen werken en die (veel) geld willen verdienen. Dat is ook niet gek, want wie wil dat nou niet? Vanuit de comfort van je eigen huis (en pyjama), je eigen agenda indelen en ook nog eens een leuk inkomen verdienen. Vooral wanneer je niet eerst een opleiding hoeft te volgen en/of geen investering hoeft te doen om de boel op te starten. Dus wanneer je zo’n kans aangeboden krijgt, dan zou je gek zijn als je het niet aanneemt. Toch? 🤔 Pas op met multi-level marketing bedrijven.

Voordat ik deze blog startte, wist ik niet zo goed wat voor werk ik wilde doen. Ik keek regelmatig op verschillende vacature websites, maar het (passende) aanbod was nou niet bepaald groot. Ik wilde namelijk niet 40 uur per week buiten de deur werken, omdat ik een oude hond heb die ik niet hele dagen alleen wil laten. Daarnaast ben ik alleen opgeleid voor het werk dat ik juist niet meer wilde doen, wat er dus op neer komt dat ik onopgeleid ben. De paar banen die ik hier passend voor waren, leverden amper het minimumloon op. Ik snap dus heel goed waar onder andere thuisblijfmoeders en onopgeleide mensen tegenaan lopen. En nee, ik vind het helemaal niet gek dat termen zoals ’thuis werken’ en ‘online geld verdienen’ mensen aantrekt. Maar mocht jij je in bovenstaande herkennen: pas op!

Je bent dan een makkelijk slachtoffer

Oplichters zijn goed in het vinden van de juiste slachtoffers. Dat is nou eenmaal zo. En voel je alsjeblieft niet persoonlijk aangevallen wanneer ik dit zeg, maar probeer te accepteren dat anderen jou als een makkelijk slachtoffer kunnen zien, en behoed jezelf van oplichting. Hieronder kun je een opsomming vinden van eigenschappen en situaties die ervoor kunnen zorgen dat oplichters jou als makkelijk slachtoffer zien;

  • Je bent enigszins aan huis gebonden, bijvoorbeeld vanwege je kinderen, een ziekte of lichamelijke handicap en/of het gebrek aan vervoer.
  • Een flexibel schema waarbij je zelf je werktijden kunt inplannen is een must, vanwege andere verplichtingen zoals je gezin, het huishouden of een (andere) fulltime baan.
  • Je maakt weinig kans op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld vanwege een gebrek aan passende educatie, gebrek aan werkervaring, omdat je er te lang tussenuit bent geweest (thuisblijfmoeders: pas op!) of omdat je vanwege een andere reden een afstand hebt tot de arbeidsmarkt.
  • Je hebt geen buffer achter de hand en kunt niet (veel) investeren in het opstarten van bijvoorbeeld een eigen bedrijf en/of het volgen van een nieuwe opleiding.
  • Er is enigszins tijdsdruk: je hebt niet de tijd om een bedrijf op te bouwen, maar hebt wel op korte termijn geld nodig.

Na het lezen van deze opsomming besef je misschien dat je inderdaad een makkelijk doelwit zou kunnen zijn. Begrijp mij niet verkeerd; ik wil je niet als slachtoffer bestempelen, maar ik wil je juist behoeden voor al die eikels die er op deze aardkloot rondlopen. We doen allemaal ons best om een goed leven op te bouwen, maar helaas zullen er altijd mensen zijn die niet het beste met je voor hebben. 😤

Pas op voor multi-level marketing (MLM) bedrijven

Alleen al in Amerika zijn er 21 miljoen mensen actief (geweest) bij een multi-level marketing bedrijf. En helaas heeft het de Nederlandse grens allang bereikt en zie je het hier steeds vaker voorkomen. Wat is multi-level marketing precies? Het is een verkoopconstructie waarbij je diensten of producten verkoopt aan mensen in jouw netwerk (familie, vrienden en kennissen). Daar is op zichzelf natuurlijk niks frauduleus aan. Waar het echter wringt, is dat er meer wordt verdient aan het binnenhalen van nieuwe verkopers dan aan het verkopen van de producten/diensten zelf. Er ontstaat dan een constructie dat erg lijkt op een piramidespel; de mensen ‘bovenaan’ verdienen aan de mensen die zij hebben aangedragen, welke weer nieuwe mensen aandragen, etc. De bovenste laag krijgt dan percentages van iedereen ‘onder’ hun.

Piramidespellen zijn in Nederland verboden

Het is namelijk geen ‘duurzaam’ bedrijfsmodel, in de zin dat het niet oneindig door kan gaan. En het is al zeker niet mogelijk dat iedereen verdient aan dit model. Sterker nog: volgens de AARP Foundation verdient maar liefst 74% helemaal niks of verliest zelfs geld door deze multi-level marketing bedrijven.

Waarom bestaan deze MLM bedrijven dan nog?

Piramidespellen zijn illegaal, maar het is niet illegaal om diensten of producten in je netwerk te verkopen. Het echte geld wordt verdient door middel van het aanbrengen van nieuwe verkopers, maar door ook ‘echte’ producten in deze mix te gooien, wordt het een legitiem verkoopmethode en is het niet per definitie een piramidespel. Kansspelautoriteit zegt er het volgende over: “Multi level marketing (of netwerkmarketing): hierbij is altijd sprake van de verkoop van een product of dienst. Bij multilevel marketing verwerft de koper van een product het recht om zelf ook bepaalde producten te verkopen waarmee hij een bonus, een provisie of een percentage van de omzet kan verwerven. Hetzelfde geldt voor de opvolgende kopers. Zo ontstaat een bedrijfsmodel dat lijkt op een piramide. Het doel van multilevel marketing is echter wezenlijk anders dan het doel van een piramidespel. Multilevel marketing is namelijk een verkoopmethode. Multilevel marketing is daarom geen kansspel en valt onder het consumentenrecht.”

Waarom trappen mensen in multi-level marketing?

Het is echt heel erg makkelijk om hier in te trappen. Ik maak geen grapje, het is écht heel makkelijk. Je wordt benaderd door iemand die je al kent, misschien een familielid, een vriend, een kennis of iemand waar je vroeger bij in de klas zat. Je zal automatisch al wat minder op je hoede zijn; deze ‘verkoper’ ken je immers persoonlijk. Dat is eigenlijk al waar het mis gaat: je wordt niet opgelicht door een sluwe kerel, maar door iemand die je persoonlijk kent. Dit maakt het hele gebeuren een stuk complexer.

Vervolgens word je geïnformeerd over de geweldige producten/diensten en over hoeveel diegene al heeft verdiend. Of dat waarheidsgetrouw is: waarschijnlijk niet, aangezien 74% van de mensen uiteindelijk niks verdient. Je hoort dus fantastische verhalen over geld, over hoe zij slechts een aantal uren per week werken en hoe makkelijk ze dat kunnen combineren met hun (andere) baan, huishouden en/of kinderen. Je voelt ‘m al aankomen: dit zijn de dingen die ik benoemde het stukje over de makkelijke slachtoffers.

De investering is niet zo groot, hooguit een paar duizend euro. Ja, dat is alsnog een boel geld, maar het is niet vergelijkbaar met hoeveel je normaal gesproken zou moeten investeren om een eigen bedrijf van de grond te krijgen. En bovendien krijg je er ook nog gratis trainingen bij. Je kunt dus, volgens multi-level marketing bedrijven, zonder opleiding en zonder grote investering heel erg succesvol worden. Dat horen we graag! (te graag)

Vervolgens komen de prachtige verhalen over hoe snel iemand veel geld is gaan verdienen. Een multi-level marketing bedrijf zal ongetwijfeld benadrukken dat je de eerste maand al geld kunt verdienen en dat je binnen een jaar al rijk kunt zijn. Zit je dus met tijdsdruk? Dan ben je extra vatbaar voor deze vorm van oplichting.

Hoe kan het dat dit in stand wordt gehouden?

Ook hier zijn wederom meerdere redenen voor. Weet je nog die gratis trainingen die jou werden aangeboden? In deze trainingen werd er continue verteld dat je zelf verantwoordelijk bent voor jouw succes. Verdien je geen geld? Dan doe je dus zelf iets verkeerd. Je zal je mindset moeten veranderen, je zal actiever moeten worden op social media, je zal beter moeten worden in marketing en sales, je zal meer mensen in je netwerk moeten benaderen, etc. Kortom; wanneer je faalt, ligt dat helemaal aan jezelf. Doordat dit zo wordt ingeprent, zullen mensen minder snel toegeven dat ze falen. Tel daar bij op dat er om je heen continue succesverhalen worden verteld en dan voel je je nóg waardelozer. Dit is echter allemaal expres gedaan, om jou ervan te weerhouden om het bedrijf de schuld te geven.

En weet je nog dat ik je vertelde dat dingen complexer werden, doordat je benaderd wordt door mensen die je kent? Ook dit maakt het moeilijker om een MLM te zien voor wat het is. Want dan moet je dus toegeven dat jij bent opgelicht door iemand die je vertrouwde. En niet alleen dat: wanneer je zelf mensen hebt aangebracht (wat je ongetwijfeld zal doen, want daar verdien je het meeste geld mee), dan heb jij mensen in jouw naaste omgeving opgelicht. Geen wonder dat mensen niet tot dit inzicht willen komen, want dat is vreselijk! Tegelijkertijd is dat ook de reden dat dit soort systemen in stand worden gehouden. MLM bedrijven verpesten zoveel relaties.

Waar moet je op letten en hoe weet je of iets MLM is?

Houd dit artikel in gedachten wanneer je vermoed dat iets een multi-level marketing bedrijf is. Realiseer je of jij een makkelijk slachtoffer bent (in hun ogen, niet de mijne!) en doe vooral heel veel onderzoek vooraf. Zoek op de naam van het bedrijf, gecombineerd met de termen ‘MLM’ of ‘multi-level marketing’ en je zal ongetwijfeld zoekresultaten tegenkomen als het betreffende bedrijf een MLM is. Wil je meer leren over deze constructies, dan kan ik je vooral aanraden om deze video van Always Marco en deze video van James Jani te bekijken. Zij leggen het haarfijn uit, inclusief voorbeelden en videobeelden.

Disclaimer: net alle netwerkbedrijven zijn per definitie frauduleus.

Meer over online geld verdienen

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.