Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
sidehustle als mystershopper wat verdient dat

Leuke sidehustle: alles wat je wil weten over bijverdienen als mysteryshopper

8 november 2021
Lydia

Wist je dat vrijwel alle branches gebruik maken van mysteryshoppers? Winkels, horeca, dienstverleners, benzinestations, gemeenten, kappers, bioscopen, klantenservices en autodealers. Je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt gebruik gemaakt van mysteryshoppers om de klanttevredenheid te verbeteren. Dit kan op locatie zijn, maar steeds vaker kunnen opdrachten telefonisch of per mail uitgevoerd worden. Dus ben je op zoek naar een leuke sidehustle? Misschien is mysteryshoppen dan wel iets voor jou!

Waarom maken deze bedrijven gebruik van mysteryshoppers?

Voor elk bedrijf is het natuurlijk belangrijk dat klanten tevreden zijn. Een tevreden klant blijft immers terugkomen en zal minder makkelijk voor de concurrent kiezen. Bedrijven steken dan ook vaak veel geld en energie in het opleiden van hun personeel en door de inzet van mysteryshoppers kunnen ze onderzoeken of al deze aangeleerde skills ook daadwerkelijk in de praktijk worden gebracht. Op deze manier kunnen ze hun medewerkers weer feedback geven en trainen om zo de klantvriendelijkheid nog verder te verbeteren.

Wat wordt er van je verwacht?

Uiteraard verwachten ze van je dat je de opdracht serieus neemt. Vooraf krijg je altijd te horen wat de opdracht is en welk scenario je moet volgen. Je gedraagt je als normale klant, maar let ondertussen op specifieke dingen, zoals netheid, de begroeting, of bepaalde aanbiedingen voorradig zijn, of een medewerker aanstuurt op een aankoop, enzovoorts. Vaak krijg je een bepaalde vraag voorgelegd die je moet stellen of je volgt een bepaald scenario. Je bent bijvoorbeeld op zoek naar een nieuwe tuinset die in de winter buiten moet kunnen blijven staan, je wilt advies over pijnstillers voor je zieke moeder/oom/tante/kind of gaat ergens lunchen met een bepaalde intolerantie.

In andere gevallen krijg je weer geheel de vrije hand, als je maar op alle details let. Vaak is het nodig dat je bewijsmateriaal indient, zoals een kassabon, een foto van de winkel of gerechten of een screenshot van een telefoongesprek of verzonden mail. Zo weten ze zeker dat jij de opdracht ook daadwerkelijk hebt uitgevoerd.

Hoeveel kun je verdienen als mysteryshopper?

Eerlijk is eerlijk, echt rijk zul je hier niet van worden. De vergoeding van een opdracht ligt meestal tussen de €5 en €35 euro. Met een uitschieter als je met 2 personen uiteten mag of meerdere opdrachten kan/moet combineren. Een kleine bel of mail opdracht levert dus ongeveer €5 euro op. Maar dit kost je dan ook maar 5 tot 10 minuten op een moment dat het jou uitkomt, vanuit thuis.

Voor een winkelbezoek bij een bekende keten ligt de vergoeding vaak tussen de 10 en €15 euro. En vaak krijg je ook “in natura” betaald; je kappersbezoek of de aankoop van een kledingstuk of bepaald aantal liters brandstof wordt vergoed in ruil voor jouw ervaringen. Op deze manier heb ik een flinke voorraad drogisterij artikelen aangelegd en hoef ik maar zelden op eigen kosten te tanken. En dat tikt toch best lekker aan!

Mysteryshoppen via een app

Misschien heb je er al weleens van gehoord, maar via Roamler en Smartspotter kun je ook mysteryhoppen via een app. Zij hebben kleine opdrachtjes open staan, waarbij je checkt of een bepaald schap in de winkel er netjes bij staat of dat promotiematerialen wel worden gebruikt. Als een merk een grote campagne opzet en hiervoor duizenden posters en displays laten maken, willen ze wel graag zien dat deze gebruikt worden natuurlijk. Dit check je in de winkel door wat foto’s te nemen en vragen te beantwoorden. Voor dit soort opdrachten ligt de vergoeding ongeveer tussen de €1,50 en €10 euro. Je voert ze ter plekke uit en hoeft thuis geen uitgebreide vragenlijst meer in te vullen. Het kost je dus ook weinig tijd.

Zelf aan de slag als mysteryshopper?

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wil je zelf aan de slag als mysteryshopper? Bedrijven als Multi Value, Secret View, Excap, Gapbuster, Helion en H&S Brands zijn regelmatig op zoek naar nieuwe mysteryshoppers.

Gerelateerd:
Extra geld verdienen op internet: zo doe je dat (10 manieren met extra tips!)
.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jan Modaal