Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten

Nadelen van dropshipping: tegen deze 3 problemen liep ik in de eerste week al aan

4 maart 2021
Sandra Boon

Zo’n twee weken geleden werd ik op een zaterdagochtend wakker met een briljant concept voor een dropshipping website. Ik speelde al langer met het idee om een sidehustle te starten, maar ik had nog niks leuks kunnen bedenken. Tot die ene zaterdagochtend, dus. Een paar minuten later was de domeinnaam aangevraagd en kon ik beginnen met het bouwen van een webshop. Nu (twee weken later) heb ik enkele nadelen van dropshipping al ondervonden.

Natuurlijk had ik verwacht dat er wel wat hobbels in de weg zouden zijn, maar ik wist nog niet helemaal welke hobbels mij echt problemen zouden opleveren. Ik zal wel alvast heel eerlijk toegeven: door deze nadelen van dropshipping twijfel ik of dropshipping überhaupt wel een goed plan is. Het is natuurlijk ook niet voor niks dat het een slechte naam heeft gekregen. Ik kan mij ook best wel voorstellen dat deze werkvorm erg veel problemen kan opleveren wanneer het werk niet professioneel wordt uitgevoerd. 😯

Gerelateerd:
Ik startte een dropshipping website voor €52,39 euro (en ik deel mijn ervaringen met jou)

01. Volledig afhankelijk van de dropshipping leverancier

Er zijn meerdere nadelen van dropshipping, maar dit nadeel vind ik zelf het meest problematisch. Je bent op verschillende vlakken afhankelijk van jouw leverancier en dat vind ik echt niet fijn. Zo ben je onder andere afhankelijk van het aanbod dat zij bieden, van de voorraden die zij hebben en van hun manier van communiceren. Dit heeft voor mij (nu al) enkele problemen opgeleverd:

  • Ik had mij aangemeld bij een specifieke leverancier, omdat zij drie producten in het assortiment hebben waar mijn concept om draait. Een week na aanmelding waren deze producten uitverkocht.
  • Die producten worden ook niet meer ingekocht. Je bent dus echt volledig afhankelijk van de leverancier wat de producten betreft. Hun voorraad is niet oneindig en je hebt geen invloed op nieuwe voorraden die worden aangeschaft.
  • Ik heb bij de leverancier een bestelling geplaatst om producten te kunnen testen (zie nadeel van dropshipping nr. 2) en het blijkt dat 2 van de 10 producten niet meer op voorraad zijn. Knap lastig als een echte klant dit zou hebben besteld… Op het moment van bestellen was het volgens de website nog wel op voorraad. Dit wordt overigens niet vanuit de leverancier naar mij gecommuniceerd, dus ik moet zelf continue hun website in de gaten houden én de bestellingen die ik heb geplaatst controleren.

Ik voorzie hier echt vervelende problemen, vooral ook met klanten. Hoe vervelend zou het zijn als een klant iets besteld, waarna ik het niet kan inkopen?! Daar krijg je ontevreden klanten van. En als ik eerlijk mag zijn: ik zou dat zelf als klant ook heel irritant vinden. Dit is niet de service die ik wil bieden met mijn webshop en ik wil daarom ook niet afhankelijk zijn van een leverancier.

02. Geen ervaring met de producten (en geen kennis)

Een goede verkoper weet wat ze verkoopt. En met dropshipping wordt dat toch wel een beetje lastig. Nou heb ik het mijzelf ook extra moeilijk gemaakt door producten te kiezen waar je ook écht wel verstand van moet hebben en waarbij je ook de juiste productinformatie moet plaatsen. Ik dacht slim te zijn door bewust voor deze producten en deze niche te kiezen, omdat het de concurrentie op een afstand houdt. 😂 Om dit ‘probleem’ op te lossen heb ik besloten om een aantal producten bij de leverancier te bestellen voor mijzelf. Ik kan ze na het testen natuurlijk alsnog doorverkopen (misschien via Marktplaats of via een Sample Sale). Nu begin ik echter te twijfelen of deze producten wel geschikt zijn voor dropshipping, want i.c.m. met nadeel nummer 1 is dit toch wel een vervelende situatie. Ik kan niet elke keer alles maar gaan kopen, wanneer het niet veel later uit het assortiment wordt gehaald.

03. Mixen en matchen van dropshipping leveranciers

Met één leverancier werken blijkt dus al veel meer tijd te kosten dan ik had verwacht! Niet alleen kost het meer tijd, maar het zijn ook precies de klusjes die niet leuk zijn om te doen: bestellingen controleren, zelf klanten op de hoogte stellen, klanten moeten teleurstellen, continue je aanbod moeten aanpassen, retouren aannemen en natuurlijk ook ontevreden klanten te woord staan. En dan wordt het pas echt vervelend, want ik moet dan met de klanten dealen, terwijl het eigenlijk de leverancier is die eventuele fouten maakt. Zoals ik al aangaf heeft deze leverancier niet meer alle producten die ik wilde gaan aanbieden. Nu zijn er drie opties:

  • Met meerdere leveranciers werken en nog meer dingen in de gaten moeten houden (en meer logistiek).
  • Een assortiment aanbieden dat niet compleet is.
  • Of zelf (een deel van de) producten inkopen en aanbieden.

Stoppen door deze nadelen van dropshipping?

Ik ben niet zo enthousiast over dropshipping als twee weken geleden. 😂 Ik wil fatsoenlijke producten en fatsoenlijke service kunnen bieden, maar met deze nadelen van dropshipping betwijfel ik of dat mogelijk is. Het concept dat ik heb heeft echt potentie en die wil ik gaan benutten. Daarom heb ik besloten om gedeeltelijk zelf producten in te kopen. Daarnaast houd ik voorlopig circa 20 dropshipping producten aan, die qua productlijn wel complementair is met de producten die ik ga kopen, maar waarvan je de producten niet zo snel zou combineren. Het is een beetje lastig uit te leggen zonder te verklappen wat ik precies aanbied, haha! In ieder geval komt het er op neer dat de kans klein is dat mensen mijn producten én de dropshipping producten tegelijkertijd aanschaffen. En mocht dat wel zo zijn: dan houd ik alsnog genoeg marge over.

Op dit moment ben ik bezig met contacten in Nederland, Duitsland, Polen en Kroatië. Ik ben van plan om een productlijn samen te stellen die je nergens anders ziet en die je ook niet zo makkelijk kunt nabootsen. Althans: die niet gekopieerd kan worden door andere dropshippers. 😉 Ik zal jullie op de hoogte houden van mijn avontuur.

Gerelateerd:
Online geld verdienen 🤑 Dat doe ik op deze 6 verschillende manieren en jij kunt het ook
.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal