
De nadelen van vakantiehuisjes verhuren als sidehustle
Mijn Instagram inbox ontplofte bijna toen ik aankondigde dat ik als nieuwe sidehustle vakantiehuisjes ga verhuren. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat de interesse zo enorm zou zijn! Hoewel ik het zelf een hele leuk manier vind om te investeren en een extra inkomen te genereren, kent deze sidehustle namelijk ook een aantal belangrijke nadelen. In dit blogartikel zal ik er een paar met jou delen.
01. Grote investering om vakantiehuisjes te kopen
In tegenstelling tot het invullen van online enquêtes en het starten van een blog is dit géén sidehustle die je zomaar even start. Het vereist namelijk een flinke investering om een vakantiehuisje te kopen. Hoeveel een vakantiehuisje precies kost kan ik helaas niet zeggen, want de prijzen verschillen onderling enorm. Naast de aanschaf heb je nog veel meer andere kosten, zoals de overdrachtbelasting van maar liefst 10,4% en de kosten voor de notaris en het kadaster. De kans is ook groot dat je daarnaast nog allerlei dingen moet aanschaffen voor het huisje, zoals de inboedel en schoonmaakproducten. Wil je deze sidehustle starten dan heb je dus aardig wat eigen geld nodig en zal je eventueel een lening moet aangaan.
02. Het levert geen passief inkomen op
Over het algemeen start ik vooral veel sidehustles die een passief inkomen opleveren, maar dit keer is dat even heel anders. Het kost namelijk behoorlijk wat tijd om op te zetten en om te blijven runnen. In de opstartfase ben ik vooral heel druk met schoonmaken, marketing doen, AirBnB account opzetten, borden maken, inkopen doen, administratie opzetten, etc. Een klus die véél meer tijd kost dan ik had verwacht.
Als alles straks een beetje loopt is het harde werk ook nog niet voorbij – ik moet namelijk na elk vertrek het huisje helemaal schoonmaken en voorbereiden op nieuwe gasten. Dat kan zo een paar uur kosten als je het écht goed wil doen. Ook het regelen van de boekingen en de administratie kost meer tijd dan ik verwacht had. Gelukkig vind ik het wél heel erg leuk om te doen, dus ik vind het niet erg! Toch is het wel belangrijk om te onthouden dat deze sidehustle je heel veel tijd gaat kosten en dus geen passief inkomen oplevert.
03. Verantwoordelijk voor jouw gasten
Als eigenaar van vakantiehuisjes ben je verantwoordelijk voor jouw gasten. Zij vieren hun vakantie of weekendje weg bij jou en natuurlijk wil je dat ze een hele fijne ervaring hebben op jouw locatie. Ik vind het leuk om de gasten te verwelkomen en een praatje met ze te maken. Toch merk ik dat de verantwoordelijkheid (nu al) soms zwaar op mij weegt. Ik doe er dan ook alles aan om het mijn gasten naar hun zin te maken. Zo krijgen ze bijvoorbeeld een welkomstpakketje en verzorg ik een aantal basisartikelen, zoals toiletpapier, olie, zout en peper, thee en koffie. Daarnaast ben ik ook altijd bereikbaar voor ze via de telefoon. Het is leuk om te doen, maar het is niet erg vrijblijvend…
Bovendien ben je ook écht wettelijk verantwoordelijk voor jouw gasten. Het is aan mij als eigenaar om ervoor te zorgen dat de gasten zich houden aan bijvoorbeeld het reglement van het park. Dat kan best lastig zijn als je niet zelf op het park aanwezig bent.
04. Wetgeving voor vakantiehuisjes
De wetgeving voor vakantiehuisjes is ook een punt waar veel mensen op afhaken. Je hebt namelijk niet alleen te maken met de wetgeving vanuit de overheid, maar je hebt een parkreglement waar je je aan moet houden én de gemeente heeft ook nog het één en ander te bepalen. Zo mag ik van het park waar mijn eigen vakantiehuisjes op staan niet langer verhuren dan 3 maanden aan één gast en mag ik van de gemeente niet verhuren aan buitenlandse arbeidsmigranten. Nou hoeven deze regels geen probleem te vormen, maar het is wel iets waar je je echt even in moet verdiepen, vóórdat je gaat investeren in vakantiehuisjes.
05. Belastingen
Als je graag hoofdpijn wil hebben, dan moet je je eens verdiepen in de belastingen waarmee je te maken krijgt als je een vakantiehuisje gaat verhuren. 😉 Om een paar dingen op te sommen:
- De flinke overdrachtbelasting van 10,4% is heftig
- De 9% btw die je moet afdragen over de huurinkomsten
- Over overige inkomsten (schoonmaken, tours geven, fietsverhuur, linnengoed, etc) betaal je 21% btw. Bied je deze diensten aan en werk je actief voor jouw vakantiehuisje, dan riskeer je ook dat jouw volledige huurinkomsten worden belast in box 1.
- Als het je 2e woning is betaal je geen winstbelasting over de huurinkomsten
- Verhuur je een eigen (primaire) woning? Dan betaal je wél winstbelasting
- Toeristenbelasting (verschilt per gemeente – zelf bijhouden in nachtregister)
- Vakantiehuisjes vallen in box 3 en daar betaal je vermogensbelasting over
Dan toch maar niet investeren in vakantiehuisjes?
Die keuze is natuurlijk helemaal aan jezelf. Ik heb de keuze gemaakt om het wél te doen. Mocht het niet bevallen, dan kan ik ze altijd weer verkopen. Het hoeft immers geen permanente beslissing te zijn. Ik zou je wel aanraden om je goed te verdiepen in alle nadelen die ik hierboven heb genoemd. Met name het gedeelte over de kosten, wetgeving en belastingen zou ik even goed uitzoeken.
Heb je interesse in het verhuren van vakantiehuisjes, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je geen belangrijke punten en informatie over het hoofd zien? Dan kan ik je de Vakantieverhuur Cursus van Jennie aanraden. Ik heb deze zelf ook gevolgd en dat heeft mij héél veel tijd (en ellende) bespaard! Met de kortingscode IKBENJANMODAAL krijg je ook nog eens €125 euro korting. Dat is dan weer mooi meegenomen!
In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.
Alle categorieën
Nieuwste blogs
Recreatiewoning verhuren via AirBnB: mijn eerste maand
Zo kun je snel en makkelijk geld verdienen met jouw bonnetjes
Deze blogs over passief inkomen MOET je lezen
Download gratis de Sidehustle Bijbel
In dit e-book verklap ik welke sidehustle het meest geschikt is voor starters én met welke sidehustles ik meer dan €3.000 euro per maand verdien! 😱😱😱
Gelukt!
De Sidehustle Bijbel zal binnen een paar minuten in jouw mailbox zitten. Niks ontvangen? Check de spambox!