Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten
pas op met aanbieden van online cursussen

Thuis werken en veel geld verdienen? ⚠️ Pas op met het aanbieden van online cursussen

5 november 2020
Sandra

Er zijn veel mensen die thuis willen werken en die (veel) geld willen verdienen. Dat is ook niet gek, want wie wil dat nou niet? Vanuit de comfort van je eigen huis (en pyjama), je eigen agenda indelen en ook nog eens een leuk inkomen verdienen. Vooral wanneer je niet eerst een opleiding hoeft te volgen en/of geen investering hoeft te doen om de boel op te starten. Dus wanneer je zo’n kans aangeboden krijgt, dan zou je gek zijn als je het niet aanneemt. Toch? 🤔 Wees echter wel alert bij het volgen én maken van online cursussen.

Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen dat ik aan het schrijven ben over o.a. online oplichting en get-rich-quick nepperij. Zoals ik in het vorige artikel over multi-level marketing bedrijven ook al aangaf: als jij thuis wilt werken, je eigen agenda wilt kunnen indelen, veel geld wilt verdienen en daar weinig voor moeten doen – dan ben je een ideaal doelwit om opgelicht te worden. In dit artikel leg ik je graag het een en ander uit over het aanbieden van online cursussen.

Gerelateerd:
Thuis werken en veel geld verdienen? ⚠️ Pas op met multi-level marketing bedrijven

Maar online cursussen zijn toch helemaal niet illegaal?

Nee, dat zijn ze zeker niet. Er is niks illegaals aan. Ik zou het ook niet zo zeer bestempelen als ‘oplichting’, want dat is het ook niet. Waarom ik je er dan wel voor wil waarschuwen? Omdat het vaak net iets te mooi wordt beschreven: passief geld verdienen, gewoon wanneer je ligt te slapen. Of terwijl je ondertussen in een hangmatje op Bali ligt. Of terwijl je kinderen op bed liggen. Je kent de advertenties vast wel. 😉

Passief inkomen via online cursussen is een illusie

Het is niet onmogelijk – dat is het zeker niet. Er zijn genoeg mensen die wél een vermogen hebben vergaard met het aanbieden van online cursussen. Dit zijn, heel toevallig, echter wel vooral mensen die online cursussen aanbieden waarin ze je leren hoe je online cursussen kunt aanbieden en/of hoe je jouw marketing kunt inrichten. Niks mis mee, maar besef wel dat zij met een hele andere doelgroep werken dan wanneer je B2C werkt of wanneer jouw expertise een ander onderwerp betreft. Anyway, terug naar de illusie. Waarom noem ik dat zo?

Het wordt veel rooskleuriger beschreven dan dat het werkelijk is. Je verdient nooit passief geld met online cursussen. Zodra jouw online cursus eenmaal staat, gebeurt er namelijk helemaal niks (ongeacht wat de aanbieders jou vertellen). Sterker nog – dan begint het echte werk pas: acquisitie en sales. Het is niet zo dat je de online cursus de wereld in slingert en dat klanten spontaan de weg naar jou weten te vinden (was dat maar zo). Je zal actief je best moeten doen om potentiële klanten naar jouw website te trekken, om ze te overtuigen van jouw aanbod, etc. Zodra ze eenmaal jouw cursus hebben aangeschaft, dien je ook nog support te verlenen indien nodig. Kortom: zelfs als je er wél aan verdient, dan is het alsnog verre van passief.

Online cursussen verkopen is topsport

Dat is het echt. Kijk maar eens naar de mensen die wél succesvol zijn geworden met het aanbieden van online cursussen. Zij hebben keihard geknokt om wat op te bouwen voor zichzelf (en dat is ook waarom ik ze nooit zou betichten van oplichting). Ook wanneer ze bijvoorbeeld een team hebben dat hun helpt bij alles: daar gaat óók als ondernemer veel tijd in zitten. Kijk eens hoeveel tijd deze mensen op social media besteden, hoeveel blogs ze schrijven, hoeveel webinars te geven, hoeveel advertenties ze ontwikkelen. Het verkopen van online cursussen is topsport. En nogmaals: de verkoop ervan is verre van passief.

Waarom ik je hier voor wil behoeden

Ik heb zelf twee jaar lang een webacademy gehad, waarin ik allerlei online cursussen aanbood over onder andere het bouwen van websites, het opzetten van webshops, het hoger scoren in zoekmachines, etc. Dus ja, ik heb wel wat ervaring met het aanbieden van online cursussen. 😂 Ik verdiende hier circa €750 euro per maand mee. Zeker niet slecht, aangezien mijn main business (het bouwen van websites) was en de webcademy dus slechts diende als extra zakcentje. Waarom ik je wil waarschuwen, ondanks dat mijn webacademy redelijk goed liep?

  • Het was ontzettend veel werk om bij te houden. Het is niet zo dat mensen zich aanmeldden en dat ik vervolgens niks hoefde te doen. Er moest regelmatig nieuwe content gemaakt worden, mensen hadden support nodig en regelmatig had de content een update nodig.
  • Marketing kostte ontzettend veel tijd. Er was niks ‘passief’ aan het aantrekken van nieuwe klanten en het behouden van huidige klanten. Ik gaf minimaal 2x per maand een gratis webinar, was continue actief op social media en kreeg ook regelmatig mails van potentiële klanten die meer vragen hadden.
  • De enige reden dat het al snel goed liep: ik had al een netwerk. Ik blogde al behoorlijk wat jaartjes en had al behoorlijk wat mailadressen verzameld van geïnteresseerden. Op mijn blog had (passief!) meer dan 12.000 bezoekers per maand, wat voor een simpele webdesigner uit het pittoreske Drenthe best wel veel is. Hierdoor had ik al een groot bereik.

Uiteindelijk moest ik na twee jaar kiezen: óf websites bouwen óf de webacademy aanhouden. Het was onmogelijk om beiden simultaan te laten lopen, omdat het simpelweg te veel tijd kostte. Hieronder een banner van mijn platform. Jeetje, dat lijkt wel een eeuw geleden.

Ik heb online cursussen gebouwd voor klanten

Naast het bouwen van websites, had ik nog een ander ‘product’ dat klanten konden kopen; een kant-en-klaar systeem voor het aanbieden van online cursussen. Bij elke salesgesprek met potentiële kopers, waarschuwde ik voor het feit dat het verkopen van online cursussen niet vanzelf gaat. Sommige mensen haakten af (slechte verkoper ben ik ook weer), maar veel ook niet. En dat is prima: wie niet waagt, die niet wint. Maar ik kan je wel vertellen dat veel van deze mensen hun aankoopbedrag nooit hebben terugverdiend. Want nogmaals: het opzetten van een online cursus is één ding; maar het verkopen ervan is topsport.

Wat je dus zou moeten weten voordat je begint

  • Het aanbieden van online cursussen genereert geen passief inkomen.
  • Je hebt een actief netwerk nodig om jouw online cursus aan te kunnen verkopen.
  • Of je hebt genoeg middelen nodig om flink te kunnen adverteren.
  • Het kost tijd en moeite om jouw online cursus in de markt te zetten.
  • Wees bereid om investeringen te doen, zowel qua tijd als geld.

Zou ik afraden om een online cursus te gaan opzetten? Nee, dat niet per sé. Maar weet wel waar je aan begint en wees bereid om de nodige stappen te zetten om jouw online cursus tot een succes te maken.

.

Meer over dit onderwerp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?