online cursussen verkopen op soofos ervaring

Online cursussen verkopen op Soofos: dit is mijn ervaring

Voor deze blog test ik allerlei sidehustles en online verdienmodellen uit. Zo startte ik onder andere een dropshipping website, een bol.com webshop en een affiliate website. Soms met succes, soms ook niet. In eerdere artikelen deelde ik meer informatie over het verkopen van online cursussen. Daar gaf ik regelmatig de tip om niet alleen online cursussen aan te bieden op je eigen website, maar ook op externe verkoopkanalen. Er zijn aardig wat Engelstalige platformen, zoals Etsy en Creative Market. In Nederland is er nog niet heel veel beschikbaar, maar ik vond wel één heel handig platform: Soofos. In december 2023 startte ik met het aanbieden van online cursussen op dit platform en in dit blogartikel deel ik mijn ervaring.

Online cursussen verkopen is niet zo makkelijk

Vergeet wat die Bali-boys roepen: het verkopen van online cursussen is nog helemaal niet zo makkelijk. Ja, er zijn veel mensen heel erg rijk mee geworden. Maar in de praktijk komen de meeste online cursussen helemaal niet van de grond. Dit heeft twee redenen:

  • Het maken van een online cursus systeem is best wel een gedoe. Je kunt zelf iets bouwen, maar dan heb je technische kennis nodig. Huddle zou je kunnen gebruiken, maar dat is voor een starter nog best prijzig. Gebruikmaken van Soofos kan dan de uitkomst bieden. Je kunt hun online cursus systeem gebruiken en dat kost niks! Ze rekenen alleen commissie per verkochte online cursus.
  • Een online cursus verkoopt zichzelf niet. Je draait een online cursus in elkaar, maakt een mooie salespagina en vervolgens ben je verbaasd dat de aanmeldingen niet binnenstromen. Tja, je moet de online cursus wel zien te verkopen en daar heb je bereik/publiek voor nodig. Dit bouw je zelf op via jouw website, mailinglijst en social media. Maar als je dit bereik niet hebt, is het verkopen erg lastig. Bij Soofos kun je óók gebruikmaken van het bereik dat zij hebben opgebouwd. Win-win!

Wat is Soofos?

Soofos is online platform waar je online cursussen kunt aanbieden én volgen. Als lesgever kun je online cursussen, trainingen en masterclasses opzetten. Met hun platform heb je géén technisch gedoe: je hoeft alleen de content te maken en te uploaden. Zij regelen jouw cursus-omgeving, het betaalproces, etc. Dit scheelt jou als lesgever heel werk en frustratie. Lesgeven op Soofos kost jou niks, maar je draagt wel een commissie af per cursus die je verkoopt. Dit is fijn, want je betaalt alleen wanneer je ook daadwerkelijk inkomsten hebt.

Cursussen verkopen op Soofos

In december 2023 besloot ik om een paar van mijn online cursussen en masterclasses aan te bieden op Soofos. Niet als vervanging van mijn eigen cursus systeem (ik werk met Huddle en ben daar erg tevreden mee), maar als extra verkoopkanaal. Ik wil namelijk gebruikmaken van het bereik dat Soofos heeft en ben vooral heel erg benieuwd of dit mij ook extra verkopen, websitebezoekers en volgers gaat opleveren. Het leek mij dus vooral een heel mooi experiment!

Mijn eerste indruk

Mijn eerste indruk van Soofos is eigenlijk vooral heel erg goed. Het aanmelden als lesgever was heel makkelijk, dus ik kon al snel aan de slag. Het toevoegen van de content spreekt redelijk voor zich, hoewel ik het platform wel erg traag vind. Je krijgt vanuit Soofos veel ondersteuning in het begin. Zo kun je gratis online cursussen volgen over het maken van een cursus en over het maken van goede video’s. Ze kijken ook met je mee naar de inhoud en naar de beschrijving, zodat het geoptimaliseerd wordt voor meer conversie. Daarnaast delen ze ook veel informatie over de cursussen waar mensen naar zoeken, zodat je daar op kunt inspelen. Soofos is dus erg betrokken bij wat je doet. Dat valt mij helemaal niet tegen!

Daarnaast krijg je na aanmelding ook kortingscodes zodat je mensen gratis toegang kunt geven (of 50% korting). Dit is handig, omdat je zo in korte tijd toch aardig wat cursisten en reviews kunt verzamelen. Ik heb zelf deze kortingscodes gedeeld in een nieuwsbrief en deze naar circa 1.000 mensen gestuurd. Binnen een uur waren de 10 gratis kortingscodes op.

Misschien vind je dit ook interessant:

In mijn blogs komen soms affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47