ugc creator in nederland

Hoe kun je online geld verdienen als UGC creator in Nederland?

Er zijn verschillende sidehustles die het afgelopen jaar zijn overgewaaid van Amerika naar Nederland. UGC creator worden is er daar één van. Het wint enorm aan populariteit en vooral jonge vrouwen tussen de 20 en 35 verdienen hier online geld mee. Niet alleen is deze sidehustle heel lucratief – het is ook nog eens heel erg leuk om te doen. In dit blogartikel zal ik je uitleggen wat deze sidehustle precies inhoudt én vertel ik hoe jij geld kunt verdienen als UGC creator in Nederland.

Wacht even – waar hebben we het over?

We hebben het over user-generated content – ook wel UGC genoemd. Dit is een type content (meestal video’s) dat gemaakt wordt door gebruikers van het product en die vervolgens worden ingezet bij verschillende marketingkanalen. Je hebt dit soort video’s vast weleens voorbij zien komen:

  • Unboxing video waarin een willekeurig persoon het product uitpakt en heel blij is met het ontvangen product.
  • Een video waarin iemand de resultaten deelt van het gebruiken van een schoonheidsproduct, zoals een crème of tandpasta.
  • Video waarin iemand een tour geeft van een mooi hotel.

Dat is allemaal user-generated content. Gemaakt door “gebruikers” en ingezet door bedrijven in hun eigen marketing. Belangrijk om hier duidelijk bij te vermelden dat het NIET gaat om het delen van deze content bij je eigen volgers. Je hoeft géén volgers te hebben en je hoeft al zeker geen influencer te zijn. Het doel is juist dat de bedrijven deze content gaan plaatsen en gebruiken bij bijvoorbeeld advertenties. Het gaat hier dus absoluut niet om influencer marketing, maar echt om het produceren van content.

Starten als UGC creator in Nederland

In Amerika is deze sidehustle dus al heel erg populair en in Nederland begint het ook steeds bekender te worden. Bedrijven zien namelijk een hogere conversie bij dit type content ten opzichte van de gelikte reclames waar we op televisie en op social media al mee worden platgegooid. Starten als UGC creator in Nederland kan dus heel erg lucratief zijn. De vraag is nu waarschijnlijk: hoe start je met UGC?

01. Verdiep je in deze sidehustle

Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat deze sidehustle precies inhoudt. In het Sidehustle Dossier over UGC heb ik allerlei info en blogartikelen geplaatst over geld verdienen met user-generated content. Op internet en op YouTube kun je ook allerlei informatie vinden van andere mensen. Het is ook zeker de moeite waard om een paar experts te volgen en hun tips te lezen, bijvoorbeeld de Nederlandse Lisan Wagenaar van de UGC Creator Academy. Zij is als UGC creator heel succesvol, werkt onder andere voor grote merken én heeft ook nog eens meer dan 150 Nederlandse vrouwen begeleidt naar een succesvolle UGC sidehustle.

02. Start met een portfolio

Potentiële opdrachtgevers willen natuurlijk wel weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Daarom is het belangrijk om een portfolio te hebben: een overzicht van eerder werk dat je hebt gedaan. Zonder portfolio zal je niet zo snel opdrachten krijgen, maar het is lastig om een portfolio op te bouwen als je nog geen opdrachten hebt gehad. Een vicieuze cirkel! Je kunt natuurlijk wel een aantal voorbeeld video’s maken, waarbij je doet alsof het een echte opdracht is. Wees hier wel eerlijk over en zeg erbij dat het geen echte opdrachten zijn.

03. Meld je aan bij UGC creator platformen

Er zijn allerlei platformen waar je je kunt aanmelden als content creator. Veel daarvan richten zich vooral op de Amerikaanse markt, maar ik heb er een aantal gevonden die internationaal werken. Een uitsluitend Nederlands platform was er vorig jaar nog niet, maar nu wel! Je merkt echt dat UGC steeds meer voet aan de grond begint te krijgen in Nederland.

Aanmelden bij deze platforms is geheel gratis en vrijblijvend. Maak een account aan, vul je profiel in en upload een paar relevante UGC video’s die je hebt gemaakt. Vervolgens kun je bij de campagnes/opdrachten kijken welke bedrijven er momenteel op zoek zijn naar UGC creators. Zit er wat leuks voor je tussen? Stuur dan een pitch in en wie weet is jouw eerste UGC opdracht al heel binnenkort een feit! 

04. Zoek zelf samenwerkingspartners

Jezelf aanmelden bij verschillende platformen en wachten tot er opdrachten binnenstromen – dat is een optie, maar… Je kunt veel meer en veel sneller opdrachten binnenslepen wanneer je zélf potentiële opdrachtgevers benadert. Dan kun je namelijk zelf bepalen welke prijzen je vraagt én je kunt een opdrachtgever makkelijker overtuigen van jouw voorstel. Als je dus écht online geld wil verdienen als UGC creator, dan zou ik zeker even de handen uit de mouwen steken om nieuwe opdrachten binnen te slepen. Wees niet verlegen en wees ook vooral niet bang om afgewezen te worden – nooit geschoten is altijd mis!

Meer online geld verdienen met sidehustles

In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Verkopen op bol.com
E-book

Verkopen op bol.com

Sidehustle Toolkit
Online geld verdienen

Sidehustle Toolkit

.