online geld verdienen met social media

Hoe kun je online geld verdienen met social media? Ik deel 6 manieren

Voor veel mensen is dit zowel een droom als een ver-van-mijn-bed-show: online geld verdienen met social media. Je hebt vast al weleens gehoord hoe influencers bakken met geld verdienen met het maken van een social media post en/of een paar stories… Het klinkt als makkelijk verdiend (en als je eenmaal genoeg volgers hebt IS het ook makkelijk verdiend), dus het is ook niet gek dat veel mensen willen weten hóé je dit doet. In het blogartikel van vandaag deel ik 6 manieren om geld te verdienen met social media.

01. Betaalde samenwerkingen op social media

Deze manier om online geld te verdienen met social media is het meest voor de hand liggend en daarom ook het meest bekend. Iedereen weet wel dat je als influencer betaald kan krijgen om bepaalde diensten of producten te promoten op je eigen kanaal. Voor de betalende partij heeft dit verschillende voordelen: meer exposure, meer volgers, meer verkopen. Daarnaast is genoemd worden door ‘grote’ accounts ook bevorderlijk voor het algoritme, dus eigenlijk heeft de betalende partij hier veel baat bij. Hoe je dan aan de betaalde samenwerkingen komt? In principe zijn er 3 manieren:

  • Je meldt je aan bij een platform dat influencers en merken samenbrengt. Voorbeelden daarvan zijn LinkPizza, Influentials en Join. Je schrijft je in en krijgt vervolgens opdrachten aangeboden waar je voor kunt pitchen.
  • Je wacht tot bedrijven jou gaan benaderen. Het kan even duren voordat dit gebeurt, maar als zodra dat gebeurt zit je wel in een goede onderhandelingspositie. Zij geven immers al aan dat ze graag met jou willen samenwerken.
  • Mijn favoriete manier: Zelf betaalde samenwerkingen gaan zoeken. Waarom? Omdat je dan zelf jouw opdrachtgevers kunt uitzoeken. Zo kies je de opdrachten die het beste bij jou passen en die het meest relevant zijn voor jouw doelgroep. Het is misschien even spannend om zelf bedrijven te benaderen en er zullen absoluut afwijzingen komen, but trust me: it’s worth it!

Het voordeel van dit verdienmodel is dat je gegarandeerd betaald krijgt voor het werk dat je doet (wat bij het verdienmodel hieronder juist niet het geval is). Het nadeel is dat je eerst aardig wat bereik moet hebben, voordat je hier echt leuk mee kunt verdienen.

02. Online geld verdienen met affiliate marketing

Mijn favoriete verdienmodel: affiliate marketing! Bij dit verdienmodel krijg je niet betaald per post, view of story, maar krijg je een percentage van de winst zodra er verkopen zijn. Het voordeel voor de betalende partij is dat er alleen betaald wordt zodra er ook echt daadwerkelijk verkopen zijn. Als influencer loop je dan het risico dat je content maakt waar je niks aan verdient. Het voordeel is wél dat je zelf 100% controle hebt over wat je wel of niet doet. Je hebt geen afspraken en geen deadlines waar je je aan moet houden. Ook hoef je bij dit verdienmodel niet duizenden volgers te hebben om geld te verdienen. Voor starters is dit daarom ook wel een ideaal verdienmodel. Affiliate marketing kun je toepassen door je aan te melden bij affiliate platforms, zoals PayPro, Daisycon, LinkPizza, Plug and Pay en TradeTracker. Daar vind je bedrijven en producten/diensten die je kunt promoten.

03. Eigen producten aanbieden op social media

Met affiliate marketing promoot je de producten of diensten van andere partijen, maar je kunt natuurlijk ook je eigen producten aanbieden. Dit kunnen producten zijn die je zelf inkoopt en verstuurt, maar het kunnen ook digitale producten zijn. Denk daarbij aan e-books, planners en online cursussen. Als sport influencer kun je bijvoorbeeld hardloopschema’s en voedingsschema’s aanbieden. En als beauty influencer kun je online workshops geven over make-up en huidverzorging, om maar een paar simpele voorbeelden te noemen.

De voordelen van dit verdienmodel zijn eindeloos. Je kunt het volledig automatiseren, waardoor je er een passief inkomen mee kunt verdienen. Ook is het een groot voordeel dat je geen producten hoeft in te kopen en dus hele lage opstartkosten hebt. En ja, omdat het digitaal is, kun je het eindeloos verkopen. Het is dan ook niet gek dat ik zelf óók online producten verkoop op deze blog en op social media.

Lees ook: Makkelijk digitale producten verkopen, zónder eigen webshop

04. Online geld verdienen met UGC

Heb je (nog) helemaal geen volgers, maar wil je wél geld verdienen met social media? Dan zijn de andere 5 verdienmodellen op deze pagina niet voor jou geschikt. Gelukkig is er alsnog een manier om geld te verdienen en dat is met het maken van UGC, ook bekend als user-generated content. Als UGC-creator maak je social media content voor andere bedrijven, die zij vervolgens inzetten op hun eigen kanalen. Vaak wordt deze content ook ingezet bij advertenties. Het is dan dus niet nodig om zelf volgers te hebben, want het wordt NIET op jouw eigen kanaal geplaatst.

Waarom dit voor bedrijven interessant is? Het antwoord is heel simpel: authentieke content levert meer conversie op dan gelikte reclames. Bedrijven hebben in hun advertenties op social media liever een “gewoon” mens die laat zien hoe goed een product is dan dat ze acteurs inhuren.

Hoe je aan UGC opdrachten komt? Heel simpel: je meldt je aan bij platformen die UGC-creators en bedrijven met elkaar in contact brengt. Zodra er een opdracht beschikbaar is, krijg je daar een melding van. Je kunt dan pitchen en hopelijk krijg je de opdracht. Daarnaast kun je ook zélf bedrijven benaderen en een voorstel doen.

05. Geld verdienen met views op social media

In de verdienmodellen die ik hierboven noem, gaat het vooral om geld dat je kunt verdienen door social media in te zetten. Bij sommige social media kanalen kun je óók geld verdienen op het platform zelf, doordat je betaald krijgt voor het aantal views dat jouw content krijgt. Hoe dit precies werkt en wanneer je betaald krijgt, verschilt per platform.

Zo krijg je bijvoorbeeld bij YouTube betaald voor het aantal views dat je krijgt op jouw video’s. YouTube plaatst immers reclames voor, tijdens en na jouw content en jij deelt mee in die opbrengsten. De voorwaarde is wel dat je 3 uploads moet hebben geplaatst in de afgelopen 90, je minimaal 500 volgers (subscribers) moet hebben op jouw account én er moeten minimaal 3.000 kijkuren zijn. Daarna kun je je aanmelden voor het YouTube Partnerprogramma en vervolgens je automatisch uitbetaald. Een mooie manier om een passief inkomen op te bouwen!

Bij andere platformen – zoals TikTok en Instagram – lijken de verdienmodellen regelmatig te veranderen. Zo had Instagram eerst een bonusprogramma waar je voor uitgenodigd kon worden. Die lijkt sinds deze maand te zijn vervallen. Voor actuele informatie over de verdienmodellen, kun je het beste de betreffende platformen raadplegen.

06. Volgers vragen om donaties

Dit klinkt in eerste instantie een beetje raar, maar je kunt jouw volgers ook vragen om donaties. Algemene influencers op social media doen dat niet zo snel – zou ik eerlijk gezegd ook heel vreemd vinden – maar je ziet het wel veel bij accounts en blogs waar tutorials worden gedeeld. In plaats van te betalen voor toegang tot de content (zoals bij een online cursus), kun je dan je waardering tonen door een donatie te doen. Vaak wordt dan gevraagd of je een “kopje koffie wil sponsoren” als dank. Een prima verdienmodel en voor de volgers is het een kleine moeite om iemand te bedanken.

Meer over online geld verdienen

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.