passief inkomen opbouwen hoe dat echt werkt

Dit is hoe het ontvangen van een passief inkomen er écht uitziet

Laatst deelde ik op Instagram dat ik sinds een paar maanden ook geld verdien met advertenties op deze website. Dat deed ik in het begin niet, omdat het mij niet de moeite leek en – om heel eerlijk te zijn – omdat advertenties soms heel irritant zijn. Nu de bezoekersaantallen in een rap tempo groeien, leek het mij een mooi moment om het toch eens te proberen. Na 2-3 maandjes data verzamelen krijgt Google Adsense het voor elkaar om het maximale uit de advertenties te halen. Dat levert mij nu meer dan €100 euro aan extra passief inkomen op. Elke maand weer. Waar ik niks voor hoef te doen. Maar ook écht niks, want de advertenties draaien gewoon door en de betalingen worden automatisch uitgekeerd.

Dat deelde ik dus op Instagram en de reacties daarop verbaasden mij. Mensen vonden het te weinig – want met €100 euro kun je net niks! Dat is in theorie ook zeker waar, maar zou je echt NEE zeggen tegen €100 euro per maand extra waar je niks voor hoeft te doen?

Passief inkomen? Reken niet op 10K stortingen

Door dit voorval én door eerdere reacties realiseerde ik mij opeens dat mensen een heel verkeerd beeld hebben van hoe een passief inkomen werkt. Dat is ook niet gek, want op social media dwarrelen video’s rond van finfluencers die screenshots delen van hun bankrekening waar één keer per maand of één keer per week een flink bedrag op gestort wordt. Of screenshots van affiliate commissies waarbij ze honderden euro’s per verkoop krijgen. Dat komt totaal niet overeen met hoe een passief er bij mij uitziet – en ik denk dat dit geldt voor de meeste online ondernemers.

Hoe een passief inkomen er bij mij uitziet

Ik ontvang geen dikke vette bedragen, maar ik ontvang hier en daar geld via verschillende partners. Dat gaat dan meestal om maximaal een paar honderd euro. En dat is dan een totaalsom van de hele maand, want – hou je vast! – de meeste commissies die ik verdien zijn tussen de €5 en €20 euro. Wanneer ik dit tegen mensen zeg, krijg ik regelmatig de reactie dat ze die bedragen de moeite niet waard vinden. Dat snap ik, want wat moet je nou met €5 euro? Daar kun je tegenwoordig al geen wijntje meer voor bestellen op het terras! Toch is het wel degelijk de moeite waard. Wat als ik je nou vertel dat ik die €5 euro commissie minimaal 1x per dag verdien? Dan kom je alsnog uit op meer dan €150 euro per maand aan passief inkomen. Waar ik niks meer voor hoef te doen…

Dus geen dikke vette facturen?

Sporadisch verdien ik eens flinke commissies waar ik dan ook dikke vette facturen voor mag versturen. Dit valt naar mijn mening echter niet onder passief inkomen, omdat het dan meestal gaat om tijdelijke acties. Die ik dan ook nog eens heel actief promoot. Zo had ik vorig jaar met Black Friday in één weekend meer dan €1.500 euro aan commissies verdiend. Ka-ching! Maar… Dit is voor mij niet de realiteit van het opbouwen van een passief inkomen.

Meerdere inkomstenbronnen voor passief inkomen

Ik verdien een passief inkomen op verschillende manieren, bij verschillende platformen, met verschillende partners. Het is dus niet één bedrag dat binnenkomt elke maand, maar een verzameling van allerlei kleinere bedragen. Ik zal een paar voorbeelden noemen:

  • Ik verdien €5 euro commissie op Product A die ik promoot via affiliate marketing. Dit wordt elke dag wel minimaal 1x verkocht en soms ook vaker. Dat levert mij minimaal €150 euro per maand op. Dat zet nog geen zoden aan de dijk, maar voeg daar het volgende aan toe;
  • Met Product B (waarvan de commissie €10 euro is) verdien ik ook elke maand tussen de €100 en €150 euro. Bij elkaar opgeteld zitten we dus al op gemiddeld €275 euro aan passief inkomen.
  • Met verschillende andere producten (commissies tussen de €0,50 euro en €45 euro) verdien ik in totaal circa €250 euro per maand.
  • Daarnaast zijn er nog wat grotere commissies die ik niet standaard elke maand verdien, maar die wel geheel passief worden verkocht. Dit levert gemiddeld circa €100 euro op. In totaal al meer dan €600 euro – alleen aan “vaste” commissies via affiliate marketing.
  • Daar komen dan nu ook nog de advertentie inkomsten bij via Google Adsense van meer dan €100 euro per maand. Hoppa, daar hebben we €700 euro aan passief inkomen per maand.
  • Dan heb ik natuurlijk ook nog mijn digitale producten. Die verkopen vooral wanneer ik het actief promoot, dus ik zal niet het hele bedrag aan dit lijstje toevoegen. Toch verkoop ik ook aardig wat zonder het actief te promoten en dat levert dan circa €250 euro per maand op.

Al deze losse bedragen vind je wellicht niet de moeite waard, maar bij elkaar levert het toch al zo’n duizend euro per maand op. En dan heb ik mijn passieve inkomsten uit dividendaandelen nog niet eens toegevoegd aan het lijstje, want dat levert mij inmiddels ook gemiddeld €1.028 euro per maand op. Waar ik niks meer voor hoef te doen… Plus de 3,75% rente die ik krijg op mijn spaargeld bij Trade Republic – levert ook weer elke maand €85 euro op!

Wat doe ik met mijn passief inkomen?

Ik wil jouw droom van een passief inkomen natuurlijk niet verpesten, maar het is echt niet zo dat ik mijn geld nu verkwansel aan luxe reisjes, merkkleding en dure etentjes. Omdat ik in mijn camper woon, geen kosten voor een woning heb en over het algemeen best wel goedkoop leef, houd ik van mijn passieve inkomen zeker de helft over. En dan hebben we het nog niet eens over het geld dat ik actief verdien. Het geld dat ik elke maand overhoud investeer ik dan ook weer in manieren om nog meer passief inkomen te genereren. Recent heb ik vooral geïnvesteerd in dividendaandelen, goud en zilver, muziekrechten en crypto. Met andere woorden: Ik gebruik mijn passieve inkomsten om te investeren in passieve investeringen, zodat ik nóg meer passief inkomen kan genereren. Wat kan ik zeggen? Het is verslavend! 😂

Zo bouw jij ook een passief inkomen op

Hoewel de meeste content op internet over het genereren van een passief inkomen totaal ONREALISTISCH is – heb ik allang bewezen dat het wél echt kan. Ik heb allerlei manieren getest om geld te verdienen en mijn meest ideale manier is het hebben van een eigen website. Hier kun je namelijk meerdere verdienmodellen aan koppelen en je houdt controle over jouw kanaal (wat bij social media helaas niet het geval is). Nu denk je misschien: goh, ik kan helemaal geen website bouwen, dus dit is niet voor mij weggelegd! Gelukkig hoef je dat ook helemaal niet te kunnen. In mijn Sidehustle Toolkit leer ik je namelijk niet alleen hoe je verschillende verdienmodellen kunt toepassen, maar je mag óók mijn kant-en-klare website knippen en plakken. Zo heb jij geen technische kennis of ervaring nodig en kun je vandaag nog starten met het opbouwen van een passief inkomen.

Eigen geldmachine bouwen?

online geld leren verdienen met de sidehustle toolkit

Meer lezen over passief inkomen

In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Verkopen op bol.com
E-book

Verkopen op bol.com

Sidehustle Toolkit
Online geld verdienen

Sidehustle Toolkit

.