Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten
overstappen naar andere bank makkelijk

Overstappen naar een andere bank? Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker

29 september 2020
Sandra

Je hebt het misschien al gelezen in de krant: steeds meer (bekende) mensen roepen op om de financiële sector te laten overstappen op een verantwoorde manier van investeren. Want wist je dat jij met jouw spaargeld, hypotheek, pensioenfonds en verzekeringen (ongemerkt) ook mede-verantwoordelijk kunt zijn voor onder andere de bio-industrie en wapenhandel? Daar willen we helemaal niet bij betrokken worden… Overstappen naar een andere bank is dan de enige verantwoorde optie.

Ik denk dat we allemaal wel weten dat geld macht is, maar ik denk dat we er niet bij stilstaan dat dit óók betekent dat wij zelf eigenlijk heel veel macht hebben. Veel meer dan je zou denken! Met het geld dat je hebt kun je veel betekenen qua duurzaamheid, ook wanneer je niet steenrijk bent. Je geld stallen bij een duurzame(re) bank is wellicht één van de makkelijkste manieren, waarmee je wél een groot verschil kunt maken. Maar laten we eerlijk zijn: het overstappen naar een andere bank is soms zo’n gedoe…

Makkelijker overstappen naar een andere bank

Maak het voor jezelf makkelijker om over te stappen naar een andere bank. Het is sowieso al niet het allerleukste klusje, maar het is zeker de moeite waard om te doen. In deze blog zal ik je een paar tips geven, waarmee je het overstappen wat makkelijker kunt maken voor jezelf.

01. Maak een lijst met jouw inkomsten en uitgaven

Maak in Excel een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven. Gewoon in twee kolommen, niks bijzonders. Ga het vooral niet categoriseren, je hoeft echt alleen maar een simpel lijstje te maken. Het is natuurlijk sowieso een goed plan om een overzicht te hebben van jouw inkomsten en uitgaven, maar in dit geval is het extra handig. Je kunt namelijk de lijst gebruiken om af te strepen bij welke uitgaven je het bankrekeningnummer hebt gewijzigd. En na het overstappen kun je hetzelfde lijstje gebruiken om te checken of alles goed wordt afgeschreven van jouw nieuwe bankrekening. Bonus tip: zitten er abonnementen tussen die je niet meer gebruikt? Zeg die dan gelijk op en dan heb je direct een lekkere besparing te pakken. 💪 Wist je dat 91% van de Nederlandse huishoudens onderschatten hoeveel lopende abonnementen ze hebben?

02. Maak een standaardtekst klaar

Maak een standaardtekst klaar die je kunt mailen naar de bedrijven waar jij lopende incasso’s van hebt. Loop dan één voor één de uitgaven uit jouw lijstje langs en check of je het bankrekening zelf online kunt wijzigen of niet. Kun je het zelf wijzigen, dan doe je dat natuurlijk. Kan het niet? Dan stuur je de klant-en-klare mail met het verzoek om het bankrekeningnummer te wijzigen. Je schrijft de tekst eenmalig en kunt het vervolgens bij alle bedrijven gebruiken. Zo kost het je een stuk minder tijd. En heb je het gewijzigd of een verzoek ingediend? Streep het dan weg op jouw lijst (of zet er een kruisje achter). Zo weet je precies welke bedrijven je wel en niet hebt gemaild.

03. Houd jouw uitgaven goed in de gaten

Houd na het overstappen jouw uitgaven goed in de gaten. Zet een kruisje in jouw overzicht/lijst zodra een bedrag correct is afgeschreven van jouw nieuwe bankrekening. Zo weet je precies wat wel en wat niet goed is gegaan. Want laten we eerlijk zijn: het overstappen verloopt niet altijd even vlekkeloos. 😅

04. Trek er genoeg tijd voor uit

Dus zeg je oude bankrekening nog niet direct op. Bij sommige bedrijven duurt het helaas even voordat een automatische incasso correct is gewijzigd. Daarnaast is het ook handig om te weten dat een automatische incasso doorgaans een paar dagen duurt. Start de incasso op maandag, dan wordt het wellicht donderdag pas van jouw rekening afgeschreven. Wijzig jij jouw bankrekeningnummer op dinsdag, dan is de incasso al gestart en wordt het bedrag afgeschreven bij jouw oude. Het kan verstandig zijn om de overstap te maken in een week waarin je geen automatische incasso hebt (mocht je die er tussen hebben 😉 ).

05. Gebruik de overstapservice

De Overstapservice is een initiatief van een aantal Nederlandse banken. Deelnemende banken helpen jou dan met het overstappen naar een andere bank. Zij regelen echter niet alles voor je, dus je moet het wel goed in de gaten blijven houden! En zorg ervoor dat je op de hoogte bent van wat je wél zelf allemaal moet doen en regelen.

PS. Wist je dat sommige banken ook een kortingen en/of bonus bieden wanneer je gebruik maakt van de overstapservice? Zo krijg je bij Knab bijvoorbeeld €50 euro wanneer je hier gebruik van maakt. Als je dan toch wilt overstappen, dan is dat mooi meegenomen!

Ga jij overstappen naar een andere bank?

Het is even een klusje, maar het loont. Ik ben zelf reeds overgestapt naar duurzamere banken (ASN Bank en Triodos) en ben daar ongeveer een uurtje mee zoet geweest. Ter vergelijking: het schrijven van dit artikel duurde al langer dan dat. 😂 Voordeel was wel dat ik al een keurig overzicht had van mijn uitgaven, dus dat maakte het overstappen naar een andere bank veel makkelijker. Mocht je het liefst willen overstappen naar een duurzamere bank, neem dan een kijkje bij EerlijkeGeldwijzer.nl. Op die website kun je verschillende financiële producten en banken met elkaar vergelijken.

Gerelateerd:
Bankrekening openen bij verschillende banken? Een heel goed idee!
.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?

Jan Modaal