Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
wat te doen met overwaarde op huis

Overwaarde op je koophuis? Lees hier wat je er allemaal mee kunt doen

1 maart 2022
Lydia

Nu de huizenprijzen explosief zijn gestegen hebben veel huizenbezitters een behoorlijke overwaarde. Dit kun je natuurlijk gewoon lekker zo laten en tegen de tijd dat je ooit besluit je woning te verkopen kun je het verzilveren. Maar er zijn ook allerlei mogelijkheden om iets met deze overwaarde te doen. Wat dacht je van je maandlast verlagen, verbouwen of beleggen?

Het verlagen van je maandlast dankzij overwaarde

Als je huis momenteel een stuk meer waard is dan toen je het kocht, kan het zomaar zijn dat het rentepercentage van je hypotheek omlaag kan. Je betaalt namelijk vaak een risico opslag, een opslag bovenop je eigenlijke hypotheekrente. Er zijn verschillende klassen met betrekking tot de risico opslag. Als je hypotheek bijvoorbeeld 80% van de waarde van je woning is, betaal je minder dan wanneer dit 100% is. Met de gestegen huizenprijzen kan het dus zomaar zijn dat je nu in een lagere risicoklasse zit, terwijl je nog wel volgens de oude situatie de risico opslag betaalt.

Hoe je maandlasten te verlagen?

Dus stel, je hebt het idee dat je huis veel meer waard is geworden, hoe krijg je het dan voor elkaar dat die maandlast verlaagd gaat worden? Hier zijn twee opties voor. Het eerste is de WOZ-waarde van je woning. Als deze dermate gestegen is dat je met deze waarde in een andere klasse terecht komt, dan kan het aantonen van de WOZ-waarde voldoende te zijn. Dit kost je helemaal niets! Is de WOZ-waarde niet voldoende gestegen, wat helemaal niet gek is aangezien de marktwaarde van het gros van de woningen toch echt nog een stuk hoger ligt dan de WOZ-waarde, dan heb je hiervoor een taxatierapport nodig. Hiervoor maak je simpelweg een afspraak met een taxateur bij jou in de buurt. Het taxatierapport geeft het bewijs van de waarde van je woning en dus in welke risicoklasse deze valt.

Gerelateerd:
Wat is de beste keuze: hypotheek extra aflossen, beleggen of investeren #2

Je woning verbouwen met de overwaarde

Je kunt de overwaarde van je woning vaak ook opnemen, mits je inkomen dit toelaat. Ook hiervoor heb je een taxatierapport nodig. Als de waarde van de woning voldoende gestegen is en je bent inkomens technisch draagkrachtig genoeg om een hogere hypotheek te krijgen, dan kun je dus de overwaarde verzilveren. Vervolgens kun je hiermee je woning verbouwen of misschien toch wel die uitbouw of dakkapel plaatsen waardoor je meer ruimte krijgt. Maar let wel op! Als je het geld zo op je rekening gestort krijgt kan het ook verleidelijk zijn dit uit te geven aan een nieuwe auto of een mooie vakantie. Maar of dat nu zou verstandig is….

Beleggen met je overwaarde

Op dezelfde manier als hierboven beschreven kun je de overwaarde ook verzilveren om deze vervolgens verstandig te investeren. Let er echter wel op dat je je goed laat informeren over de mogelijkheden en de eventuele risico’s en consequenties. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in aandelen, ETF’s, crowdfunding of vastgoed. De woningmarkt is ontzettend overspannen en beleggers liggen hierdoor flink onder vuur, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan een garagebox of een vastgoedfonds. Ook hier geldt weer: besteed je geld verstandig en neem geen onnodige risico’s die je eigenlijk niet kunt dragen.

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal