Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
financien overzicht jan modaal

Waarom jij absoluut een goed overzicht nodig hebt van jouw inkomsten en uitgaven

23 september 2020
Sandra Boon

Ik ga er geen doekjes om winden: ik vond het zelf echt mega saai om een overzicht te maken van mijn uitgaven. En niet alleen saai, ik vond het eerlijk gezegd ook best wel confronterend. Desondanks is het wel ontzettend belangrijk om dit overzicht te hebben (en bij te houden), omdat je het vaak nodig zal hebben voor je persoonlijke financiën. En in dit artikel zal ik uitleggen waarom dat overzicht zo belangrijk is.

Ik weet dat er veel mensen zijn die wel geïnteresseerd zijn in o.a. investeren, beleggen en geld verdienen, maar die het te veel moeite vinden om een overzicht te maken. En dat begrijp ik ook wel: zo leuk is het niet om te maken. 🤷 Maar hierdoor worden ongetwijfeld wél kansen gemist en dat is natuurlijk erg zonde. Want hoe beter jouw overzicht – hoe meer jij kunt beleggen en investeren. En voordat je verder leest: ik ben geen fan van ingewikkelde en tijdrovende oplossingen. Wees dus vooral niet bang voor de tips die ik zal geven in dit artikel. Een overzicht van inkomsten en uitgaven hoort (naar mijn mening) eenvoudig en simpel te zijn. Je steekt er eenmalig tijd in, maar daarna zal je daar passief en oneindig van profiteren. Dat beloof ik je.

01. Met een goed overzicht kun je meer besparen, sparen, investeren en beleggen

Een goed overzicht zal er ongetwijfeld voor zorgen dat je meer geld gaat overhouden elke maand. Zodra jij een overzicht hebt van al jouw uitgaven, dan zal je direct al opmerken dat je een deel daarvan kunt schrappen. Wist je dat 91% van de mensen onderschat hoeveel lopende abonnementen zij hebben? Een deel daarvan kun je waarschijnlijk direct al stopzetten. Sommige andere uitgaven kun je beperken door bijvoorbeeld over te stappen naar andere leveranciers.

Dat betekent dat je meer geld zal overhouden om te sparen, beleggen, investeren of om simpelweg lekker uit te geven. En onthoud: het gaat er niet om dat je zoveel mogelijk moet beknibbelen op je uitgaven (behalve wanneer je dat zelf wilt), maar dat je meer controle krijgt over je financiën. En dat je meer geld overhoudt voor de dingen die jij écht belangrijk vind. Als voorbeeld: toen ik de eerste keer mijn uitgaven onder elkaar zette, zag ik gelijk al dat mijn toenmalige partner en ik €200 á €300 euro per maand konden besparen! 😳 Alleen al door overbodige abonnementen op te zeggen en door over te stappen naar goedkopere alternatieven en/of leveranciers. Dit zou betekenen dat we elke maand minimaal 3x uiteten konden van het geld dat we anders zouden weggooien. Had ik onze uitgaven niet in een overzicht geplaatst, dan had ik dit nooit geweten. Die paar honderd euro zouden we dan nog steeds elke maand weggooien. Achteraf gezien had ik dat geld natuurlijk liever gespaard, belegt of geïnvesteerd. Met een goed overzicht kun je dus;

  • Meer geld besparen, omdat je dan precies weet wat je uitgeeft en waar je op kunt bezuinigen.
  • Meer geld sparen, omdat je immers meer zal overhouden.
  • En je kunt eventueel meer investeren of beleggen.

02. Een apart overzicht voor jouw worst-case scenario

Ik weet dat dit een tip is die niet zo vaak wordt gegeven, vandaar dat ik deze (extra) wil benadrukken: maak ook een worst-case scenario van jouw overzicht. Wanneer jouw overzicht klaar is, maak er dan een kopie van. En kijk welke dingen je nog zou kunnen schrappen wanneer je tot het naadje zou moeten gaan. Bijvoorbeeld wanneer je jouw baan verliest, wanneer je als zzp’er geen inkomsten meer hebt, wanneer je in de bijstand terecht zou komen, etc. En nee, we gaan er vanuit dat dit nooit zal gebeuren. 🙏 Maar het is wél verstandig om te weten hoeveel geld je in het ergste geval nodig zal hebben.

financieel voorbereiden op zwaar weer

Dit kan jou ook een fijn gevoel geven, vooral wanneer jouw inkomen onzeker is. Zo had ik zelf aan het begin van de Coronacrisis al berekent hoeveel ik minimaal nodig zal hebben om rond te kunnen komen. Dit bleek lager te zijn dan ik had verwacht en dat gaf mij absoluut een geruststellend gevoel. Daarnaast is het ook handig om te weten vóórdat je in zo’n scenario terechtkomt. Houd bijvoorbeeld al je vaste lasten zo laag mogelijk en ga vooral niet te duur wonen. Een overzicht (en een worst-case scenario versie van dat overzicht) kan jou helpen je voor te bereiden op slechtere tijden.

03. Je zal het bij allerlei dingen nodig hebben

Bij veel onderdelen van persoonlijke financiën zal dit overzicht regelmatig terugkomen. Een aantal voorbeelden daarvan vind je hieronder;

  • Pensioen planning. Aan de hand van jouw overzicht kun je (tot zekere hoogte) bepalen hoeveel geld je nodig zal hebben wanneer je met pensioen gaat. Zo kun je bijvoorbeeld jouw hypotheek wegstrepen, wanneer deze voor de ingangsdatum van jouw pensioen is afgelost. Tip: via mijnpensioenoverzicht.nl kun je checken hoe jij ervoor staat.
  • Bepalen hoe hoog jouw buffer moet zijn. Ik raad meestal aan om (afhankelijk van jouw situatie) ongeveer 3-6 maanden aan uitgaven aan te houden voor jouw buffer. Ben je (zelfstandig) ondernemer? Dan misschien zelfs 6-12 maanden. Maar om dit te kunnen berekenen, moet je natuurlijk wel weten hoe hoog jouw uitgaven zijn elke maand.
  • Bepalen hoeveel je moet sparen voor onvoorziene uitgaven. Voor dit spaarpotje raad ik meestal aan om ongeveer 1 maand aan uitgaven aan te houden. Ook hier geldt dan: om dit te kunnen berekenen, moet je natuurlijk wel weten hoe hoog jouw uitgaven zijn.
Gerelateerd:
Financiën onder controle krijgen? Dit zijn de eerste stappen die je kunt zetten
.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal