passief inkomen verdienen met investeren

7 Manieren om een passief inkomen te verdienen door te investeren

Op deze blog deel ik vaak informatie over het opbouwen van een passief inkomen. Daar ben ik heel eerlijk over en deel daar ook altijd bij dat je eerst héél actief moet zijn om een passief inkomen op te bouwen. 😉 Als je bijvoorbeeld geld wil verdienen met online cursussen, digitale producten of affiliate marketing, moet je eerst veel tijd investeren. In het artikel van vandaag zit dat net iets anders. Ik ga namelijk 7 manieren met je delen om direct een passief inkomen te genereren door geld te investeren. En ja, dat geld moet eerst verdiend worden, dus 100% passief is het ook weer niet.

01. Investeren in dividendaandelen

In theorie kun je op twee manieren geld verdienen met aandelen: door ze voor een hogere prijs te verkopen dan dat je ze hebt gekocht en/of door in aandelen te beleggen van bedrijven die dividend uitkeren. Koop je een aandeel, dan word je in theorie een beetje eigenaar (aandeelhouder) van zo’n bedrijf. Bedrijven die al langere tijd bestaan, de groeifase voorbij zijn en stabiel omzet draaien, delen soms in hun winst door dividend uit te keren. Deze winst wordt verdeeld onder de aandeelhouders en dat noemen we dus dividend. Bedrijven die nog moeten groeien gebruiken hun winst om die groei te bekostigen. Zij keren dan dus (nog) geen dividend uit. Niet alle stabiele bedrijven keren dividend uit en dit is ook niet verplicht.

Dividendaandelen zijn dus aandelen waarbij je – naast eventuele koersstijgingen – geld kunt verdienen door dividend te ontvangen. Het dividend kan bestaan uit geld (cashdividend) of uit nieuwe aandelen in het bedrijf (stockdividend). Het dividend wordt automatisch uitgekeerd. Meestal gebeurt dit één keer per jaar of om de paar maanden en hier hoef je zelf niks voor te doen. Makkelijk verdiend, toch?!

02. Investeren in muziekrechten

Wist je dat je een passief inkomen kunt verdienen door te investeren in muziekrechten? Je krijgt dan vervolgens jaarlijks royalties uitbetaald over deze rechten. Deze royalties worden verdiend elke keer dat de betreffende muziek wordt gebruikt, bijvoorbeeld op de radio, op Spotify, in reclames en in live shows. Wordt de betreffende artiest populair, dan kun je een flink rendement verdienen op die muziekrechten. Wat ook erg gunstig is, is dat muziekrechten tot wel 70 jaar (!) na het overlijden van artiest geldig blijven. Investeer je dus een jonge artiest, dan betaal je eenmalig voor deze rechten, maar kun je er meer dan 100 jaar van profiteren. Lees in mijn andere blogartikel meer over investeren in muziekrechten.

03. Crowdfunding

Het principe van crowdfunding is heel eenvoudig: iemand wil een lening en vraagt “the crowd” om geld. De investeerders uit de crowd bepalen zelf of ze een bedrag willen inleggen en hoeveel. Als beloning ontvangen de investeerders een rentepercentage over hun inleg. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan via crowdfunding gefinancierd worden. Over het algemeen zie je startende ondernemers voorbij komen die moeilijk een hypotheek of andere lening kunnen krijgen. Of vastgoedbeleggers met hetzelfde probleem. Soms gaat het om het opzetten van een nieuw bedrijf, soms om een overname van bijvoorbeeld een bestaand restaurant.

Door te investeren in crowdfunding kun je een leuk rendement behalen en je doet er ook nog eens iemand een plezier mee. Er zijn verschillende platforms waarop je kunt investeren middels crowdfunding. Enkele voorbeelden zijn Geldvoorelkaar.nlSamenInGeld en Landahand. Dit laatste platform is vooral gericht op projecten in ontwikkelingsgebieden, terwijl je op de eerste twee sites alleen Nederlandse projecten zult vinden.

04. Passief inkomen met P2P lending

Peer-to-peer (P2P) leningen bieden investeerders de mogelijkheid om rechtstreeks geld uit te lenen aan individuele leners. Dit kan een interessante manier zijn om je geld te laten groeien door rente-inkomsten te genereren. Platforms zoals LendingClub en Prosper stellen investeerders in staat om te diversifiëren over verschillende leningen en risiconiveaus. In het verleden heb ik op deze manier geld uitgeleend via Lender & Spender. Daar ben ik inmiddels mee gestopt, omdat het rendement bij andere platforms simpelweg veel hoger is. Dat maakt het niet ongeschikt: het past alleen minder goed bij zo’n geldwolf als ik.

05. Investeren in vastgoed

Ook het investeren in vastgoed kan een (flink) passief inkomen opleveren! En ja, ook zonder een dikke smak geld kun je investeren in vastgoed. Zo kun je bijvoorbeeld een beleggingshypotheek nemen, overwaarde uit je eigen woning gebruiken of – als je zelf geen vastgoed in beheer wil hebben – beleggen in vastgoedfondsen. Persoonlijk zou ik liever juist wél eerst zorgen voor eigen middelen. Investeren in vastgoed is namelijk niet zonder risico, dus het hebben van geld voor mij heel belangrijk zijn. Plus, hoe meer eigen middelen je hebt, hoe meer je kunt investeren. Lijkt het investeren in vastgoed jou interessant, dan kan ik het boek ‘Koop je Rijk’ van Myrthe de Groot van harte aanraden. In dit boek legt ze namelijk alles in begrijpbare taal uit, zodat ook leken een passief inkomen kunnen opbouwen met vastgoed.

Bij het investeren in vastgoed denk je waarschijnlijk gelijk aan het kopen en verhuren van huizen aan particulieren, maar er zijn natuurlijk nog veel meer opties. Bijvoorbeeld het aankopen en verhuren van garageboxen, vakantiewoningen en bedrijfspanden.

06. Passief inkomen met jouw spaargeld

Het heeft even geduurd, maar eindelijk krijgen we weer rente op ons spaargeld! Bij de typische Nederlandse banken is de rente nog steeds te verwaarlozen, maar bij buitenlandse banken worden zelfs al rentes van 4% en 5% geboden. En nee, dit is lang niet zo eng als het klinkt. 😉 Zelf stal ik mijn spaargeld bij Trade Republic waar ik 4% rente op ontvang. Mijn bankrekening daar is van een Duitse bank, die – net als in Nederland – onder het depositogarantiestelsel valt. Dit houdt in dat mijn spaargeld bij een faillissement vergoed wordt tot €100.000 euro. In een eerdere blog deel ik meer informatie over Trade Republic en over mijn ervaring hiermee.

07. Geld verdienen met crypto staking

Je moet wel onder een steen hebben geleefd als je niet hebt meegekregen hoe crypto de wereld heeft veroverd de afgelopen jaren. 😉 Er zijn ontzettend veel mensen die veel geld hebben verdiend met crypto en die hier heel erg rijk mee zijn geworden. En ja, er zijn ook mensen die juist (veel) geld hebben verloren, helaas. Maar naast het verdienen van winst op de koersstijging, is er nóg een manier om geld te verdienen met crypto: namelijk door crypto staking.

Wat crypto staking precies is? In theorie is het heel simpel. Jij koopt cryptomunten en stelt deze beschikbaar aan het platform om uit te lenen. Hier krijg jij vervolgens een vast percentage voor. Meestal wordt dit uitgekeerd in dezelfde cryptocurrencie dat je uitleent. Eigenlijk is dit vergelijkbaar met het ontvangen van rente op jouw spaargeld, maar dan gaat het om crypto. Ik ben zelf totaal geen crypto expert, maar ik verwijs je graag door naar dit artikel voor meer informatie over crypto staking.

Meer tips over passief inkomen

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.