Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
passief inkomen opbouwen mijn manieren om geld te verdienen

Passief inkomen opbouwen: mijn manieren om online geld te verdienen 💰

7 december 2021
Sandra Boon

Al lang voordat ik deze blog startte was ik geïnteresseerd in het opbouwen van een passief inkomen. Reizen is namelijk al lange tijd mijn grote droom en ik wil liever niet 40-60 uur per week werken als ik op reis ben (been there, done that). Mijn inkomsten aanvullen met passieve inkomsten is dus iets wat heel belangrijk is voor mijn gewenste leefstijl. Ik heb daarom op allerlei verschillende manieren geprobeerd om passieve inkomsten te genereren en mijn ervaringen deel ik graag met jou.

Wat is een passief inkomen?

Op social media komt regelmatig de discussie voorbij: hoe passief is een passief inkomen daadwerkelijk? Je bouwt namelijk geen passief inkomen op door passief te zijn. Je moet eerst het werk uitvoeren en daarna wordt het pas (enigszins) passief. En ook dan is het discutabel of het écht passief is. Neem bijvoorbeeld deze blog als voorbeeld. Ik verdien daar ‘passief’ geld aan via affiliate marketing en via de verkoop van mijn eigen boek, maar ik moet wél blijven bloggen en blijven posten op social media om bezoekers naar mijn website te krijgen. Technisch gezien is het dus niet helemaal passief. 

Maar… het geld komt wél binnen op momenten dat ik niet letterlijk aan het werk ben, ik hoef er geen actief werk voor uit te voeren en er zit geen limiet op hoeveel ik op deze manier kan verdienen. Dát is waar het mij om gaat. Ik vind het heerlijk om hard te werken aan de blog, maar wel als het daarna een passief inkomen blijft genereren. Voor dit artikel is dat dus de definitie van een passief inkomen: eenmalig tijd ergens in stoppen en daarna eindeloos genereren.

Hoe ik nu een passief inkomen probeer op te bouwen

Ik heb op allerlei verschillende manieren geprobeerd om een passief inkomen te genereren. Sommige manieren waren redelijk succesvol, andere manieren bleken tijdverspilling te zijn. In een volgende blog zal ik benoemen welke manieren van passief inkomen genereren NIET voor mij werkten. Hieronder benoem ik een paar manieren die wél succesvol zijn gebleken.

 • Een blog starten voor affiliate inkomsten. Op deze website kun je hier en daar affiliate linkjes tegenkomen. Als mensen via die links iets aanschaffen of zich ergens voor inschrijven, krijg ik daar een klein beetje geld voor. Dat kost de bezoeker niks extra, maar het levert mij wel een leuk bedrag op.
 • Eigen producten verkopen op mijn website. Op het moment van schrijven verkoop ik de Lazy Money Manager en Money Game. De Lazy Money Manager is een digitale download, dus daar verdien ik sowieso passief aan. Money Game is een (fysiek) boek dat opgestuurd moet worden. Dat wordt sinds kort geregeld door een fulfillment bedrijf. Zodra er een bestelling wordt geplaatst, komt dat automatisch binnen in hun systeem. Zij sturen het op en ik hoef zelf verder niks te doen.
 • Passief inkomen verdienen via bol.com. Via de webshop van bol.com verkoop ik enkele producten waar ik een hoge marge op heb. Ook deze bestellingen komen automatisch binnen bij het fulfillment bedrijf, dus ook hier hoef ik niks voor te doen en verdien ik passief aan. Ik moet alleen ervoor zorgen dat de producten bij het fulfillment bedrijf aankomen. Ik schreef eerder al een blog over passief verdienen bij bol.com.
 • Passief inkomen dankzij crypto en aandelen. Naast het opzetten van manieren om online geld te verdienen, zorg ik er ook voor dat mijn geld aan het werk wordt gezet. Dankzij crypto staking en (voornamelijk) dividend aandelen verdien ik ook een passief inkomen van gemiddeld €20 euro per maand. Dit wil ik uiteraard nog graag uitbreiden, dus dat staat ook op de planning voor 2022. Een andere manier om passief inkomen op te bouwen is door te investeren in P2P leningen. In eerdere blogartikelen deelde ik mijn resultaten en ervaringen van het investeren bij Lender & Spender.

Nieuwe plannen voor een passief inkomen

Bovenstaande manieren zijn voor mij succesvol gebleken, dus in 2022 ben ik van plan om dit voort te zetten. Daarnaast wil ik gaan starten met nog een paar andere manieren om passief inkomen te genereren. Zal het succesvol worden? De tijd zal het leren. 😉

 • Affiliate niche website starten. Ik ben twee weken geleden begonnen met een affiliate website. Dat is een website dat er specifiek op is gericht om affiliate inkomsten te generen. Ik heb hier een specifieke doelgroep (niche) voor gevonden. Ik hoop hiermee op korte termijn minimaal €100 euro per maand te genereren.
 • Delen in de winst van een webshop. Als webdesigner werd ik regelmatig gevraagd om “gratis” een webshop of website te maken, in ruil voor een percentage van de toekomstige winst. Dat heb ik in het verleden nooit gedaan, omdat ik bang was dan niks te verdienen. Nu vind ik het de moeite waard om het een keer te proberen. Nooit geschoten is altijd mis en in het ergste geval ben ik wat tijd kwijt. Ik denk dat ik dat wel overleef. 🙂
 • Passief inkomen door mijn appartement te verhuren. Nu ik op reis ben, besef ik steeds meer dat mijn woning voor mij geen prioriteit heeft. Ik ben daarom van plan om een kleine recreatiewoning te kopen, om vervolgens mijn appartement te kunnen verhuren. In theorie zouden de huuropbrengsten voldoende moeten zijn om zowel het appartement als de recreatiewoning te bekostigen. Zo kan ik mijn hypotheek blijven aflossen, terwijl ik zelf op reis ben.

Tussenstand van mijn passief inkomen: december 2021

Het afgelopen anderhalf jaar heb ik mij vooral gericht op het starten van deze blog. Daar heeft ontzettend veel tijd in gezeten, maar dat begint nu wel zijn vruchten af te werpen. Ik verdien nu namelijk alleen al aan affiliate inkomsten €200 euro per maand. Daar hoef ik nu niks (meer) voor te doen, dat komt “gewoon” binnen. Daarnaast verdien ik ook nog passief aan de verkoop van Money Game en de Lazy Money Manager (circa €300 euro per maand, met uitschieters naar €3.000 per maand en dieptepunten van €50 euro per maand). Ook schrijf ik nog regelmatig blogs in opdracht, maar dat telt natuurlijk niet als passieve inkomsten. Anyway, hieronder vind je een overzicht van mijn passieve inkomsten in november (winst, met afgeronde bedragen).

bol.com winst: €1.150 euro
Eigen webshop winst: €50 euro
Affiliate inkomsten Jan Modaal: €200 euro
Verkoop Money Game & Lazy Money Manager: €1.100 euro

Dat is een totaal van €2.500 euro dat ik passief heb verdiend. Niet slecht, toch? Laat ik wel enige nuance toevoegen aan dit prachtige rijtje. De bol.com winst heeft (ook) te maken met de drukte voor de feestdagen. En de boekverkopen heb ik vooral de danken aan enkele recente media publicaties. Ter vergelijking: in oktober verdiende ik circa €730 euro aan passieve inkomsten. Ja, óók daar ben ik mega trots op. 😉

Ook verkopen op bol.com? Volg de GRATIS online cursus

Wist je dat je gratis een volledige online cursus over bol.com kunt volgen, dankzij een subsidie van de overheid? Je hoeft zelf niks te betalen, maar krijgt wel toegang tot de complete cursus. In deze online cursus leer je álles; van het opzetten van een bedrijf tot het doen van product research en tot het uitbesteden van het voorraadbeheer en de verzending. Ik heb deze online cursus zelf ook gevolgd en ik heb hier in een paar uur tijd meer geleerd dan tijdens mijn ruim 2 jaar praktijkervaring.

Meer informatie & aanmelden

.

Meer over dit onderwerp

2 reacties op dit artikel

 1. Marco schreef:

  Let op: je huis verhuren waar nog een hypotheek op zit mag je van je hypotheek verstrekker niet altijd zomaar verhuren!

 2. Sandra Boon schreef:

  Hey Marco! Mijn hypotheekverstrekker ziet het gelukkig wel zitten. Bedankt voor het meedenken en de waarschuwing, is zeker belangrijk om eerst goed uit te zoeken 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In 5 minuten per maand al jouw geldzaken regelen...

Met mijn unieke Money Game methode leer ik jou hoe je jouw geldzaken kunt automatiseren. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal