Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
geldtips-voor-jan-modaal

Boekreview: Het Plakbandpensioen van Gerhard Hormann

21 juli 2020
Sandra Boon

Een eerder geschreven boek van Gerhard Hormann (het welbekende Hypotheekvrij!) is voor veel mensen de aanleiding geweest om onder andere hun hypotheek eerder af te lossen. Dat boek is voor mij persoonlijk ook grotendeels de ‘aanstichter’ geweest voor hoe ik nu zelf omga met geld. Op dit moment ben ik extra aan het aflossen en ik ben daarnaast ook alvast bezig met zaken rondom mijn pensioen. Vandaar dat ik het boek ‘Het plakbandpensioen’ van Gerhard Hormann graag wilde lezen.

plakbandpensioenHet klinkt misschien overdreven om met mijn 28 jaartjes mij nu al voor te bereiden op mijn pensioen. Maar ik ben niet van plan om te werken totdat ik 70 jaar ben, koekoek. 😵 En daarnaast ben ik ook nog zzp’er, dus is het extra belangrijk om wél nu alvast plannen te gaan maken. Naar aanleiding van onder andere het FIRE concept ben ik dus druk bezig om een vervroegd pensioen mogelijk te maken. Auteur Gerhard Hormann is inmiddels al gestopt met werken, 15 jaar voordat zijn ‘echte’ pensioendatum in zou gaan. Daar wil ik natuurlijk meer over weten 😉

Beschrijving van het boek

Na een redelijk onverwachts ontslag staat Gerhard Hormann na zijn 50e op straat. Hoe moeilijk het is om op die leeftijd nog een nieuwe baan te vinden? Gerhard gaat het niet eens proberen. En groot gelijk heeft hij. Hij besluit om te kijken of een vervroegd pensioen een optie is. En dat is het. Althans, voor nu. Want Gerhard heeft nog zo’n 15 jaar te overbruggen voordat zijn AOW netjes elke maand op zijn bankrekening zal worden gestort. En met zijn ‘oprotpremie’ en zijn spaarpot kan hij die 15 jaar niet overbruggen. Gelukkig is zijn hypotheek inmiddels afgelost en weet hij als geen ander hoe je geld kunt besparen. Maar hoe hij dit precies gaat aanpakken is mij nog niet helemaal duidelijk. In theorie kan ik het concept heel kort samenvatten;

  • Los je hypotheek af, zodat je lasten omlaag gaan en bespaar zoveel mogelijk op alle andere uitgaven.
  • Bereken hoeveel je dan per maand nodig hebt om alle rekeningen te kunnen betalen.
  • Elke keer dat je dit bedrag bij elkaar hebt gespaard, kun je een maand eerder met pensioen.

Dus eigenlijk ‘koop’ je een extra maand pensioen erbij. Geen hogere wiskunde, gewoon een simpele realiteit. Een vervroegd pensioen is veel makkelijker te realiseren dan je zou denken. Het is niet alleen weggelegd voor de superrijken, ook voor Jan Modaal is dit een mogelijkheid. In het boek beschrijft Gerhard dan ook eigenlijk vooral wat het vervroegd pensioen hem heeft gebracht. Ook worden de verhalen van anderen (kort) beschreven en zo zie je maar weer dat er niet één manier is om ‘iets’ te doen, maar dat er vele wegen zijn die naar Rome leiden.

Wat vind Jan Modaal van Het Plakbandpensioen?

Wat ik zelf het meest interessant vond om te lezen in Het Plakbandpensioen, is dat dit hele concept (ook het hypotheekvrij zijn) mooi aansluit bij hoe ik zelf keuzes maak in het leven. Dat je niet verplicht bent om te doen wat iedereen doet, maar dat je ook je eigen plan kunt trekken. De eerste helft van het boek vond ik daarom ook erg inspirerend.

Maar zodra ik aan de tweede helft van het boek begon, sloeg de hele stemming om. Binnen slechts een paar pagina’s ging het boek van ‘inspirerend’ naar ‘wat een bittere, arrogante kwal’. Ik snap er echt helemaal niks van. Misschien had hij een slechte periode toen hij begon aan de tweede helft? Maar voor iemand die zichzelf ‘heel gelukkig’ noemt, klinkt hij vooral erg bitter en arrogant. Hij hield een ellenlange tirade over jongere generaties en over hoe verwend ze zijn en totaal geen besef van realiteit hebben. Pardon? Ik weet niet wat hem bezield, maar het zat hem goed dwars. 😲 Maar ik zal mijn mond verder houden, want ik wat weet ik er nou van…

Misschien weet Gerhard niet dat ook jongeren en vrouwen zijn boeken lezen?

Gaan we nog even verder lezen in Het Plakbandpensioen; een heel stuk over hoe moeders die werken het opgroeien van hun kinderen missen. En die straks (doordat je steeds later met pensioen kan) ook nog eens de opvoeding van hun kleinkinderen zullen missen. Een hele goede reden om eerder met pensioen te gaan, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar waar zijn de vaders en opa’s in dit verhaal? Oh nee, ik zal mijn mond houden… Ik heb namelijk ‘geen besef van realiteit’, volgens Gerhard. 🤔

We lezen stug door, want waar je aan begint, moet je ook afmaken. Handig advies van Gerhard: zet wel al je spaargeld op een gezamenlijke rekening en houd je financiën niet gescheiden van je partner. Gerhard is heel erg boos (waarom?) dat de jongere generaties eerder uit elkaar gaan en niet leven alsof ze voor altijd samenblijven. Sorry Gerhard, misschien komt het door mijn gebrek aan besef van realiteit dat ik anticipeer op het feit dat sprookjes niet bestaan en dat financiële veiligheid erg belangrijk is. Al helemaal voor een vrouw.

Wat kun je leren van Het Plakbandpensioen?

Eigenlijk helemaal niks. Het beschrijft de reis van Gerhard die hij aan het maken is. Let op: hij is er nog niet… De titel suggereert dat hij het doel al heeft bereikt, maar dat is niet het geval. Desondanks is de eerste helft leuk om te lezen. Maar sla alsjeblieft de tweede helft over. Zoals je al merkt zit dat nogal hoog bij mij 😉 Gerhard was iemand die ik, door zijn andere boek, vrij hoog in het vaandel had. Maar nu geef ik hem het advies: ga alsjeblieft weer werken, want je klinkt als een bittere, oude man.

Wil je een goed boek lezen over pensioen? Dan kan ik je Nooit meer slapend arm van harte aanbevelen. Voor inspiratie kun je terecht bij Miljonair met een gewone baan of Waar doen ze het van.

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jan Modaal