digitale producten verkopen via woocommerce of plug and pay

Plug&Pay of WooCommerce: welk platform voor digitale producten?

Dat het verkopen van digitale producten een leuke sidehustle is, kan ik absoluut beamen. Niet alleen omdat je er online geld mee kunt verdienen, maar ook vooral omdat het een passief inkomen oplevert, het vrijwel geen investering eist en het ook nog volledig locatie-onafhankelijk is. Hallo, digital nomad paradise! 🌴 Als je mijn blogs al langer volgt, dan weet je ook al wel dat ik verschillende digitale producten verkoop, zoals een online cursus, een e-book en een Excel spreadsheet. Maar wist je al dat ik met ruim 15 jaar ervaring als webdesigner en webbouwer óók veel kennis heb van techniek en webshop systemen? Ik heb de afgelopen jaren allerlei verschillende systemen getest en in dit blogartikel vergelijk ik er twee: Plug&Pay en WooCommerce.

Wat is WooCommerce?

WooCommerce is een heel bekend webshopsysteem dat je kunt toevoegen aan een WordPress website. Het systeem kost zelf niks en je kunt er allerlei (gratis en betaalde) plugins aan toevoegen. Hierdoor heb je oneindig veel mogelijkheden. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld WooCommerce kunnen koppelen met factuursysteem Moneybird en met nieuwsbrieven programma MailerLite. Alles gratis en voor niks. De online betalingen gaan dan via een externe betaalprovider, zoals Mollie. Hier betaal je per transactie een kleine vergoeding voor (circa €0,30 euro). Het voordeel is dat je geen maandelijkse kosten hebt en alleen kosten maakt wanneer er transacties zijn. Ideaal wanneer je net start met het verkopen van digitale producten en je nog niet veel omzet draait. Het opzetten van een WooCommerce webshop wordt door veel technische leken helaas wel ervaren als te moeilijk en ingewikkeld.

Wat is Plug&Pay?

Plug&Pay is een online systeem waarmee je betaalpagina’s, landingspagina’s, checkout pagina’s, etc. kunt maken. Ongeacht of je al een website hebt en met welk systeem jouw website is opgezet. Het systeem is veel gebruiksvriendelijker dan WooCommerce en het opzetten ervan is vele malen makkelijker. Net als bij WooCommerce dien je gebruik te maken van Mollie als betaalprovider. Naast de kleine vergoeding per transactie bij Mollie, betaal je ook een maandelijks of jaarlijks bedrag voor het gebruik van Plug&Pay. Er zijn verschillende pakketten en het goedkoopste pakket kost €9 euro per maand. Bij Plug&Pay heb je niet echt een “webshop pagina” waarop je allerlei producten kunt zien. Het is daarmee minder geschikte voor “gewone” webshops, maar het is wél heel erg geschikt voor het verkopen van digitale producten.

Verschillen tussen Plug&Pay en WooCommerce

Plug&Pay en WooCommerce met elkaar vergelijken is alsof je appels met peren vergelijkt. Het zijn twee totaal verschillende systemen, met totaal verschillende doeleinden, die toevallig wél allebei heel erg geschikt zijn voor het verkopen van digitale producten. Het is onmogelijk om ALLE verschillen te benoemen, dus ik zal hieronder alleen een opsomming maken van de dingen die het belangrijkst zijn voor het verkopen van digitale producten én waar ik zelf veel verschil in merkte.

Kort samengevat…

 1. Je had natuurlijk al gelezen dat de kosten tussen Plug&Pay en WooCommerce verschillen. WooCommerce is zo goed als gratis, terwijl je voor Plug&Pay een maandelijks of jaarlijks bedrag betaalt. Daar staat echter wel tegenover dat…
 2. WooCommerce veel moeilijker is om op te zetten, terwijl je Plug&Pay in een handomdraai opzet. Bij WooCommerce moet je je verdiepen in allerlei dingen, terwijl Plug&Pay echt “foolproof” is. Als je geen affiniteit hebt met techniek, dan is WooCommerce niet de beste keuze voor jou.
 3. Bij WooCommerce kun je instellen dat er meerdere bestanden worden verstuurd bij de aanschaf van één product. Bij Plug&Pay is dat anders: daar kun je slechts één bestand toevoegen. Het is belangrijk hier rekening mee te houden wanneer je jouw digitale producten maakt!
 4. WooCommerce is makkelijker te koppelen met externe systemen, zoals een factuursysteem en een nieuwsbrief programma. Bij Plug&Pay kan dat wel via Zapier, maar bij de gratis versie van Zapier kun je slechts 3 koppelingen maken. Bij WooCommerce kon ik mijn shop veel uitgebreider en beter automatiseren. Bij Plug&Pay vaak het gevoel heb dat ik moet roeien met de riemen die ik heb.
 5. Bij WooCommerce kun je geen aparte betaalpagina’s maken per product: alles ziet er gewoon hetzelfde uit. Bij Plug&Pay heb je veel meer opties en kun je bijvoorbeeld extra USP’s en testimonials plaatsen – wat de conversie verhoogt. Ook kun je kassakoopjes bieden en ik kan uit ervaring zeggen dat dit flink extra omzet oplevert! Ja, bij WooCommerce kun je wel dingen aanpassen via plugins, maar het wordt lang niet zo mooi als bij Plug&Pay.
 6. Wat ook ideaal is bij Plug&Pay is dat er een automatische koppeling is met Huddle. Dit is een platform waarop je online cursussen kunt aanbieden. Mensen krijgen dan na aanschaf van een online cursus direct toegang. Bij WooCommerce kon ik dit alleen voor elkaar krijgen met een enorme omweg, die ik je niet aanraad.
 7. Plug&Pay kun je gebruiken zonder een eigen website te hebben. Dit kan ideaal zijn wanneer je bijvoorbeeld vooral via externe kanalen verkoopt, zoals social media. Een website (laten) bouwen is dan een duur klusje dat wellicht geen meerwaarde heeft.

Plug&Pay voor digitale producten

Als ervaren webbouwer kon ik veel beter mijn ei kwijt met WooCommerce dan met Plug&Pay, omdat je veel meer mogelijkheden hebt qua functies. Je bent min of meer overgeleverd aan wat Plug&Pay te bieden heeft, terwijl ik gewend ben om veel zelf te kunnen aanpassen. Toch zou ik WooCommerce niet direct aanraden als “de beste keuze”, omdat het heel erg afhangt van wat je wil verkopen en hoeveel moeite en tijd je bereid bent te investeren. Plug&Pay is toch echt veel makkelijker in gebruik. Start je net met het verkopen van digitale producten? Dan zou ik eerder adviseren om Plug&Pay te gebruiken. Verdiep je dan wel goed in wat er allemaal mogelijk is, vóórdat je digitale producten gaat ontwikkelen.

Waarom ik geen WooCommerce meer gebruik

Hoewel mijn voorkeur als ervaren webbouwer altijd uitging naar WooCommerce, ben ik eind 2023 overgelopen naar Plug&Pay. Na lang wikken en wegen waren er 2 redenen waardoor ik tot dit besluit kwam;

 • Ik wilde gebruikmaken van het affiliate systeem van Plug&Pay. Ja, bij WooCommerce kun je ook een plugin toevoegen, maar ik wil juist gebruikmaken van de Marketplace en van alle affiliate publishers die zij al hebben geronseld. Anders moet ik zelf heel veel tijd besteden aan het vinden van bloggers, social media creators, etc. (Ps. wil je mijn digitale producten promoten, dan kan dit dus via de Plug&Pay Marketplace!)
 • WooCommerce begon als plugin steeds zwaarder en zwaarder te worden. Ik merkte dat mijn website vaak erg traag was en ook bij het maken van back-up zat ik uren te wachten. Voor de technische liefhebbers zal ik daar hieronder meer over vertellen.

WooCommerce vertraagd website en geeft foutmeldingen

Dit probleem zag ik al langere tijd op mijn eigen website en ik merkte al snel dat dit ook afspeelde op websites van klanten. Vooral de 503 melding komt vaak voorbij. Heel irritant! Dit gebeurt voornamelijk bij het laden van de WooCommerce pagina’s in het dashboard, maar ook op de website zelf. Dit probleem ontstond bij meerdere websites, die bij meerdere hostingpartijen stonden en die verschillende WordPress thema’s gebruikten. Daar kon het dus niet aan liggen. Wat ik heb getest/uitgeprobeerd:

 • Nieuw htaccess bestand gemaakt.
 • Alle WordPress core bestanden verwijderd en opnieuw geplaatst.
 • Een malware check gedaan.
 • PHP versie nagekeken.
 • Alle plugins gedeactiveerd: het komt echt door WooCommerce.
 • Ander thema geïnstalleerd: probleem bleef.
 • PHP memory limiet verhoogd.
 • Caching plugin geïnstalleerd.
 • WP debug geprobeerd: geen bugs.
 • WooCommerce verwijdert en handmatig opnieuw gedownload en geïnstalleerd.

Een van de hostingpartijen waar ik vaak mee samenwerk heeft toen verschillende limieten verhoogd, om te kijken of dat zou helpen. Helaas was ook dat tevergeefs. UREN heb ik online gezocht naar een oplossing voor dit probleem, maar tot het moment van schrijven heb ik die nog niet gevonden. Mijn enige oplossing: overstappen naar Plug&Pay.

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.