Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
Sarafina Poulopoulos money moves van jan modaal

Money Moves: Fraude-analist Sarafina verdubbelde haar salaris en deelt haar tips op Instagram

5 maart 2021
Sandra Boon

Sarafina werkt als fraude-analist bij een Nederlands bedrijf. Bij haar moet je dus zijn wanneer je de transacties van je ex wilt laten natrekken. Grapje, dat doet ze natuurlijk niet. Ze controleert voornamelijk grote bedrijven en kijkt of er niet gefraudeerd wordt of dat er terrorisme wordt gefinancierd. Ze is pas 26 jaar jong, maar ze heeft al een flinke sprint met haar carri√®re weten te maken en ze heeft er zelfs voor gezorgd dat haar salaris werd verdubbelt! Op Instagram inspireert zij anderen door haar ervaringen te delen over onder andere beleggen, sparen en carri√®re maken. Natuurlijk wilde ik graag meer weten over deze carri√®retijger! ūüėć

Welke Money Moves hebben hiertoe geleid, welke Money Moves kan ze ons aanraden en welke Money Moves heeft ze op de planning staan? In de rubriek Money Moves vragen we financial professionals & inspirators het hemd van het lijf over geldzaken. Altijd al willen weten hoe een financieel vakexpert zelf omgaat met geld? Je leest het in Money Moves van Jan Modaal.

Hoe ben je in dit vak beland?

Toen ik 23 jaar was studeerde ik en raakte ik onverwachts zwanger. Ik kreeg een goede baan aangeboden bij een bank en ik besloot te stoppen met mijn studie. Binnen die bank heb ik verschillende functies gehad en heb ik mijzelf omhoog weten te werken. Uiteindelijk ben ik bij een ander bedrijf gaan werken, waar ik heb kunnen onderhandelen over mijn salaris. Ik houd nu veel meer geld over en omdat ik veel met geld bezig ben, heb ik besloten om mijn ervaringen en tips te delen op Instagram @grow.your.money.mindset. De meeste tips gaan over sparen, beleggen, carrière maken en money mindset.

Vind je geld belangrijk en waarom wel/niet?

Ik vind geld ontzettend belangrijk, want het bepaalt de kwaliteit van het leven. Het bepaalt wat je kunt doen, of je kunt studeren, hoe je woont, hoe je in je netwerk gezien wordt: het bepaalt letterlijk alles. In onze maatschappij missen we financi√ęle geleerdheid. Mensen moeten de definitie van geld weten en de basis van financi√ęn goed kennen. Dat is heel belangrijk, want alles draait om geld. Mensen beseffen vaak niet hoe snel je in de schulden kunt belanden, ook in Nederland. Schulden geven ontzettend veel stress.

Ben je opgegroeid met de overtuiging dat geld belangrijk is?

Ik ben opgegroeid met het idee dat er nooit geld is en voor mijn kinderen wil ik dat anders doen. Als je een goed inkomen hebt is geld niet zo belangrijk. Zodra je geen geld hebt wordt het ineens wél heel belangrijk. Dan ga je overal geld zoeken. Vroeger leefde ik echt van loonstrook tot loonstrook en zat ik te wachten tot het salaris er weer was. Toen kreeg ik mijn dochter en ik wilde haar een ander (financieel) leven geven dan ik zelf heb gehad.

Wat is naar jouw mening het grootste, financi√ęle probleem van onze samenleving?

Het gebrek aan financi√ęle geleerdheid en schulden. We kunnen veel te makkelijk een lening krijgen, zelfs wanneer je een uitkering hebt! Toen ik nog studeerde had ik een bijbaan, leende ik extra voor mijn studie √©n maakte ik gebruik van een creditcard. Er kwam elke maand ‚ā¨3.000 euro binnen, maar ik gaf alsnog meer uit dan dat er binnenkwam. De lening en een creditcard waren zo aangevraagd en verstrekt. Die combinatie op 21-jarige leeftijd was echt niet goed.

Waar gaf je die ‚ā¨3.000 euro dan aan uit?

Ik ging op vakantie en reisde de hele wereld over. Daar heb ik géén spijt van. Ik zou het niemand aanraden, maar ik heb hierdoor wel veel levenservaring opgedaan en veel van de wereld kunnen zien. Ik ben op jonge leeftijd moeder geworden, dus achteraf zou het reizen er anders niet van zijn gekomen. Die studieschuld heb ik nog en ik los niet extra af. Ik ga eerst geld investeren en dan hoop ik over een tijdje de schuld in één keer af te kunnen lossen. Ik heb geen spijt van hoe dingen zijn gelopen, maar als ik het over kan doen, zou ik niet hebben geleend en zou ik meer hebben gespaard. Ik zou dan beginnen met 20% van het inkomen weg te leggen. Alle kleine beetjes helpen en het is goed om daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen.

Als je 1 tip mocht geven aan de wereld, welke zou dat dan zijn?

Ik zou iedereen willen adviseren om 1x per jaar te gaan solliciteren voor dezelfde baan of een andere baan in hetzelfde vakgebied. Ook als je niet van plan bent om weg te gaan bij je huidige werkgever. Je kunt dan namelijk kijken of jouw salaris nog wel marktconform is en je krijgt dan een beter beeld van hoeveel je waard bent. Deze informatie kun je ook gebruiken voor salarishandelingen bij het bedrijf waar je nu voor werkt.

En als iemand bij het solliciteren vraagt naar je salaris: schepje bovenop doen! Ze weten dat je sowieso iets meer wilt dan bij je huidige baan, anders ga je niet weg. Extra tip: onderhandel ook over andere onderdelen van het contract en niet alleen je salaris. Zo kun je bijvoorbeeld onderhandelen over de lengte van het contract. Dat heb ik zelf ook gedaan bij mijn huidige baan, omdat ik geen contract voor 6 maanden wilde hebben.

Gerelateerd:
Money Moves: Martijn van den Berg is financieel vrij dankzij investeringen in vastgoed

Welke Money Moves heb je nog op de planning staan?

Mijn verloofde en ik zijn op dit moment op zoek naar onze eerste koopwoning. We mogen maximaal ‚ā¨900.000 euro lenen, maar dat vinden we veel te veel. Onze maandelijkse lasten worden dan veel te hoog en we leven niet om de hypotheek te betalen. We gaan dus een woning zoeken die veel minder kost. Daarnaast willen we ook ons eerste beleggingspand aanschaffen. Ik wil graag een passief inkomen opbouwen naast mijn baan in loondienst. Dat willen we op verschillende manieren gaan doen, dus niet alleen in vastgoed. We hopen deze Money Moves dit jaar te kunnen zetten, maar dat hangt volledig af van de huizenmarkt.

Meer info op Instagram


Ben jij zelf werkzaam in de financi√ęle branche of blog je over geldzaken? En lijkt het je leuk om mee te doen aan deze rubriek? Neem dan contact op via info@ikbenjanmodaal.nl want we horen graag alles over jouw Money Moves!

.

Meer over dit onderwerp

3 reacties op dit artikel

 1. Ariba schreef:

  Goed bezig! Slim om niet voor de maximale hypotheek te gaan.

  Ik vraag mij af of Sarafina er spijt van heeft dat ze haar studie niet heeft afgerond. Met het oog op de toekomst.

 2. Sandra schreef:

  Goede vraag! Ik zal het naar haar doorzetten ūüôā

 3. Sarafina schreef:

  Hi Ariba. Ik heb zeker geen spijt van mijn keuze. Ik blijf mezelf ontwikkelen en blijf leren op andere manieren zoals cursussen en seminars volgen. Leren gaat bij mij het beste in praktijk. Ik heb een goed salaris en zit momenteel op een wo-functie zonder wo diploma. Al met al, ik ben tevreden over mijn huidige situatie en over de toekomst maak ik me geen zorgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal