Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
telt hypotheek wel of niet als schuld jan modaal

Telt een hypotheek nou wel of niet als schuld in het wereldje der persoonlijke financiën?

9 oktober 2020
Sandra Boon

Laatst vroeg iemand mij op Instagram of een hypotheek (of hypothecaire lening) ook telt als schuld. De vraag is eigenlijk heel kort en simpel, maar het antwoord is dat niet. Het hangt namelijk volledig af van verschillende factoren én van je eigen perceptie. Ja, dat is nogal een onhandig antwoord, maar het is nou eenmaal niet zo zwart-wit. 😅 In dit artikel zal ik daarom uitleggen waarom een hypotheek juist wel óf juist niet als schuld telt.

Volg je mij trouwens al op Facebook of Instagram? Daar plaats ik regelmatig interessante tips, verhalen, ervaringen en adviezen. Je kunt mij overigens ook via Instagram bereiken voor vragen en/of reacties. En natuurlijk kun je mij ook volgen via de stories, waarin je mijn dagelijkse dingetjes kunt volgen. Niet dat ik zo bijzonder interessant ben, maar oké… Anyway, de hamvraag van deze dag is: Telt een hypotheek nou wel of niet als schuld?

Technisch gezien is een hypotheek ‘gewoon’ een schuld

Technisch gezien zijn er namelijk geen verschillen tussen het aangaan van een lening voor je huis of het aangaan van een lening voor een auto, een studie, een verbouwing of wat dan ook. Het enige verschil is onze eigen perceptie. Een hypotheek zien we namelijk niet als schuld, maar simpelweg als ‘hypotheek’. Iets wat normaal is en wat iedereen doet. Wat er nou eenmaal bij hoort wanneer je volwassen wordt. Zou je op straat willekeurig mensen vragen of ze een schuld hebben, dan zal het gros van de mensen zeggen dat ze geen schuld hebben. Ook wanneer ze wél een hypotheek hebben. En dat zou ik zelf ook doen… Ik zie mezelf nog niet zeggen: “Ja, ik zit tot mijn oren in de schulden, wel €174.000 euro!” We zien het simpelweg niet als een schuld, maar technisch gezien is dat het eigenlijk wel.

Het heeft ook vooral de nadelen van een schuld

En daarmee doel ik onder andere op de betalingsverplichtingen en de verschuldigde rente. Want laat je niet foppen: de rente is momenteel relatief laag, maar dat betekent niet dat het gratis of goedkoop is. Het is slechts relatief; een paar procent op zo’n hoog bedrag elk jaar weer tikt echt wel aan. Ter referentie: ik heb zelf een hypotheek voor ongeveer €174.000 euro, met een rente van slechts 1,5% maar verspreid over 20 jaar betaal ik daar wel zo’n €30.000 euro rente over. Behalve wanneer ik vervroegd ga aflossen, wat ik uiteraard al deed vanaf het begin. 😉

Gerelateerd:
Is het kopen van een huis wel een goede investering?

Maar moet je het ook behandelen als een schuld?

Ja en nee. Technisch gezien is het een schuld, maar het is wel degelijk een andere soort schuld. Het is absoluut gunstig om deze schuld, net als elke andere schuld, zo snel mogelijk af te betalen. Maar een ‘schuld’ voor de hypotheek heb je doorgaans niet zo 1, 2, 3 afbetaald en dat is ook niet altijd de slimste (lees: goedkoopste) optie. Je kunt jouw extra spaarcenten namelijk ook beleggen of investeren. Dat levert gemiddeld tussen de 5-8 procent op. Terwijl extra aflossen in mijn geval slechts 1,5% bespaart. Dus als je uitgaat van de cijfertjes, dan kun je wellicht beter beleggen of investeren.

Daarnaast is ook anders in het wereldje der persoonlijke financiën. Zo zal je standaard de tip krijgen om eerst je schulden af te lossen, vóórdat je een buffer gaat sparen, gaat investeren of beleggen en/of voordat je extra gaat inleggen op jouw pensioen. Maar dit geldt echter niet (altijd) voor de hypotheek, aangezien het wel een ander soort schuld is. Ingewikkeld, he? 😅

Wat vind Jan Modaal ervan?

Ik zie een hypotheek ook als een schuld. Al helemaal omdat ik een familiehypotheek heb en niet een hypothecaire lening heb afgesloten bij de bank. Dat klinkt in eerste instantie heel makkelijk, en ik ben er ook héél dankbaar voor, maar tegelijkertijd weegt het ook min of meer op mijn geweten. Dus ik los die schuld met alle liefde eerder af. Maar wanneer het aankomt op mijn tips: een hypotheek behoort, naar mijn mening, niet tot de openstaande schulden. Wanneer ik het heb over schulden, dan moet je denken aan niet-betaalde rekeningen, betalingsachterstanden, leningen, etc. En dat is toch nèt niet helemaal hetzelfde als een hypotheek. Wat vind jij?

Gerelateerd:
Werken & reizen tegelijkertijd: 3 verschillende manieren om locatieonafhankelijk te werken
.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jan Modaal