schulden aflossen manieren om je schuld aan te pakken

Hulp bij schulden: 3 verschillende strategieën om jouw schulden aan te pakken

Mijn methode en deze blog zijn specifiek gericht op Jan Modaal en niet op mensen die bijvoorbeeld in de schuldsanering zitten. Hoewel ook Jan Modaal in de schuldsanering kan belanden – een goed inkomen is immers geen garantie voor een financieel stabiel leven. Nederland telde op 1 oktober 2020 ruim 614 duizend huishoudens met geregistreerde problematische schulden, meldde het CBS… 😓

Voor mij is dat een goede reden om toch maar een blogartikel te schrijven over de verschillende strategieën om jouw schulden aan te pakken. In theorie is het natuurlijk heel simpel: betaal de schulden zo snel mogelijk af. In de praktijk is dat echter niet altijd even makkelijk. Soms zijn de schulden te hoog om ze op korte termijn terug te kunnen betalen. Soms is het moeilijk om een goed overzicht te krijgen van de schulden. Daarnaast zijn er dus ook nog verschillende strategieën om jouw schulden aan te pakken. In dit blogartikel zal ik daarom drie strategieën met je delen.

01. Wanneer je één schuldeiser hebt

Heb je een schuld openstaan bij één schuldeiser? Spreek een minimale betalingsregeling af en probeer elke maand zo veel mogelijk extra af te betalen. In het boek Money Game gebruik je dan de gehele Money Leap om extra af te lossen. Het is verstandig om niet te beloven jouw gehele Money Leap af te lossen, zodat je meer speling hebt en onverwachte kosten kunt opvangen. Onderaan dit artikel leg ik daar wat meer over uit.

02. De Schuldsneeuwbalmethode

Heb je meerdere schuldeisers? Dan is de schuldsneeuwbalmethode (bekend van onder andere Dave Ramsey’s boek: The Total Money Makeover) wellicht een handige methode voor je.

  • Spreek met alle schuldeisers een betalingsregeling af en spreek af hoeveel je minimaal per maand gaat betalen. Probeer deze bedragen een beetje laag te houden.
  • Betaal elke maand alle schuldeisers het minimale bedrag.
  • Van het geld dat je daarna nog over hebt, los je de kleinste schuld eerst af.
  • Zodra die schuld is afgelost, gebruik je het geld dat je daarna overhebt (wat dus meer zal worden, omdat de kleinste schuld dan is afbetaald) om extra af te lossen op de schuld die vervolgens het kleinst is.

And so on. Deze methode is er op gericht dat je enthousiaster wordt, doordat je al zo snel vooruitgang ziet. Hierdoor wordt het steeds makkelijker om je schulden aan te pakken. Het is echter (meestal) niet de meest kostenefficiënte manier om je schulden aan te pakken: dat is namelijk de schuldlawine.

03. De Schuldlawine

Deze optie is vergelijkbaar met de schuldsneeuwbalmethode, alleen betaal je niet de kleinste schulden eerst, maar de schulden met de hoogste rente. Deze optie zorgt ervoor dat je (in totaal) minder rente zal moeten betalen. Qua kosten is deze optie dus een stuk slimmer. De schuldsneeuwmethode wordt echter vaak als “makkelijker” ervaren, doordat je al snel vooruitgang ziet. Bij de schuldlawine is dat meestal niet het geval. Stel dat de schuld met de hoogste rente ook de grootste schuld is… Dan duurt het dus héél lang voordat je het gevoel hebt iets bereikt te hebben.


Schulden afbetalen of eerst sparen?

In het boek Money Game raad ik aan om éérst geld te sparen voor onvoorziene uitgaven en om daarna pas schulden weg te werken. Je vraagt je misschien af waarom. Het antwoord is simpel: de spaarrekening voor onvoorziene uitgaven zal ervoor zorgen dat je niet nog méér schulden krijgt, terwijl je de andere schulden afbetaalt. Stel dat je al jouw spaargeld gebruikt voor het afbetalen van schulden en dat jouw auto vervolgens onverwachts een reparatie nodig heeft. Dan kun je die klap niet opvangen, moet je geld lenen (of iets verkopen) en wordt jouw schuld dus alleen maar hoger. Dat is niet de bedoeling. Zie de spaarrekening voor onvoorziene uitgave als een dijk: het maakt de zee niet kleiner, maar het zorgt er wel voor dat het land niet zal overstromen.

Zijn jouw schulden nauwelijks te overzien?

Ik heb een apart artikel geschreven voor mensen die hulp zoeken bij het wegwerken van (grote) schulden. In dat artikel verwijs ik je door naar verschillende partijen en initiatieven waarbij je kunt aankloppen. Betekent dit dat je het Money Game spel niet kunt spelen? Ja, zolang je nog schulden hebt, kun je helaas niet vooruit in het spel. Werk de schulden eerst weg en vervolg daarna jouw reis naar een financieel stabiel leven. 💪

In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Verkopen op bol.com
E-book

Verkopen op bol.com

Sidehustle Toolkit
Online geld verdienen

Sidehustle Toolkit

.