Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
shampoo bars meningen en reviews welke is het beste

Duurzame shampoo zonder plastic afval? 🌱 Ik probeerde verschillende shampoo bars uit

28 oktober 2020
Sandra Boon

Ik ben al lange tijd fan van shampoo bars en ik heb sinds afgelopen februari al geen shampoo-flacon meer aangeraakt. De shampoo bars zijn namelijk beter voor het milieu, besparen een boel plastic afval, ruiken véél lekker dan gewone shampoos, maken je haar een stuk dikker en voller én het is nog beter voor je portemonnee ook! Een tijdje geleden heb ik namelijk berekend dat shampoo bars al snel €100 euro per jaar besparen. En om het nog beter te maken: ik heb shampoo bars gevonden die nóg meer geld besparen.

Genoeg redenen om over te stappen op shampoo bars! Of om het in ieder geval uit te proberen. 😉 En dat is dus ook precies wat ik het afgelopen half jaar heb gedaan (en wat ik nog steeds aan het doen ben). Op het moment van schrijven heb ik drie verschillende shampoo bars uitgeprobeerd van HelemaalShea, PAPER & BOO en Lamazuma. In dit artikel zal ik mijn ervaringen met jou delen en zal ik t.z.t. ook nieuwe shampoo bars toevoegen. Want ik houd het niet bij de eerste drie bars, ik vind het testen veel te leuk. 😅


01. Shampoo bars van HelemaalShea

Ik startte dit ‘avontuur’ een half jaar geleden met twee testers van het merk HelemaalShea. Ik was erg blij met de mogelijkheid om testers te kopen, want ik wist nog niet zeker of shampoo bars mij wel zouden bevallen. Een tester beperkt dan toch min of meer het risico (althans, dat maakte ik mijzelf wijs). Ik werd niet teleurgesteld: de zeepjes ruiken echt hartstikke lekker en ik kon niet wachten ze uit te proberen.

De eerste indruk van HelemaalShea bars

© Copyright HelemaalShea

De zeepjes schuimen best wel goed en het ruikt echt heerlijk. Het is echter wel even wennen als je vloeibare shampoo gewend bent. Bij vloeibare zeep wordt het haar een stuk zachter, omdat het een soort beschermlaagje krijgt. Bij shampoo bars is dat niet het geval. Het voelt dan ook alsof het minder goed werkt, terwijl het eigenlijk juist wél veel beter voor je haar is. Via een kleine zoektocht op internet, kwam ik er al snel achter dat dit komt doordat het haar gewend is geraakt aan chemische shampoos. En dat daardoor de huishouding van het haar niet gewend is aan natuurlijke producten. Het kan dus even duren voordat je haar gewend is aan de natuurlijke shampoo bars. Het voelt misschien alsof het minder goed is, maar het is juist beter voor je haar (en hoofdhuid). Gek eigenlijk, hoe we onszelf wijsmaken wat wel/niet goed is voor ons haar. Oh en trouwens: HelemaalShea heeft ook conditioner bars. Dus mocht jij niet zo van ruw(er) haar houden, dan kun je altijd nog de conditioners uitproberen.

Anyway, het was echt even wennen in het begin, maar het duurde niet lang voordat ik overtuigd was van shampoo bars. Ik merkte vrijwel direct dat ik véél minder last had van haaruitval en dat mijn bos met haar steeds groter leek te zijn na een paar weken. 😍 Mijn haar voelde ook wat dikker en ruwer aan, niet zo zacht als bij vloeibare shampoo. Maar dan is de afweging wat je belangrijker vind. En ik koos voor een flinke bos met haar, minder haaruitval en ook nog eens beter voor dier & milieu. Dat het wat ruwer aanvoelt, daar kan ik prima mee leven.

De voordelen

 • Vegan & cruelty free
 • Vrij van palmolie
 • Geen plastic
 • Minder haaruitval
 • Grotere, dikke bos met haar
 • Ruikt lekker

Ik had mijn fotobox nog niet toen ik deze bestelling had geplaatst, dus ik heb helaas geen mooie foto’s kunnen maken van de HelemaalShea testers. Ik had overigens de zeepjes: Brandnetel & Rozemarijn en Kamille & Citrus, mocht je dat graag willen weten. 😇 Beiden kan ik van harte aanraden. Kamille & Citrus is wat frisser, jeugdiger en vrolijker. Brandnetel & Rozemarijn ruikt meer ‘down-to-earth’, kalm en natuurlijk.

Testers van HelemaalShea


02. Shampoo bars van PAPER & BOO

De twee testers van HelemaalShea heb ik nog best wel lang gebruikt, langer dan ik met een flacon zou doen. Maar je kunt ze natuurlijk niet oneindig gebruiken en dus was het tijd om een nieuwe variant shampoo bar uit te proberen. En ik kwam al snel uit bij de shampoo bars van PAPER & BOO, een webshop met verschillende duurzame producten voor in de badkamer. In een eerder artikel schreef ik al over deze shampoo bars en over de andere artikelen die ik heb besteld bij deze webshop. Bij PAPER & BOO had ik niet alleen shampoo bars besteld, maar ook de conditioner bars. Ik was namelijk erg benieuwd naar de werking hiervan. Na het gebruik van de bars van HelemaalShea was mijn haar namelijk best wel ruw en ik weet dat de meeste mensen dit waarschijnlijk niet zo fijn zullen vinden. Daarom was ik dus (extra) benieuwd naar de conditioner bars.

De eerste indruk van PAPER & BOO bars

De conditioner zorgde er absoluut voor dat mijn haar een stuk zachter was na het wassen en dat is natuurlijk hartstikke fijn. Zowel de shampoo bar als de conditioner bar roken erg lekker. De shampoo bar schuimt ook erg goed. Een nadeel is echter wel de ‘pitjes’ die op de shampoo bar zaten. Dit zorgde ervoor dat ik deze zijde van de bar niet kan gebruiken én ik kon al snel de losse pitjes oprapen uit het doucheputje. 😂 Het ziet er wel chique uit, maar het is niet echt functioneel. Ik heb ze uiteindelijk met een mesje eraf gehaald.

Een ander klein nadeel is dat ik wel weer meer haaruitval had dan bij de shampoo bar van HelemaalShea, maar wel minder dan met flacons. Wellicht heeft dit te maken met het feit dat ik nu twee keer mijn haar ‘behandel’ in plaats van één keer…? Eerder gebruikte ik drie verschillende flacons en toen had ik het meeste last van haaruitval. Nu ik twee producten gebruik is dat wat minder. Maar toen ik slechts één product gebruikte, had ik er verreweg het minst last van. Misschien is die 3-in-1 shampoo van mannen nog helemaal niet zo’n slecht idee. 🤔

De voordelen

 • Biologische verpakkingen die 100% afbreekbaar zijn
 • Vrij van plastic
 • Varianten zonder SLS
 • Varianten zonder palmolie
 • Cruelty free
 • Ruiken lekker
 • Zacht haar met de conditioner bars
 • Minder haaruitval t.o.v. andere shampoos

Kortom, ook de shampoo bars van PAPER & BOO zijn echte aanraders. Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn van shampoo bars, dan zou ik ook zeker aanraden om gebruik te maken van de conditioner bars. Dan blijft je haar lekker zacht en merk je minder verschil. Ik had overigens de varianten: Shampoo Bar Munt, Shampoo Bar Lavandula, Shampoo Bar Gember en Conditioner Bar Lavendel.

Bars van PAPER & BOO

Shampoo bar als duurzaam alternatief voor shampoo

geld besparen met duurzame producten


03. Shampoo bars van Lamazuna

Ik had nog nooit van deze shampoo bars gehoord, maar ik kwam het toevallig tegen in een eco-webshop (waarvan ik de naam hier niet ga noemen, omdat ik verre van tevreden ben met deze webshop). De webshop had echter wel een gevarieerd aanbod aan bars, dus het leek mij een goed idee om er een aantal te bestellen. Na het uitpakken van mijn bestelling, trok deze specifieke bar van Lamazuna gelijk al mijn aandacht, omdat het heel sterk ruikt. Op een goede manier. Vanille en kokos… 😍 I love it.

Even tussendoor: ik ben inmiddels een half jaar verder en heb dus drie verschillende merken uitgeprobeerd. Ondertussen is mijn haar nog steeds dikker dan voorheen, maar is het niet meer ruw. Daarnaast hoef ik nu ook nog maar één keer per week mijn haar te wassen in plaats van 2,5 keer per week (gemiddeld). Mijn haar wordt nu dus ook een stuk minder vet. 🎉

De eerste indruk van Lamazuna bars

De eerste indruk van de Lamazuna bars is hartstikke goed. Sterker nog: tot zover is dit mijn favoriet. De zeep schuimt heel goed en ruikt ontzettend lekker. Mijn badkamer ruikt 2 dagen later nog steeds naar vanille en kokos (en daar ben ik héél blij mee, want ik ben helemaal verliefd op dit geurtje). Daarnaast wordt het haar ook heel zacht, zonder een conditioner bar te moeten gebruiken. Een klein nadeel is wel dat de zeepjes niet zo groot zijn. Tenminste, ze zijn een stuk kleiner dan de bars van de concurrenten.

De voordelen

 • Biologisch gecertificeerde ingrediënten
 • Vegan & cruelty free
 • Vrij van plastic
 • Ruikt heel erg lekker
 • Minder haaruitval t.o.v. andere shampoos
 • Zacht haar, ook zónder conditioner bars

Kortom; de Lamazuna bars zijn op het moment van schrijven absoluut mijn favoriet. Het ruikt heel lekker en de geur blijft lang hangen. Zowel in je haar als in de badkamer. Het haar wordt/blijft ook lekker zacht, dus een conditioner bar is niet nodig.

Website van Lamazuna

shampoo bars van lamazuma jan modaal

Shampoo bars lamazuma

.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jan Modaal