slimme manieren van spaargeld afblijven

3 Slimme manieren om dit keer écht van je zuurverdiende spaargeld af te blijven

Hou jij aan het eind van je geld ook altijd nog een stukje maand over? 😉 In theorie is het heel makkelijk om geld te sparen. Je moet alleen minder geld uitgeven dan dat er binnenkomt. In de praktijk valt dat echter voor veel mensen niet mee. Wist je dat 1 op de 7 Nederlanders vrijwel geen spaargeld heeft? Daarom deel ik vandaag 3 slimme manieren om dit keer écht van je zuurverdiende spaargeld af te blijven.

01. Zet het spaargeld gelijk apart

Zie het sparen als een vaste uitgave, net zoals je zorgverzekering, telefoonabonnement en hypotheek. Zet elke maand een vast bedrag apart en leef van wat er daarna overblijft, in plaats van andersom. Wacht dus vooral niet tot het einde van de maand om te sparen, want de kans is dan veel groter dat er minder geld overblijft. Laat het spaargeld niet op jouw betaalrekening staan, maar zet het op een aparte spaarrekening. Zo voorkom je dat je per ongeluk geld gaat uitgeven dat eigenlijk bedoeld was om te sparen. Wist je dat 12% van de mensen in Nederland geen aparte spaarrekening heeft?

02. Zorg voor een realistisch plan en budget

Te weinig sparen is niet verstandig, maar te veel sparen kan ervoor zorgen dat je niet uitkomt met jouw maandelijkse uitgaven. Dan zal je weer geld moeten terugboeken van jouw spaarrekening en dat werkt natuurlijk hartstikke demotiverend. Daarom is het belangrijk om een realistisch plan en budget op te stellen. En nee, het hebben van een budget betekent niet dat je extreem moet besparen en dat je jezelf alles moet ontzeggen. Het is echter wel belangrijk dat je jouw maandelijkse financiën inzichtelijk maakt. Zo weet je precies hoeveel je nog te besteden hebt en hoeveel geld je beschikbaar hebt voor bijvoorbeeld leuke dingen.

Hulp nodig bij het inzichtelijk maken van je maandelijkse financiën? Bekijk dan de Lazy Money Manager. Met deze methode maak je in een handomdraai jouw geldzaken inzichtelijk, zodat je precies weet hoeveel je kunt sparen. Of hoeveel je elke maand kunt uitgeven aan leuke dingen. 😉

Overzicht van je financiën?

jan modaal lazy money manager excel spreadsheet

03. Maak het jezelf lastiger om bij het spaargeld te komen

Hoe hoger de drempel: hoe meer kans dat je dit keer écht van jouw spaargeld afblijft. Je kunt op verschillende manieren de drempel hoger maken voor jezelf. Open bijvoorbeeld een spaarrekening bij een andere bank dan waar je een betaalrekening hebt. Of verberg de spaarrekeningen in jouw bankapp. Als je continu jouw spaargeld ziet staan is de kans namelijk groter dat je het wil uitgeven. Bonus tip: wil je een extra spaarrekening openen bij een andere bank? Check even welke banken de hoogste spaarrente bieden.

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.