sparen en besparen niet voor altijd

De rest van je leven blijven sparen en besparen? Nope, dat is helemaal niet nodig

Sparen voor een buffer? Het is niet voor eeuwig, als je voldoende hebt, kun je ermee stoppen. Dat kopte het Algemeen Dagblad vorige week. Voor dat artikel werd ik geïnterviewd en deelde ik mijn visie en tips met betrekking tot het opbouwen van een buffer. Ik legde uit dat je helemaal niet de rest van je leven hoeft te sparen en besparen. Zodra je eenmaal financieel stabiel bent, kun je prima de teugels weer laten vieren en/of je geld gebruiken om jouw dromen te realiseren.

Veel mensen zien er tegenop om te beginnen met het op orde krijgen van hun financiën. Minder leuke dingen kunnen doen, altijd op de kleintjes moeten letten, budgetten opstellen… En dat de rest van je leven volhouden. Dat klinkt inderdaad niet zo gezellig. 😫 Gelukkig heb ik goed nieuws voor je! Je hoeft helemaal niet de rest van je leven te sparen en besparen.

De twee onderdelen naar financieel succes

Naar mijn mening bestaat de ‘reis’ naar financieel succes uit twee verschillende onderdelen: eerst financieel stabiel worden en daarna jouw financieel succes gebruiken om jouw dromen uit te laten komen. Het eerste deel is uiteraard minder leuk dan het tweede deel. 😉 Toch is juist het eerste deel heel erg belangrijk. Zonder financiële stabiliteit kun je eigenlijk je geld niet gebruiken voor jouw dromen. Althans, niet zonder risico en zonder schuldgevoel.

Deel 1. Financieel stabiel worden

Financieel succes begint met financieel stabiel worden: je inkomsten en uitgaven op orde hebben, een buffer opbouwen, etc. Zelf heb ik er twee jaar over gedaan om financieel stabiel te worden. Dat klinkt alsof ik daar hard voor heb gewerkt, maar ik regel al mijn financiën op de automatische piloot dankzij de Money Game methode. Ik heb in de praktijk dus alleen maar twee jaar zitten wachten tot het zover is. Er zijn overigens aardig wat Money Game spelers die in veel kortere tijd financieel stabiel zijn geworden. Dat hangt natuurlijk af van hoeveel je verdient en (vooral) van hoeveel je uitgeeft. Daar heb je zelf meer invloed op dan je zou verwachten.

Deel 2. Financieel succes gebruiken voor je dromen

Zodra je financieel stabiel bent wordt het pas écht leuk. Je hoeft namelijk helemaal niet te blijven sparen en besparen, behalve als je dat zelf graag wil. Als jouw buffer eenmaal vol is, kun je het geld dat je elke maand overhoudt gebruiken voor andere dingen. Wat dat is, dat mag je natuurlijk zelf bepalen. Ik gebruik mijn Money Leap (het geld dat ik elke maand overhoud) op dit moment vooral om te reizen en om mijn pensioenachterstand in te halen. Maar misschien heb jij wel hele andere dromen: een gezin starten, een huis kopen, een studie volgen, etc. Die keuze is natuurlijk helemaal aan jou.

Hoe Money Game jou hierbij kan helpen

In Money Game toon ik jou de route naar financieel succes. Ik laat je zien welke stappen je moet zetten én in welke volgorde je dit zou moeten doen. Na het volgen van Money Game ben jij er klaar voor om jouw dromen waar te gaan maken. De dingen die je leert in Money Game, kun je vervolgens blijven toepassen. Zo kun je bijvoorbeeld het bijgeleverde Excel-bestand blijven gebruiken, zodat je meer geld zal overhouden voor het realiseren van jouw dromen. Ben jij er klaar voor om eindelijk werk te maken van je financiën? Wacht dan niet langer…

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.