sparen moeilijk beste tips om het makkelijk te maken jan modaal

Sparen moeilijk? Mijn 10 beste tips waarmee je financiën veel makkelijker maakt

Veel mensen vinden sparen moeilijk. Zelf heb ik het lange tijd ook best wel lastig gevonden, ondanks dat ik een prima inkomen had. Aan het einde van de maand bleef er simpelweg niet zoveel over, als er überhaupt al wat overbleef. De spaarrekening groeide regelmatig, maar meestal slonk het net zo snel. Soms door onverwachte uitgaven, maar vaak ook door spontane en onnodige uitspattingen. 😅 Laten we het er op houden dat ik wel een poging waagde om te sparen, maar dat het niet echt zoden aan de dijk zette.

Er zijn best wel wat potentiële redenen waarom je sparen moeilijk zou kunnen vinden. De meeste van die redenen hebben vrijwel niks te maken met hoeveel je verdient, hoewel we ons inkomen vaak aanwijzen als de grote boosdoener. Anyway, dat is voer voor een volgende blogartikel. In dit artikel wil ik namelijk mijn 10 beste tips met jou delen, waardoor het regelen van jouw financiën veel makkelijker wordt.

01. Hanteer een systeem voor je maandelijkse financiën

Je kunt niet rondrennen als een kip zonder kop en verwachten dat de maandelijkse financiën vanzelf geregeld worden. Daarom geef ik altijd de tip om een systeem hiervoor op te zetten. In mijn boek Money Game vind je zo’n systeem (welke ik de bulletproof maandelijkse methode noem) dat jou hierbij kan helpen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een systeem bedenken.

02. Bereken en onthoud jouw Money Leap

De term ‘Money Leap’ gebruik ik om het bedrag aan te duiden welke het verschil is tussen jouw maandelijkse inkomsten en jouw maandelijkse uitgaven. Als je €2.500 euro per maand verdient en je €2.000 euro per maand uitgeeft, dan is jouw Money Leap dus €500 euro. Dit bedrag is ontzettend belangrijk om te weten en om te onthouden, want de Money Leap is jouw gereedschap naar een betere financiële positie. Meer daarover leg ik uit in de eerste hoofdstukken van Money Game, welke je gratis kunt downloaden via mijn website.

03. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk

Vind je sparen moeilijk? Neem dan alsjeblieft deze tip van harte: maak het jezelf makkelijker. Ik merk heel vaak dat mensen ervan overtuigd zijn dat het regelen van je geldzaken heel ingewikkeld is. En als het niet ingewikkeld is, dan doe je vast iets verkeerd. Dat is echter helemaal niet waar! Hoe makkelijker je de financiën voor jezelf maakt, hoe groter de kans dat je zal slagen.

04. Korte termijn vs. lange termijn

Het gedeelte van onze hersenen dat we het meest gebruiken is tevens het oudste deel van onze hersenen. Deze stamt nog uit de tijd dat we echt moesten overleven en daar is dat deel van de hersenen ook op ingesteld. Daarom vinden we het vaak heel lastig om ver(der) vooruit te kijken: onze hersenen willen alleen maar overleven en die richten zich op de korte termijn. Dat kun je echter zelf sturen, mits je je daar bewust van bent. Probeer wat vaker te denken aan lange termijn doelen, ook wanneer dat op korte termijn een opoffering betekent. Ik zal binnenkort een wat uitgebreidere blog schrijven over dit onderwerp. Maar voor nu: vraag jezelf zo nu en dan het volgende af: helpt mij dit op korte termijn of op lange termijn? En wat kan ik doen om nu alvast te anticiperen op iets dat ik op de lange termijn wil?

05. Verstop de spaarrekening in de app

Vrijwel iedereen maakt tegenwoordig gebruik van een bank app. Heel handig, want dan heb je altijd inzicht en overzicht. Als je sparen moeilijk vindt en je merkt dat je te makkelijk geld weer terugboekt van je spaarrekening naar je betaalrekening, dan is het wellicht slim om jouw spaarrekening te verstoppen in de bank app. Bij de meeste apps is het namelijk mogelijk om in te stellen welke rekeningen wel of niet worden getoond. Dit kan helpen de verleiding te weerstaan om geld terug te boeken van je spaarrekening.

06. Zet nooit al jouw geld op één bankrekening

Gooi je alles op één bankrekening? Dan is het ook niet gek dat je sparen moeilijk vindt. 😅 Zo mis je namelijk het overzicht en inzicht in jouw inkomsten, uitgaven en spaargeld. Meestal adviseer ik om minimaal 2 betaalrekeningen aan te houden voor de lopende kosten en daarnaast ook minimaal 2 spaarrekeningen. Wist je dat je bij Brand New Day een gratis spaarrekening kunt openen? Scheelt weer in de kosten! In Money Game leg ik meer uit over dit systeem voor jouw betaalrekeningen en laat ik aan de hand voor grafische voorbeelden zien hoe je jouw bankrekeningen zo kunt indelen dat je nog maar 5 minuten per maand hoeft te besteden aan jouw financiën. Klinkt goed, toch? 😏

07. Wees niet te streng voor jezelf, want dan faal je

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat wanneer je de financiën op orde gaat maken, dat je dan heel strak je financiën moet gaan plannen, contant geld moet gaan gebruiken voor de boodschappen, een budgetplanner moet aanschaffen, jezelf allerlei leuke dingen moet ontzeggen, etc. Niks daarvan is waar… Sterker nog: als je het mij vraagt zijn deze dingen compleet overbodig. Je kunt echt wel je financiën verbeteren en tegelijkertijd spontaniteit in je leven houden. Krampachtig vasthouden aan een budgetplanner, elke cent tellen en zoveel mogelijk besparen: als je dat leuk vindt, moet je dat vooral doen. Maar ik denk dat de gemiddelde Nederlander dit niet lang zal volhouden.

08. Vind je sparen moeilijk? Ga even omdenken…

Voordat mensen zich überhaupt gaan verdiepen in hun financiën, zijn ze er vaak al stellig van overtuigd dat het een helse rit gaat worden. Als je met die instelling het avontuur begint, is de kans groot dat je het jezelf ook echt moeilijk gaat maken. Dat is immers jouw overtuiging. Sta er voor open dat het regelen van jouw financiën ook heel makkelijk zou kunnen zijn. En dan kom je er misschien wel achter dat er ook makkelijke manieren zijn om je geldzaken op orde te maken… Dat je misschien zelfs wel jouw financiën volledig kunt automatiseren… Maar als jij je vasthoudt aan het idee dat het regelen van je financiën heel moeilijk is, dan zal je deze kansen waarschijnlijk niet eens zien. Laat staan dat je de kansen zal pakken.

09. Automatiseer jouw geldzaken

Ik haalde het bij de vorige tip al even aan: je kunt het jezelf veel makkelijker maken door zoveel mogelijk te automatiseren. Daar is Money Game natuurlijk ook op gebaseerd, want aan de hand van de stappen in het boek ga je een volledig automatisch systeem voor jezelf opzetten. Want zoals ik eerder ook al zei: hoe makkelijker je het jezelf maakt, hoe groter de kans dat je zal slagen. Een kleine greep uit de taken die je kunt automatiseren:

  • Het betalen van alle vaste lasten (meestal gaat dit al via automatische incasso).
  • Automatisch je spaarrekening aanvullen na ontvangst van je salaris.
  • Het regelen van de variabele kosten, zoals boodschappen en leuke dingen.
  • Automatisch sparen voor jaarlijkse uitgaven.

10. Gebruik het boek Money Game

Ja, het is een inkoppertje. Natuurlijk sluit ik dit artikel af met de tip om Money Game te gebruiken voor het regelen van je financiën. 🤣 Ik heb dit systeem zelf ontwikkeld en natuurlijk heb ik ‘m ook zelf gebruikt. Daardoor hoef ik nauwelijks nog tijd te besteden aan het regelen van mijn geldzaken. Met mijn Money Leap verbeter ik elke maand – op de automatische piloot – mijn financiële positie. Daardoor heb ik een buffer op kunnen bouwen, een aanbetaling kunnen doen voor een koopwoning, extra kunnen inleggen voor mijn pensioen én ben ik vorig jaar begonnen met investeren en beleggen. Is het een get-quick-rich methode? Nee, absoluut niet. Maar het is wél een handig systeem om zoveel mogelijk te halen uit jouw inkomen. Zodat je niet meer van loonstrook tot loonstrook hoeft te leven en niet meer wakker hoeft te liggen van jouw financiën.

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.