starten met digitale producten verkopen op etsy

Starten met digitale producten verkopen op Etsy: dit is mijn ervaring

Voor deze blog test ik allerlei sidehustles uit: van online enquêtes invullen tot dropshipping en verkopen op bol.com. Er is nog een sidehustle die al lang op mijn lijstje stond om te proberen en dat is digitale producten verkopen op Etsy. Op het internationale verkoopplatform van Etsy kun je zowel fysieke als digitale producten verkopen. Het grootste voordeel van deze sidehustle is dat het een passief inkomen oplevert. Je maakt de digitale producten eenmalig, maar kunt het vervolgens oneindig vaak én volledig geautomatiseerd verkopen. Aangezien passief inkomen helemaal is waar ik voor ga, kon ik het natuurlijk niet laten om deze sidehustle ook uit te proberen. In dit blogartikel deel ik mijn eerste ervaringen met je. Kleiner spoiler: het is nog niet bepaald een succesverhaal.

Ps. Wil je ook een Etsy webshop starten? Meld je dan aan via mijn vriendenlink, zodat wij allebei 40 gratis listings krijgen. Dat is toch mooi meegenomen, want dan kun je zónder investering een Etsy webshop starten.

Hoe werkt digitale producten verkopen op Etsy?

In principe werkt het best simpel. Je maakt een paar digitale producten (bijvoorbeeld met Canva, Word of Excel), je opent vervolgens een account bij Etsy en voilà: je bent klaar om geld te verdienen. Etsy zorgt voor het hele betaalproces, dus je hoeft hierna niks meer te regelen. Natuurlijk komt er uiteindelijk wel iets meer bij kijken, want het is belangrijk dat je de juiste producten maakt waar mensen ook daadwerkelijk op zitten te wachten. Ook is het belangrijk dat je goed gevonden wordt. In een eerder artikel deelde ik al meer informatie over hoe je een passief inkomen kunt verdienen met Etsy en daar deel ik ook extra praktische tips. In de rest van dit artikel deel ik vooral wat ik zelf heb gedaan en wat mijn ervaring is.

Mijn grote Etsy plannen

Lukraak starten met een sidehustle is niet mijn stijl, dus natuurlijk heb ik mij eerst verdiept in Etsy. Blogs, YouTube video’s en e-books heb ik verslonden. En natuurlijk start ik ook niet zonder een plan of strategie. In grote lijnen is dit wat ik in gedachten had:

  • Aangezien ik toch al helemaal into PLR (Private Label Rights) ben, heb ik besloten om digitale producten te ontwikkelen die ik met PLR rechten ga verkopen. Dit houdt in dat mijn kopers de producten mogen aanpassen en doorverkopen. Hiermee spreek ik een hele andere markt aan, wat in mijn voordeel kan werken.
  • Dankzij de Erank tool weet ik precies welke digitale producten populair zijn én waar nog weinig concurrentie is. Dit vergroot natuurlijk de kans dat mijn Etsy webshop een succes wordt.
  • Het plan was om minimaal 4-6 producten klaar te hebben, vóórdat ik de Etsy webshop zou openen. Op internet lees ik namelijk overal dat het belangrijk is om niet je webshop te openen met één product.
  • Daarnaast schijnt het ook een ding te zijn dat je elke dag een nieuw product toevoegt. Dat lijkt mij een mooie uitdaging, dus: challenge accepted!

Ik spendeerde behoorlijk wat uurtjes aan het maken van de eerste producten, veranderde nog zeker twee keer van concept en opende uiteindelijk toch nog mijn eerste Etsy webshop. Twee producten stonden gelijk live en ik had er nog twee klaarstaan voor later. De rest zou nog volgen.

“Uw Etsy account is gesloten”

Dat is de melding die ik binnen 2 dagen al kreeg. Mijn account is gesloten, zonder een reden te hebben gekregen. Ik moest de richtlijnen nog eens nalezen en dan een verzoek indienen om mijn account weer geopend te krijgen. Die richtlijnen had ik allang doorgenomen en ik was er zeker van dat mijn Etsy webshop helemaal niet in strijd was met de regels. Ik stuurde het verzoek in om het weer te openen, met uitleg én met de vraag wat ik dan precies deed. De reactie die ik daarop kreeg was: “Nee, we openen het account niet. Stuur ons geen mails meer” (even kort samengevat is dit waar het op neer kwam).

Ik stond met mijn bek vol tanden. Ik had geen idee wat er mis is gegaan. Het feit dat ze niet eens lieten weten WAAROM vind ik erg vervelend. Op Instagram deelde ik dit verhaal en toen kreeg ik allerlei reacties, zoals:

  • Het gebeurt vaak bij nieuwe Etsy webshops. Gewoon het verzoek opnieuw indienen en dan komt het goed. Dat had ik dus al gedaan en het kwam niet goed – ik kreeg zelfs een permanente ban! 😳
  • Gewoon een nieuw account openen. Dat kan niet, want tegenwoordig moet je o.a. je paspoort uploaden en je bankgegevens koppelen. Ze zien dan zo dat ik het weer ben. Iemand anders had dit ook geprobeerd, tevergeefs.
  • Had je te veel / te weinig producten? Ik had er 2 live staan en nog 2 klaarstaan om te publiceren. Dit wordt doorgaans niet als reden gezien om een shop te sluiten.

Kak. En nu?

Ik baalde natuurlijk als een stekker, want ik had al behoorlijk wat werkuurtjes zitten in het ontwikkelen van de digitale producten. Via Instagram deelde Geertje de tip met mij om een bemiddelaar in te schakelen in Amerika. Klinkt ernstiger dan het is, want het was gratis en kon gewoon online ingediend worden. Geertje schreef eerder al een artikel over wat je moet doen als je Etsy webshop wordt gesloten.

Ik kreeg mijn Etsy webshop weer terug

Geheel onverwachts kreeg ik twee weken later mijn Etsy account weer terug, dankzij deze bemiddelaar. De reden die Etsy gaf was dat nieuwe shops automatisch worden beoordeel door geautomatiseerde systemen, waardoor er soms per ongeluk een shop wordt gesloten die eigenlijk wél voldoet aan de richtlijnen. Nou hoera, mijn shop is terug. Helaas verloor ik wel mijn momentum, omdat ik niet door ben gegaan met het maken van digitale producten. Want ja, straks doe ik dat allemaal voor niks. Ik heb hier sowieso een niet zo fijn gevoel aan overgehouden, want je plaatst wel heel veel macht en vertrouwen bij zo’n platform. Ze kunnen zo de stekker eruit trekken en dat hebben ze laten zien ook.

Hoe nu verder met Etsy?

Na lang wikken en wegen heb ik besloten om wél verder te gaan met mijn Etsy webshop. Ik voel niet helemaal goed bij de macht dat zo’n platform heeft, maar aan de andere kant: bij elke sidehustle heb je weleens tegenslagen. Ik zou normaal ook niet opgeven als het even tegenzit. Wel heb ik besloten om niet al mijn eieren in één mandje te leggen. Ik ga mijn producten dus ook op andere platformen aanbieden. Zo spreid ik het risico én vergroot ik mijn publiek.

Mijn eerst ervaring met verkopen op Etsy

Mijn eerste indruk is dus eigenlijk niet heel erg goed, maar ik blijf het gewoon volhouden. Naast het gedoe om de permanente ban, heb ik ook gemerkt dat ik het ontwikkelen van producten gewoon heel erg leuk vind. Juist daarom denk ik dat ik succesvol kan worden met deze sidehustle. En natuurlijk lokt het idee van passief inkomen mij nog steeds. 😉 Wat ik daarnaast ook heb ondervonden is dat er stiekem toch wel heel veel bij komt kijken. Het maken van digitale producten kost toch weer veel meer tijd dan verwacht. Ook is het belangrijk om je te verdiepen in het platform, voordat je begint.

Meer leren over PLR?

nederlandse cursus over plr

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.