Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
starten-met-minimalisme-jan-modaal

3x Kleine en simpele manieren om te starten met minimalisme

5 augustus 2020
Sandra Boon

Minimalisme heeft geen vaste regels; de regels maak je zelf. Jij bepaald hoe ver je wilt gaan en jij bepaald op welke manier je dat zou willen doen. Minimalisme is daarnaast ook véél meer dan het weggooien van je spullen. Sterker nog; het gaat überhaupt niet zozeer om het weggooien, het gaat erom dat je meer vrijheid creëert door alle overbodige dingen uit je leven te schrappen.

Dus niet alleen overbodige spullen, maar ook overbodige gewoontes en misschien zelfs overbodige (sociale) verplichtingen. In een maatschappij waarbij we continue juist meer, meer, meer willen, kan dat een hele verademing zijn. Steeds meer mensen willen ontsnappen aan de ratrace die wel zelf hebben gecreëerd. Maar waar begin je? Je bent typisch Nederlands wanneer je alles in één keer over de boeg wilt gooien. In onze cultuur pakken we aan en pakken we door. Maar misschien neig jij naar minimalisme omdat je juist niet continue wilt aanpakken en doorpakken… Mocht dat zo zijn, dan is dit een handig artikel voor je 😉 In dit artikel bespreek ik namelijk een paar kleine en simpele manieren waarmee je kleine stapjes kunt maken richting het minimalisme.

01. Verwijder overbodige apps op je telefoon

Dit is een hele simpele stap die nauwelijks tijd in beslag zal nemen (yeah!). Maar ik garandeer je dat deze stap wel veel impact zal hebben. Apps zijn gemaakt om ons continue te verleiden om naar dat beeldscherm te blijven staren. We weten allemaal dat dit zo is… Maar we blijven allemaal zelf toestaan dat dit zoveel tijd inpikt van onze dag. Maar als je erover nadenkt… Hoeveel (overbodige!) informatie deze apps ons continue voeren, hoeveel prikkels we hiervan krijgen en hoeveel tijd dit ons kost. Dus ja, het verwijderen van alle overbodige apps zal jou een boel rust brengen.

Probeer zoveel mogelijk apps te verwijderen. Sowieso alle apps die je nauwelijks gebruikt. Zo had ik zelf altijd een app op mijn telefoon staan die valuta omrekent. Handig voor die (amper twee keer per jaar) dat ik in het buitenland ben. Apps kun je altijd weer opnieuw downloaden op de momenten waarop je het wél echt nodig hebt. Dat geldt natuurlijk voor vrijwel alle apps…

Nog een idee, hoewel dat misschien iets te extreem voelt om mee te beginnen; verwijder je social media apps. Je kunt namelijk altijd nog via de browser op je telefoon inloggen. Op deze manier wordt je niet steeds verleid om de app te openen, maar kun je nog wel toegang krijgen wanneer je dat echt graag wilt. Plus… Wat een rust zonder al die notificaties… 😇

02. Laat je inspireren over minimalisme

Er is niks zo motiverend als inspiratie, dus laat je vooral inspireren door/over het minimalisme. Tegenwoordig is er zóveel te vinden op internet; blogs, films, podcasts. Aan de ene kant is deze explosie van informatie niet altijd gewenst, maar je kunt er natuurlijk ook je voordeel mee doen. Laat je vooral inspireren en ontdek hoe anderen het aanpakken en wat het resultaat is geweest. Op Netflix kun je bijvoorbeeld de documentaire Minimalism: A Documentary About the Important Things bekijken. Er zijn ook genoeg boeken over dit onderwerp. Wel grappig om te weten: de boeken over dit onderwerp zijn vaak een stuk korter dan je gewend bent… Alle overbodige informatie wordt namelijk geschrapt. 😂

Gerelateerd:
Boekreview: Weg ermee van Dennis Storm

03. Koop een week/maand lang helemaal niks

Wat is er nou simpeler dan niks doen? Echt, dat is het advies: koop een week (of maand) lang helemaal niks. Geen spullen. Geen prullaria. Geen nieuwe kleding. Niks. Uiteraard wel voedsel 😉 Je kunt namelijk wel je huis helemaal ‘minimaliseren’ door allerlei spullen weg te doen, maar dat zal weinig nut hebben wanneer je toch weer nieuwe spullen gaat kopen. Dus daarom de tip om een tijdje helemaal niks te kopen. Spoiler alert: aan het einde van deze week/maand zal je inzien dat je helemaal niks hebt gemist. Minimalisme en consuminderen gaan hand in hand en je kunt eigenlijk niet echt het één doen zonder het andere te doen. Voordeel is wel dat jouw bankrekening hier ook blij mee zal zijn.

Gerelateerd:
Waarom je juist wel gelukkiger wordt van een bescheiden leven

Bij minimalisme bepaal je zelf de regels

Zoals ik aan het begin van dit artikel al zei: er zijn geen regels. Het gaat er juist om wat jij zelf het fijnst vind. Dat je niet doet wat iedereen doet, maar dat je echt zelf kijkt naar wat jou écht gelukkig maakt. Alles wat daar niet aan bijdraagt, kun je (proberen te) schrappen.

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal