stoppen met verkopen op bol com webshop producten tips

Ik stop met verkopen op bol.com 😱 Lees hier mijn ervaring en tips

Voor mij is dit echt het einde van een tijdperk: Ik ga stoppen met verkopen op bol.com. Ik heb inmiddels mijn laatste bestelling gehad en nu is mijn voorraad helemaal leeg. Als jij mij al langer volgt dan weet je misschien al wel dat verkopen op bol.com mijn leukste en meest avontuurlijke sidehustle is. Van het importeren uit andere landen tot het ontwikkelen van een eigen product; ik heb genoten van het hele avontuur. Toch heb ik besloten deze sidehustle niet voort te zetten. In dit blogartikel zal ik uitleggen waarom ik dit heb besloten én zal ik een paar van mijn allerbeste tips delen.

Mijn bol.com avontuur

Mijn bol.com avontuur begon een paar jaar geleden, toen ik op Instagram steeds allerlei berichten tegenkwam van mensen die hier veel geld mee verdienden. Dat leek mij echt een scam en daarom besloot ik het zelf te testen. Ik las een paar blogs, bekeek de bol.com website en besloot een gokje te wagen. Zonder al te veel onderzoek te doen kocht ik producten in (geen goed idee) en opende ik mijn bol.com zonder al te hoge verwachtingen (wel een goed idee). Binnen een paar weken had ik mijn eerste verkopen al en vanaf toen ging het alleen maar harder lopen.

Al snel ging ik bijna elke dag naar postkantoor om pakketten weg te brengen. Ik zal je heel eerlijk zeggen dat ik helemaal niet had verwacht hier überhaupt iets mee te verdienen, want ik dacht dat het een get-rich-quick scheme zou zijn. Het tegendeel bleek waar: ik heb hier veel geld mee verdiend. Nou vond ik het teveel werk worden om elke keer de pakketjes weg te brengen. Daar vond ik al snel een oplossing voor.

Na een half jaar verkopen op bol.com besloot ik een fulfillment bedrijf in te schakelen. Mijn bol.com bestellingen werden automatisch naar hun doorgestuurd en zij verstuurden dan de pakketten én regelden alle retouren. De administratie had ik inmiddels ook geautomatiseerd: voor elke bestelling werd direct een factuur aangemaakt. Zo hoefde ik zelf niks meer te doen, waardoor het een bron van passieve inkomsten werd. Hoera! Ik verdiende elke maand tussen de €500-€1500 euro winst, zónder daar nog wat voor de moeten doen!

Dit is waarom ik stop met verkopen

Als het zoveel oplevert en ik er niks voor hoef te doen, waarom zou ik er dan mee stoppen? Ik kan mij voorstellen dat jij je dit afvraagt. Voor mij zijn er meerdere redenen die ertoe hebben geleid dat ik deze sidehustle niet meer wil voortzetten. De voornaamste reden is dat alle kosten inmiddels (flink) zijn gestegen. De inkoopprijs van mijn product is zelfs verdubbeld! Ook bol.com zelf, de verzendkosten en de kosten van het fulfillment bedrijf zijn gestegen. De meeste logische oplossing hiervoor is het product duurder maken, maar daar voel ik mij niet meer goed bij. Sterker nog: ik begin mij een oplichter te voelen om zoveel geld voor mijn product te vragen. Dit knaagde daarom al een tijdje.

Daarnaast merk ik dat bol.com steeds meer de voorkeur heeft voor de wat grotere partijen. De afgelopen jaren is er een wildgroei geweest aan kleine verkopers die hopen slapend rijk te worden (net als ik haha). Ik vermoed dat ze hier juist vanaf willen. Nou denk je misschien dat het hierdoor geen goed idee is om te starten, maar het tegendeel is waar: dit zal zorgen voor minder concurrentie. Het biedt dus ook juist meer kansen.

Zou ik deze sidehustle nog steeds aanraden?

Ja, daar twijfel ik niet over! Het verkopen op bol.com was verreweg mijn meest avontuurlijke sidehustle. Elke dag notificaties op mijn telefoon van nieuwe bestellingen: Ik leefde ervoor! Ik kan niet in woorden beschrijven hoe het voelt om zoiets op te zetten, het te zien groeien en er uiteindelijk veel geld mee te verdienen. Dat wens ik iedereen wel toe!

Tip 1: Leer éérst alles over verkopen op bol.com

Verkopen op bol.com is geen sidehustle die je even in één dag start. Een goede voorbereiding is heel belangrijk. En dat kan ik weten, want ik mijn gebrek aan voorbereiding zorgde voor een paar domme beginnersfouten die ik helemaal niet had hoeven maken! 😉 Voor het verkopen op bol.com gelden behoorlijk wat richtlijnen en regels waar je van op de hoogte moet zijn. Zo mag je bijvoorbeeld niet alle producten zomaar verkopen. Daarnaast zit je ook met concurrentie en concurrerende prijzen. Een kort lijstje met dingen waar je écht van op de hoogte moet zijn:

  • Verdiep je in de richtlijnen, vóórdat je producten inkoopt.
  • Doe vooronderzoek naar jouw producten.
  • Bouw een merk en/of werk met white label producten.

Tip 2: Leer van mijn fouten

Op mijn blog deel ik natuurlijk allerlei handige tips, maar wist je dat ik daarnaast ook regelmatig mijn fouten deel? Dat is handig, want dan hoef jij diezelfde fouten niet meer te maken. In een eerder blogartikel deel ik uitgebreidere informatie, maar ik zal hieronder alvast een paar domme beginnersfouten voor je opsommen:

  • Niet genoeg vooronderzoek doen, waardoor je producten inkoopt die geen kans maken.
  • Geen rekening houden met de richtlijnen van bol.com en/of de logistieke partijen. Zo kocht ik een product in die eigenlijk te groot is voor PostNL om te versturen, waardoor de verzendkosten verdubbelden (daar ging mijn marge).
  • Ik heb geen merk gemaakt van mijn product. Hierdoor kan elke concurrent mijn product overnemen en concurreren op prijs. Het is niet mogelijk om dit achteraf te doen, dus doe dit gelijk wanneer je start!

Tip 3: Denk verder dan Alibaba producten

Er heerst een beeld dat verkopen op bol.com vooral inhoudt dat je goedkope troep uit China importeert en dat hier in Nederland duur weer doorverkoopt. Dat is zeker een manier waarop je het kunt doen, maar als jij je daar – net als ik – niet goed bij voelt: er zijn genoeg andere manieren om eerlijker zaken te doen! In plaats van producten via Alibaba inkopen, kun je bijvoorbeeld ook werken met groothandels in Nederland en Europa. Daarnaast kun je ook zelf producten ontwikkelen. En nee, dat hoeft niet mega uitgebreid te zijn of heel veel geld te kosten.

bol.com webshop producten verkopen ebook

In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Verkopen op bol.com
E-book

Verkopen op bol.com

Sidehustle Toolkit
Online geld verdienen

Sidehustle Toolkit

.