Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
boeken over persoonlijke financien en geld voor jan modaal

Boekreview: The Total Money Makeover (Classic Edition) van Dave Ramsey

10 november 2020
Sandra Boon

De afgelopen tijd heb ik mijn ‘nieuwe gewoonte’ om veel te lezen weer opgepakt. Corona heeft voor vrijwel iedereen het leven op z’n kop gezet, maar ik probeer er oprecht het beste van te maken. En om er zoveel mogelijk uit te halen. 😉 En dus ben ik weer elke dag aan het lezen; het liefst ’s ochtends een uur en als het kan ook nog ’s avonds. Een van de meest recente boeken die ik heb gelezen (of eigenlijk geluisterd – het was een audioboek) is het boek van Dave Ramsey: The Total Money Makeover.

dave ramsey total money makeoverDave Ramsey is de stereotype Amerikaanse motivator; luid met een heleboel poeha en bombarie. Maar om heel eerlijk te zijn slaat hij in het boek ‘The Total Money Makeover’ wél elke keer de spijker op de kop. Hij weet precies wat hij moet zeggen en hoe hij het moet overbrengen. Het boek is niet voor de ‘faint-hearted’, want je wordt gewoon op je plek gezet. Als jij niet van het poezelige bent, maar juist een motivator nodig hebt die jouw dwingt om de juiste keuzes te maken, dan is dit boek voor jou absoluut een aanrader.

Beschrijving van het boek

Als je denkt dat er in Nederland veel ‘slechte’ keuzes worden gemaakt wat betreft persoonlijke financiën, dan zou je eens een kijkje moeten nemen in Amerika. Daar is de situatie pas echt schrijnend. Duizenden euro’s schuld hebben is daar de normaalste zaak van de wereld. En dan heb ik het niet over een hypotheekschuld of een studieschuld, maar het zogenoemde ‘consumer debt’. Oftewel: schulden die zijn aangegaan om te consumeren. Meubels, spullen, vakanties, dure telefoons. Dingen waar wij in Nederland (nog!) geen leningen standaard voor afsluiten, maar wat wel al steeds meer begint te komen.

Dave Ramsey zag dit probleem 20 jaar geleden al steeds groter worden (nadat hij en zijn vrouw zelf ook persoonlijk failliet zijn verklaard) en in 2003 bracht hij het boek ‘The Total Money Makeover’ uit. Met dit boek wil hij mensen helpen om van hun schulden af te komen en om vervolgens financieel fit te worden. Dit kan volgens hem door 7 stappen te zetten, welke de 7 babysteps worden genoemd;

 • Spaar $1000 voor noodgevallen.
 • Los al jouw schulden af (behalve je hypotheek) met behulp van het schuldsneeuwbaleffect.
 • Spaar 3-6 maanden aan uitgaven voor jouw buffer.
 • Investeer 15% van jouw inkomsten in jouw pensioen.
 • Spaar voor de studie van jouw kind(eren).
 • Los de hypotheek af en word hypotheekvrij.
 • Bouw jouw vermogen op en geef/doneer.

Wat vind ik van The Total Money Makeover?

Ik vind het een goed boek en het wordt erg motiverend geschreven. Ik houd er wel van als auteurs geen blad voor de mond nemen, maar gewoon zeggen waar het op staat. Dus wat dat betreft vind ik het boek echt een aanrader. Daar moet ik echter wel bij zeggen dat het boek vooral bedoeld is voor Amerikanen en dat er regelmatig geen raakvlakken zijn met hoe Nederlanders iets doen. Er wordt natuurlijk veel uitgelegd over ‘consumer debt’, wat hier nog niet veel voorkomt. Maar ik zie wel steeds vaker dat slechte gewoontes van Amerikanen over komen waaien, onze kant op. Leningen afsluiten voor auto’s wordt al steeds gangbaarder, terwijl dat eerder nog niet zoveel gebeurde. Wat dat betreft kan dit boek dienen als waarschuwing: laten we vooral onszelf beschermen tegen dat soort schulden.

En om nog een concreet voorbeeld te geven: Amerikanen bouwen zelf hun pensioen op, terwijl dat in Nederland grotendeels wordt geregeld via de werkgever. De 15% kan daarom een beetje overdreven zijn, hoewel dat verschilt per persoon. Want let wel: het ministerie van financiën kondigde vorige week nog aan dat 52% van de werknemers te weinig pensioen opbouwt.

Gerelateerd:
Gratis doneren aan goede doelen: bij deze top enquête websites kan dat ♥️

Wat kun je leren van The Total Money Makeover?

Het boek geeft een heel stuk financiële educatie die de meesten van ons niet van huis uit meekrijgen. Ik kan het dus absoluut aanrader als boek voor mensen die net beginnen met hun persoonlijke financiën. Daarnaast geeft het ook een zeer praktische methode om schulden weg te werken. Dus als je schulden hebt, dan is dit boek al helemaal een aanrader. Met andere woorden: ik kan dit boek aanraden…

 • Wanneer je net begint met persoonlijke financiën.
 • En wanneer je schulden hebt die je graag wilt wegwerken.
 • Of wanneer je goed voorbereid wilt zijn op de toekomst.
 • En wanneer je vermogen wilt opbouwen.

Bestel hier het boek

.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal