deze rekeningen worden hoger tijdens je pensioen

Goedkoper leven zodra je met pensioen bent? Deze rekeningen worden juist hoger

Voor de meeste mensen is het pensioen nog een ver-van-mijn-bed-show. Toch kan het lonen om je op tijd voor te bereiden op je pensioen. Hoe eerder je begint met voorbereiden, hoe makkelijker het is. Veel mensen denken dat “het leven” goedkoop wordt wanneer je gepensioneerd bent, maar dat is niet per definitie waar. Als je tegen die tijd een hypotheekvrije woning bezit, dan kan dat zeker veel schelen in de maandelijkse kosten. Er zijn echter ook andere kosten die juist omhoog zullen gaan. In dit artikel zal ik er vier beschrijven. 👇

01. Overige woonlasten gaan omhoog

Een hypotheekvrije woning zal absoluut heel veel schelen in je maandelijkse uitgaven. Overige woonlasten gaan echter niet per definitie omlaag en er zijn zelfs woonlasten die juist omhoog zullen gaan. Wanneer je meer tijd thuis doorbrengt, zal je immers ook meer water, gas en elektriciteit gaan verbruiken. Het Nibud voegt daaraan toe dat gepensioneerden het vaak fijner vinden om de verwarming hoger te zetten dan een gemiddeld huishouden zou doen. Kortom: de kans is erg groot dat de rekeningen van nutsvoorzieningen hoger zullen uitvallen wanneer je met pensioen gaat.

02. Meer abonnementen en vrijetijdsbesteding

Wat ook opvalt is dat gepensioneerden veel meer geld uitgeven aan abonnementen en aan vrijetijdsbesteding. Denk hierbij aan abonnementen voor tijdschriften en kranten, maar ook aan lidmaatschappen van verenigingen. Dat is makkelijk te verklaren: als gepensioneerde heb je natuurlijk veel meer vrije tijd en kun je meer tijd besteden aan hobby’s. Volgens een onderzoek van de ING wordt er bovendien ook meer geld uitgegeven aan cultuur.

03. Extra en betere zorgverlening

Deze kostenpost komt vast niet als een verrassing, want zorgkosten stijgen logischerwijs naarmate we ouder worden. Niet alleen hebben we meer zorgverlening nodig, maar ook onze behoeften veranderen. Zo wordt het steeds populairder om in het buitenland zorgverlening te krijgen en vooral de zorg in Duitsland staat erg goed aangeschreven. Tijdens een zoektocht op internet kwam ik verschillende voordelen tegen en wat vooral vaak als prominente reden werd genoemd, is dat daar geen of nauwelijks wachtlijsten zijn. Ik kan mij voorstellen dat dit een aantrekkelijk alternatief is en dat je helemaal niet wilt wachten op een nekhernia operatie, knieprothese, oncologische behandeling of een ablatie. 😳 Hoewel de meeste zorgverzekeraars deze kosten (gedeeltelijk of geheel) dekken, kan het nog steeds zo zijn dat je het een en ander zelf zal moeten betalen. Ga er dus maar vanuit dat je een extra spaarpotje nodig hebt voor extra en betere zorgverlening.

04. Verzekeringen zijn soms veel duurder

Een aantal verzekeringen worden steeds duurder naarmate je ouder wordt. Het gaat daarbij niet alleen om de zorgverzekering, maar ook om bijvoorbeeld de autoverzekering. Er zijn verzekeringsmaatschappijen die een extra toeslag rekenen voor senioren en dat kan oplopen tot wel het dubbele van wat een 35-jarige voor dezelfde verzekering zou moeten betalen. Zorgverzekeringen zijn niet per definitie duurder voor senioren, maar er zijn wel enkele maatschappijen die werken met premiedifferentiatie. Dit houdt in dat de premie afhankelijk is van de leeftijd. Daarnaast zijn de premies vaak hoger, maar dat komt vooral doordat er aanvullende modules worden toegevoegd en niet (alleen) doordat de verzekeringen zelf duurder zijn voor senioren.

Overige extra kosten voor gepensioneerden

Bovenstaande vier kostenposten zorgen voor de grootste verschillen in de rekeningen. Daarnaast wordt er in verhouding ook meer uitgegeven aan bijvoorbeeld huishoudelijke hulp. Ook blijken gepensioneerden minder te eten en drinken, maar doen ze dat wél een stuk luxer. Volgens het ING is de nieuwe ‘generatie’ gepensioneerden ook reislustiger, waardoor er meer geld wordt uitgegeven aan reisjes en weekendjes weg. En als laatste nog een mooie toevoeging: er gaat meer geld naar collectes. ♥️

Dit blogartikel is geschreven in opdracht.

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.