Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
tips besparen op de boodschappen jan modaal

Het leven wordt steeds duurder: 5 Tips om te besparen op je boodschappen

21 november 2021
Lydia

De afgelopen maanden is alles behoorlijk duurder geworden. Niet gek dus dat je dat ook merkt in je wekelijkse boodschappen. Daarom volgen hier 5 tips om te besparen op je boodschappen, zonder ergens op in te moeten leveren. 💰

Tip 1: Leg een goede basisvoorraad aan

Investeer om te beginnen in een goede basisvoorraad. Met enkele basisproducten kun je namelijk altijd iets maken en heb je geen dure, kant-en-klare pakjes en zakjes nodig. Enkele handige producten om op voorraad te hebben zijn bijvoorbeeld: veel verschillende kruiden, bloem en meel, suiker, droge pasta, rijst, droge peulvruchten, wraps en alle mogelijke soorten conserven. Als je deze basisvoorraad op peil houdt door gebruik te maken van goede aanbiedingen, betaal je nooit meer de volle prijs voor dit soort producten. Je kunt dit soort producten met minimaal 50% korting kopen als je genoeg koopt om weer tot de volgende aanbieding voort te kunnen.

Tip 2: Koop producten van het seizoen

Het is natuurlijk erg verleidelijk om steeds dat te eten waar je op dat moment het meeste zin in hebt. Maar door producten van het seizoen te eten ben je meestal veel voordeliger uit. Groenten en fruit van het seizoen zijn op dat moment volop voorradig (en dus in de aanbieding) en komen ook nog eens van dichtbij. Dat is dus niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar je bent ook nog eens lekker bezig voor het milieu!

Tip 3: Koop boodschappen groot in

Vaak geldt: hoe meer je van iets koopt, hoe goedkoper het is. Het is dus heel fijn als je groot in kunt kopen. Denk aan zakken rijst van 4 kilo in plaats van pakjes van 500 gram. Maar let wel op! Soms gaat deze regel niet op en is een kleinere verpakking even duur of zelfs goedkoper. In de meeste winkels kun je op het prijskaartje snel zien wat een product per stuk of per kilo kost. Zo weet je zeker of je beter een grotere verpakking kunt kopen en of een aanbieding wel echt een goede deal is. 

Tip 4: Check de uitverkoop bakken

Veel winkels hebben ergens een hoekje met afgeprijsde artikelen. Dit kunnen verse producten zijn, maar ook producten die nog erg lang houdbaar zijn, omdat ze bijvoorbeeld uit het assortiment gaan. Door altijd even langs deze bakken te lopen, kun je zorgen dat je voor een leuke prijs je voorraad vlees, roerbakgroenten en drogisterij artikelen op peil houdt. De beste winkels hiervoor zijn Jumbo en Lidl, omdat zij vaste prijzen hanteren, met kortingen die kunnen oplopen tot wel 80% van de oorspronkelijke prijs! Het is natuurlijk wel handig om een flinke vriezer te hebben, zodat je optimaal gebruikt kunt maken van deze koopjes. En ook voor deze prijzen geldt: check de originele prijs om te weten of het een goede deal is.

Tip 5: Plan de boodschappen vooruit

Door een lijstje te maken en je daaraan te houden koop je geen dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Maak dus aan het begin van de week een lijstje, zowel met wat je per dag van plan bent om te gaan eten, als een boodschappenlijstje. Let hierbij op de aanbiedingen en de producten van het seizoen. En houd je vervolgens ook aan dit lijstje! Laat je kinderen thuis, zodat die geen extraatjes in de kar kunnen gooien en zorg ook dat je zelf geen trek hebt, dit werkt Ă©cht!

Gerelateerd:
Geld & tijd besparen: slechts 1x per maand online boodschappen bestellen (en naar de markt)
.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal