handige tips om meer uit je inkomen te halen

5 Handige tips voor beginnende spaarders: Hoe haal ik meer uit mijn inkomsten?

Vaak denken mensen dat je veel moet verdienen om te kunnen sparen of beleggen, maar dat is niet waar. Er wordt niet voor niks vaak gezegd: ‘Als jij niet met €100 kunt omgaan, kun je ook niet met €10.000 omgaan.’ Het is dus heel erg belangrijk dat jij je geld leert te managen, zodat je een goede basis aan kunt leggen.

01. Maak een budget voor je uitgaven

Budgetteren wordt vaak gezien als een vies woord – men denkt dat je daarmee een saai leven creëert waar niks meer mag. Het tegendeel is waar. Je gaat vastleggen hoeveel je gaat uitgeven, zodat de rest wat overblijft gebruikt kan worden voor dingen die jij belangrijk vindt. Pak een kopje thee, koffie of warme chocomel en ga er eens goed voor zitten. Bekijk al je afschriften en schrijf alles op wat er maandelijks uitgaat. Het maken van een overzicht is heel belangrijk, maar het is niet per sé het allerleukste klusje. Gelukkig kun je de Lazy Money Manager gebruiken: de simpelste methode om in een handomdraai jouw maandelijkse financiën op de automatische piloot te zetten.

Overzicht van je financiën?

jan modaal lazy money manager excel spreadsheet

02. Overbodige abonnementen schrappen

Wat je eens in de zoveel tijd zou moeten doen is met de bezem door je abonnementen. Denk eens aan alle abonnementen die jij hebt lopen. Gebruik je echt alles of kun je iets schrappen? Over de jaren heen willen er wel eens abonnementen blijven ‘plakken’… Je hebt ze nou eenmaal en je betaalt ze elke maand, vaak via automatische incasso. Het is misschien even een klusje, maar zoek eens uit welke abonnementen je op kunt zeggen. Het loont echt en het geld dat je hiermee uitspaart, kun je weer extra sparen of beleggen. Ook andere kosten zoals verzekeringen kun je eens per jaar vergelijken om te kijken of het goedkoper kan.

03. Beschouw al je geld als geld waarvoor je gewerkt hebt

Zie al het geld dat je ontvangt, als geld waarvoor je hebt gewerkt. Dus ook geld dat je hebt gewonnen, geërfd, uitgespaard of van de belasting terug hebt gekregen. Als je bedenkt hoelang je voor dat geld zou moeten werken, geef je het minder makkelijk uit. Zo word je je bewust van de waarde van dat ‘gekregen’ geld.

04. Reken kleine bedragen door naar jaarbasis

We hebben een zwak voor kleine bedragen, maar veel kleine bedragen bij elkaar wordt een groot bedrag. Als jij bijvoorbeeld elke doordeweekse dag een lunch haalt op je werk voor €5, is dat al €100 per maand. Ook marketeers spelen in op deze zwakte. Zo kun je al voor €0,50 per dag een goed doel steunen, maar bedenk je eens dat dat €15 per maand is.

05. Maak een lijstje van de dingen waar je ‘onnodig’ geld aan uitgeeft

Bijvoorbeeld die koffie op het station. Doe het eens een maand niet. En evalueer na die maand of je het echt gemist hebt. Vraag jezelf ook af of je het zodanig hebt gemist dat het ten koste mag gaan van het sparen, beleggen of het financieren van welke droom je ook hebt. Dit kun je toepassen op allerlei verschillende uitgaven. Grote kans dat je hier voortaan minder geld aan uit wil geven.

In mijn blogs komen soms affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47