Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
toeslagen aanvragen meer geld verdienen tips

Toeslagen aanvragen: de makkelijkste manier om voor extra inkomsten te zorgen

17 december 2020
Sandra Boon

Toeslagen aanvragen is verreweg de makkelijkste manier om jouw inkomsten te verhogen. Ja, het is een open deur. Toch blijkt elk jaar weer dat niet iedereen die recht heeft op toeslagen ook daadwerkelijk toeslagen aanvraagt. Redenen daarvoor zijn dat mensen niet altijd op de hoogte zijn van de verschillende toeslagen en dat mensen vaak bang zijn om toeslagen terug te moeten betalen. Uit angst daarvoor vragen mensen soms helemaal geen toeslagen aan.

Daar valt veel over te zeggen, maar laten we wel eerlijk zijn: het toeslagensysteem in Nederland is best wel ingewikkeld en schandalen zoals de toeslagenaffaire maken het er ook niet beter op. Veel mensen weten te weinig van toeslagen, waardoor fouten snel worden gemaakt. In dit artikel geef ik je daarom enkele tips.

Toeslagen aanvragen loont

Het is zeker de moeite waard om uit te zoeken of jij nog recht hebt op toeslagen. Je hebt vaak ook met terugwerkende kracht recht op toeslagen uit eerdere jaren. Zo kreeg ik ooit eens ruim €2.000 euro aan toeslagen, omdat ik nog geen huurtoeslag had ontvangen. Klinkt heel dom, maar ik wist gewoon niet dat het bestond. Als je het niet weet, kun je het ook niet aanvragen. 🤷 Hieronder vind je alvast een paar handige gegevens. Let op: er kunnen uitzonderingen zijn en de gegevens kunnen mettertijd veranderen. Kijk dit dus zelf goed na en neem niks klakkeloos over!

Voor alleenstaanden

  • Huurtoeslag niet mogelijk als jouw inkomen hoger is dan circa €22.700 euro.
  • Zorgtoeslag niet mogelijk als jouw inkomen hoger is dan circa €30.500 euro.

Voor fiscale partners

  • Huurtoeslag niet mogelijk als jullie gezamenlijke inkomen hoger is dan circa €31.000 euro.
  • Zorgtoeslag niet mogelijk als jullie gezamenlijke inkomen hoger is dan circa €39.000 euro.

01. Maak eerst een overzicht van jouw situatie

Met een goed overzicht kun jij makkelijker controleren of je in aanmerking komt voor bepaalde toeslagen. Daarnaast zal een goed overzicht ervoor zorgen dat jij geen toeslagen hoeft terug te betalen. De meeste ‘fouten’ worden namelijk gemaakt door het invullen van gegevens die niet meer kloppen en/of doordat je situatie is veranderd. Verzamel alvast een aantal papieren en gegevens:

  • Ga naar Mijn Belastingdienst en download de belastingaangiftes en voorlopige aanslagen.
  • Heb je een fiscaal partner? Download ook zijn/haar belastingaangiftes.
  • Controleer de ingevulde inkomsten goed! Vergelijk dit met jouw loonstrook of (wanneer je zelfstandig ondernemer bent) met jouw administratie. Bedragen die niet (meer) kloppen zijn meestal de grootste oorzaak van terugvorderingen.
  • Heb je een huurwoning? Noteer hoeveel huur je betaald en hoeveel servicekosten je betaald. Deze gegevens kun je vinden op de papieren van de verhuurder.
  • Heb je een koopwoning? Noteer dan hoeveel rente je betaald (per jaar en maand). Deze gegevens kunnen gebruikt worden bij het vaststellen voor voorlopige aanslagen.
  • Hoe groot is jou (of jullie) vermogen? Tot het vermogen behoort onder andere: spaargeld, aandelen, tweede woning, etc.

Daarnaast zijn er nog wat andere gegevens die je nodig hebt om toeslagen aan te kunnen vragen, zoals je geboortedatum en het aantal kinderen dat je hebt. Ik ga er voor het gemak vanuit dat je dit wel uit het hoofd weet. 😉 Extra tip: op de gratis pagina vind je onder andere overzichtsbladen voor in je thuisadministratie. Op deze bladen kun je dit soort belangrijke gegevens noteren, zodat je ze altijd bij de hand hebt.

Gerelateerd:
Wie is nou eigenlijk die Jan Modaal waar je het steeds over hebt?

02. Zoek uit welke toeslagen er bestaan

In Nederland kun je recht hebben op verschillende soorten toeslagen. Voor welke jij in aanmerking komt, hangt af van jouw inkomen en van jouw situatie. De Belastingdienst heeft zelf een overzicht gemaakt van de toeslagen die je kunt aanvragen. Je kunt op hun website ook gebruik maken van proefberekeningen. Vul de gegevens in die je (heel handig) al bij de eerste stap hebt ingevuld.

03. De toeslagen aanvragen

Toeslagen aanvragen gaat heel gemakkelijk via Mijn Toeslagen. Vul bij het aanvragen de gegevens in die worden gevraagd (en die je als het goed is al hebt verzameld bij stap 1) en vervolgens wordt de aanvraag ingediend. De praktische kant van het aanvragen van toeslagen is hartstikke simpel. Waar het echter vaak mis gaat is bij het invullen van verkeerde gegevens. En wat ook vaak gebeurd is dat de situatie verandert, maar dat dit niet wordt doorgegeven. Hierdoor kan het gebeuren dat je onrechtmatig toeslagen zal ontvangen. Extra tip: controleer of het juiste bankrekeningnummer bekend is bij Mijn Toeslagen > Mijn huishouden > Rekeningnummer.

04. Of laat het voor je berekenen en aanvragen

Ja, ik begrijp heel goed dat je het spannend vindt om toeslagen aan te vragen. Meestal gaat het goed, maar soms ook niet. En al die cijfertjes zijn ook overweldigend. Echt, ik moet er ook altijd even goed voor gaan zitten. Als je het echt te spannend vindt kun je ook overwegen om hulp in te schakelen. Zo kun je bijvoorbeeld de gratis proefberekening van Zorgtoeslag.nl gebruiken om te berekenen hoeveel zorgtoeslag je kunt ontvangen. En voor een klein prijsje controleren zij de aanvraag en dienen zij die vervolgens in bij de Belastingdienst. Altijd fijn om hulp te krijgen van een expert.


Toeslagen aanvragen en terug moeten betalen

Voor veel mensen een ware nachtmerrie: een brief ontvangen waarin staat aangegeven dat je toeslagen moet terugbetalen. Deze brief komt voor de meeste mensen geheel onverwachts en dat zorgt voor problemen. In het volgende artikel bespreek ik daarom de mogelijke oorzaken hiervan én leg ik uit hoe het kan dat je soms achteraf toeslagen moet terugbetalen.

Gerelateerd:
Toeslagen terugbetalen aan de Belastingdienst? 😲 Dit zijn de mogelijke oorzaken daarvan
.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal