Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten
voorkomen dat je toeslagen moet terugbetalen

Toeslagen ontvangen? Op deze manieren kun je voorkomen dat je geld moet terugbetalen

17 december 2020
Sandra

Voor veel mensen is het een ware nachtmerrie: onverwachts een brief ontvangen van de Belastingdienst en te horen krijgen dat je toeslagen moet terugbetalen. Vooral het onverwachte is vaak een probleem. De meeste mensen zijn er niet op voorbereid, maar moeten wél het bedrag zo snel mogelijk zien op te hoesten. In dit artikel zal ik verschillende manieren met jullie delen waarmee je kunt voorkomen dat je toeslagen moet terugbetalen aan de Belastingdienst.

Dit is het derde artikel in een reeks over het ontvangen van toeslagen. In het eerste artikel gaf ik algemene informatie en tips over het aanvragen van toeslagen en in het tweede artikel benoemde ik zeven oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je te veel toeslagen ontvangt. In het tweede artikel heb ik ook uitgelegd hoe het werkt met voorlopige schattingen en definitieve aanslagen. Hieronder zal ik dat nog even kort samenvatten, omdat dit cruciaal is om de rest van het artikel goed te begrijpen.

Gerelateerd:
Toeslagen terugbetalen aan de Belastingdienst? 😲 Dit zijn de mogelijke oorzaken daarvan

Voorlopige aanslagen en definitieve aanslagen

Het ontvangen van toeslagen is enigszins vergelijkbaar met het betalen van jouw gas en elektriciteit. De energiemaatschappij maakt vooraf een schatting hoeveel je ongeveer zal gaan verbruiken. Jij betaalt dan maandelijks een voorschot en aan het einde van het jaar wordt berekend hoeveel je hebt betaald en hoeveel je daadwerkelijk hebt verbruikt. Dit wordt dan met elkaar verrekend. Soms krijg je wat geld terug, soms moet je geld bijbetalen.

Datzelfde principe wordt toegepast bij toeslagen. De Belastingdienst maakt vooraf een schatting van hoeveel je ongeveer zal verdienen en op hoeveel/welke toeslagen jij dan recht hebt. Het voorschot van die schatting wordt elke maand uitbetaald en aan het einde van het jaar wordt gekeken hoeveel je nou echt hebt verdiend en op hoeveel toeslagen je nou echt recht had. Net als bij de eindafrekening van de energiemaatschappij wordt dit aan het eind van het jaar verrekend.

Toeslagen terugbetalen is niet per definitie slecht

Het betekent ook niet per definitie dat je een fout hebt gemaakt, dat de Belastingdienst een fout heeft gemaakt of dat je zelf hebt gesjoemeld. Er kunnen overigens ook positieve redenen zijn dat je toeslagen moet terugbetalen, bijvoorbeeld doordat je afgelopen jaar bent getrouwd en nu een fiscaal partner hebt. Het enige wat problematisch is aan het terugbetalen van toeslagen, is dat het voor veel mensen onverwachts komt en dat ze daardoor in financiële problemen kunnen komen. Ervoor zorgen dat het niet meer onverwachts is, zal dus een wereld van verschil maken.


Manieren om te voorkomen dat je in de problemen komt

Linksom of rechtsom: we liggen liever niet wakker van geldproblemen. Nu je wellicht een wat beter beeld hebt van hoe toeslagen werken, wordt het ook makkelijker om financiële problemen te voorkomen. Hieronder zal ik je een paar handige tips geven die jou daar bij kunnen helpen.

01. Controleer altijd goed of alle gegevens kloppen

De Belastingdienst vult alvast jouw gegevens in, maar zij zijn niet helderziend. In de eerste weken van december ontvang je altijd een voorlopige aanslag voor het komende jaar. Controleer deze goed, vergelijk het met jouw loonstroken en voeg eventueel extra gegevens toe. Hoe correcter de informatie, hoe minder kans dat je onrechtmatig toeslagen zal ontvangen.

02. Wijzigingen tussendoor altijd doorgeven

In de loop van het jaar kunnen er allerlei dingen gebeuren die invloed hebben op jouw toeslagen. Mogelijke veranderingen zijn: een fiscaal partner krijgen, een kind krijgen, kind dat uit huis gaat, verhuizen naar een andere huurwoning, verhuizen van een huurwoning naar een koopwoning, meer uren gaan werken, minder uren gaan werken, meer overuren draaien, promotie krijgen, veranderen van baan. Zo kan ik nog wel even doorgaan. 😉 Geef deze wijzigingen altijd zo snel mogelijk door, zodat de hoogte van jouw toeslagen daar op aangepast kan worden. Dit soort wijzigingen zijn namelijk de grootste boosdoener wanneer het aankomt op onverwachte terugvorderingen. Is het niet direct aan te passen? Houd er dan rekening mee dat je aan het einde van het jaar geld moet terugbetalen. Zet hier dan ook alvast wat geld voor apart.

03. Realiseer je dat de toeslagen niet definitief zijn

Zoals ik eerder al aangaf: het is een voorschot. Ga dan ook vooral niet met het geld om alsof het wel al definitief is. Probeer op zijn minst wat geld apart te zetten, voor de zekerheid. Mocht er dan een brief op de deurmat vallen, dan kun je het in ieder geval (gedeeltelijk) terugbetalen.

04. Vraag de toeslagen pas achteraf aan

Maandelijks een voorschot ontvangen is niet verplicht. Je kunt elk jaar met terugwerkende kracht een aanvraag indienen voor het vorige jaar (en soms ook voor meerdere voorgaande jaren). Het voordeel is dan dat de toeslagen vrijwel definitief zijn: het jaar is immers al voorbij en alle inkomensgegevens en andere gegevens zijn definitief. Geen onverwachte verhuizingen, gezinsuitbreidingen en carrière switches die roet in het eten gooien.

05. Ontvang het per maand, maar zet het apart

Heb je geen spaarpot voor onvoorziene uitgeven en geen buffer? Dan is het achteraf aanvragen van toeslagen misschien niet zo verstandig. Je kunt dan eventueel ervoor kiezen om de toeslagen wel per maand te ontvangen, maar om het vervolgens gelijk apart te zetten op een spaarrekening. Zo kun je er in noodgevallen in ieder geval wel bij. Speel je Money Game, dan komt het werken met spaarpotten vanzelf aan bod. Heb je moeite met sparen? Dan is Money Game sowieso een aanrader, want het spel maakt het sparen een stuk leuker en makkelijker.

06. Verhoog de inkomsten bij de voorlopige aanslag

Je kunt zelf wijzigingen aanbrengen bij de voorlopige aanslag. Als jij jouw verwachte inkomsten verhoogt, zal het voorschot van toeslagen wat lager worden. Aan het einde van het jaar krijg je dan waarschijnlijk geld terug. Dit principe is te vergelijken met het verhogen van het voorschot voor gas en elektriciteit. Het is discutabel of dit een slimme manier is. Naar mijn mening kun je beter wat geld apart zetten, dan kun je het altijd nog terugbetalen. Deze manier is NIET GESCHIKT voor ondernemers. Als zij hun verwachte inkomsten verhogen, zullen zij waarschijnlijk ook meer inkomstenbelasting (vooraf) moeten afdragen.

07. Schakel hulp in bij het aanvragen

Er zijn allerlei instanties, intermediairs en andere dienstverleners die jou kunnen helpen met het aanvragen van toeslagen. Ja, je kunt het ook zelf doen. Ik kan mij echter ook voorstellen dat het overweldigend kan zijn en dan is het inschakelen van een deskundige simpelweg heel erg fijn. Zo kun je bijvoorbeeld via Zorgtoeslag.nl al voor een paar tientjes de aanvraag laten uitvoeren. Zij dienen het dan ook voor je in bij de Belastingdienst.


Wat werkt voor jou het beste?

Tip 1, 2, 4, 6 en 7 zullen jou helpen om niet onrechtmatig toeslagen te ontvangen. Tip 3 geeft jou een belangrijk inzicht met betrekking tot toeslagen. Tip 5 zal ervoor zorgen dat je het kán terugbetalen, indien het wel nodig is om toeslagen terug te betalen. Onthoud: het is niet per definitie slecht dat je geld moet terugbetalen, maar je moet er wél voor zorgen dat je er niet door in de financiële problemen komt.

Toeslagen en een variabel inkomen

Heb je een variabel inkomen, omdat je een zelfstandig ondernemer of flexwerker bent? Dan wordt het hele gedoe met toeslagen nog ingewikkelder, omdat het lastig is om vooraf in te schatten hoeveel je gaat verdienen. Ik zou, indien mogelijk, dan het liefst kiezen voor tip 4 of 5 met een duidelijke voorkeur voor tip 4. Better safe than sorry!

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?

Jan Modaal