Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten
tv-programma s over geldzaken en financien

5x De leukste (reality) tv-programma’s over geld en persoonlijke financiën

18 januari 2021
Sandra

Hartstikke leuk hoor, continue bezig zijn met geld en persoonlijke financiën. Maar zo nu en dan is het ook belangrijk om even te ontspannen en daar komt een tv-programma over geldzaken natuurlijk goed bij van pas. 😂 Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet zo vaak tv kijk. Sterker nog: ik heb geen televisie. Soms kijk ik wel via mijn laptop naar bepaalde programma’s of series. Daarom leek het mij leuk om een paar programma’s te delen die te maken hebben met geld.

01. Steenrijk, Straatarm

Een best wel bekend programma onder de Nederlanders: Steenrijk, Straatarm. Het tv-programma wordt verkocht als een “sociaal experiment”, maar laten we eerlijk zijn: het is gewoon pure entertainment. 😬 In elke aflevering ruilen twee gezinnen van huis en leven. Het ene gezin is normaal gesproken straatarm, het andere gezin juist steenrijk. Een week lang staan ze in de schoenen van het andere gezin en aan het einde van elke aflevering luidt dan de hamvraag: maakt geld gelukkig? Afleveringen terugkijken →

02. Waar doen ze het van?

Een nieuw tv-programma dat recent is geproduceerd door de EO. In deze serie worden verschillende gezinnen een half jaar lang gevolgd. Ze geven volledige inzicht in hun financiën en dat levert nogal wat reacties op. Ik vind het erg dapper dat deze gezinnen hier aan mee hebben gedaan, juist omdat ik zelf ook merk dat ‘geld’ bij veel mensen hele nare gevoelens oproept. En ja, iedereen vindt er wel wat van… Uitdaging: bekijk de afleveringen en probeer voor de gein eens om niet te oordelen. Je zal vanzelf merken welke oordelen en overtuigingen er bij jou onbewust naar boven komen. Afleveringen terugkijken →

03. Hoeveel ben jij waard?

Dit programma kende ik tot voor kort nog helemaal niet! Een volger op Instagram wees mij hier op, dank dank dank! In dit tv-programma worden willekeurige mensen op straat gevraagd om mee te doen aan ‘Hoeveel ben jij waard?’ Er wordt dan berekend hoeveel inkomsten, uitgaven, schulden, leningen, spaargeld, etc. mensen hebben. Het blijft interessant om te zien hoe mensen omgaan met geld én dit programma bewijst maar weer dat mensen vaak zelf helemaal geen idee hebben wat ze nou eigenlijk wel of niet ‘hebben’ qua vermogen. Dit programma is absoluut een aanrader! Afleveringen terugkijken →

04. Extreme cheapskates

Ik kom echt niet bij van het lachen met dit programma: van plassen in een bakje om wc-water te besparen, tot het vissen van eten uit vuilnisbakken: deze extreme cheapskates schamen zich nergens voor. Nou zou ik niet per sé de tips van deze extremisten willen aannemen, maar het is wel echt hilarisch om naar te kijken. Wat ik overigens wel heel interessant vind, zijn de beweegredenen van deze mensen. Daar heb ik wel het een en ander van opgestoken. Dit programma kun je ondere andere kijken bij Discovery+ (niet gratis).

05. Til Debt Do Us Part

Een Canadese serie die nog niet erg bekend is onder de Nederlanders: Til Debt Do Us Part. In dit tv-programma gaat financieel auteur Gail Vaz-Oxlade bij mensen op bezoek die door hun enorme schulden relatieproblemen hebben. Ze helpt de stellen om hun financiën op de rit te krijgen én probeert de stellen weer dichter bij elkaar te krijgen door middel van opdrachten die ze moeten uitvoeren. Het programma is enerzijds educatief, anderzijds pure entertainment. Maar hoe dan ook: ik kan er geen genoeg van krijgen. Afleveringen terugkijken →

Gerelateerd:
Dit zijn de dingen waar ik op lette toen ik mijn zorgverzekeraar voor 2021 uitkoos

Welke tv-programma’s kijk jij het liefst?

Er zijn natuurlijk nog veel meer tv-programma’s over soortgelijke onderwerpen. Ik ben wel benieuwd naar welke programma’s jullie zelf kijken. 😀 Laat je het mij weten in de comments of via een e-mail? Misschien kan ik dan nog wat leuke programma’s toevoegen aan bovenstaand lijstje.

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?

Jan Modaal