Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
tips welke producten verkopen op bol.com

Welk product kun je het beste verkopen op Bol.com? Ik deel mijn 8 belangrijkste tips met jou

18 augustus 2021
Sandra Boon

Sinds ik op Instagram wat meer deel over mijn Bol.com avontuur, merk ik dat er ontzettend wel nieuwsgierigheid en interesse is. Super leuk! Een van de vragen die vaak worden gesteld is: welk product zou ik moeten verkopen op Bol.com? Of eigenlijk: hoe kom ik erachter wel product goed zal verkopen? Nou zou ik mijzelf geen expert noemen, want ik ben pas een paar maanden actief. 😉 Maar ik heb wel al veel geleerd (en ook al enkele fouten gemaakt)…

Ik deel graag mijn tips met jullie, maar dat is natuurlijk geen garantie voor succes. Het is vrijwel onmogelijk om zonder enige risico een goed product te vinden. Je zal immers wat dingen moet uitproberen voordat je weet of het gaat lopen of niet. Als je geen budget hebt om dingen uit te proberen of wanneer je het liever 100% op safe speelt, dan is het verkopen op Bol.com wellicht niet voor jou weggelegd en kun je misschien beter op andere manieren online geld verdienen.


01. Mag je het überhaupt verkopen op Bol.com?

Je kunt niet zomaar alles verkopen op Bol.com, want er worden natuurlijk wel regels gehanteerd. Zo mag je bijvoorbeeld geen maatwerk producten verkopen en ook geen promotieartikelen, levende dieren en abonnementen. Check daarom – voordat je voorraad inkoopt – of jouw product wel voldoet aan de voorwaarden van het assortimentsbeleid. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of:

  • De producten geen schade kunnen veroorzaken bij de consument.
  • Er geen inbreuk op copyright of merkrecht is (je kunt niet zomaar alle merken gaan aanbieden).
  • De producten de benodigde keurmerken hebben, indien van toepassing.
  • Er geen kinderarbeid is ingezet om het product te fabriceren.

02. Houd rekening met de afmetingen van de producten

Om mijn favoriete verzendwijze (Verzenden via Bol.com) te kunnen gebruiken is het belangrijk dat het pakket niet groter is dan 100 x 50 x 50 cm en dat het pakket niet meer weegt dan 23 kilo. Dit is zeker iets om rekening mee te houden bij het kiezen van een product! Mijn voorkeur gaat uit naar deze verzendwijze, omdat je dan niet wordt aangesproken op de kwaliteit van de leverancier. Dat is erg belangrijk, omdat je daar zelf sowieso al geen invloed op hebt! Ik heb weleens een bestelling binnen 20 minuten afgeleverd op het postkantoor en nog was het pakket een paar dagen te laat bij de klant. Daarom is het voor mij belangrijk dat ik een product kies die voldoet aan de voorwaarden van deze verzendwijze.

03. Kijk waar de verkoopkansen liggen voordat je inkoopt

Bol.com houdt nauwgezet allerlei data bij, zoals de verkopen en de website statistieken. Veel van deze informatie wordt beschikbaar gesteld voor de Bol.com verkopers, zodat men daar op kan inspelen. Zodra je een account hebt aangemaakt kun je o.a. in het dashboard zien op welke producten veel wordt gezocht én worden er producten genoemd die nog niet (veel) worden aangeboden. Daar kun je dus heel goed zien waar de verkoopkansen liggen. Andersom is ook mogelijk: kijken hoe vaak er wordt gezocht op het product dat jij wil gaan aanbieden. Het is verstandig om deze data te gebruiken bij het kiezen van producten om te verkopen op Bol.com.

verkopen op bol com producten verkopen op bol

04. Kies iets waar je zelf verstand van hebt

Ik vind het zelf het makkelijkst om producten te kiezen waar ik ook enigszins verstand van heb. Dan is het namelijk makkelijker om service te verlenen én makkelijker om de juiste trefwoorden en triggerwoorden te gebruiken in de verkoopbeschrijving. Ik ken echter ook genoeg mensen die willekeurige producten aanbieden en dat is óók prima! Maar als je echt geen flauw idee hebt naar welke soort producten je zou moeten kijken, dan is het wellicht een goed idee om te kijken naar iets waar je zelf ook interesse in hebt. Dan heb je in ieder geval een richting om in te slaan. 😉

05. Bedenk eigen producten die je kunt verkopen op Bol.com

Concurrentie is moordend en als je kijkt naar de producten van de meest bekende leveranciers, dan zie je dat veel van hun producten worden verkocht onder de inkoopprijs. Het is dan ook altijd beter om een product te verkopen dat niemand anders verkoopt. Waar je die vindt? Dat is nog helemaal niet zo makkelijk, want tegenwoordig heeft iedereen toegang tot groothandels en Chinese fabrieken. Een manier om concurrentie te voorkomen, is het produceren of ontwikkelen van eigen producten. En dat kan je op verschillende manieren doen en dat hoeft nog niet eens zo ingewikkeld of uitgebreid te zijn.

  • Een eigen product bedenken en (laten) ontwikkelen, bijvoorbeeld in China.
  • Of white label producten aanschaffen, zelf een merk oprichten en de producten laten verpakking in een eigen verpakking. Via bijvoorbeeld Alibaba kun je fabrieken vinden die dit voor je kunnen doen. Ook in Nederland kun je white label producten aanschaffen, zoals bijvoorbeeld kleding.
  • Maar je kunt bijvoorbeeld ook een combinatie maken van verschillende producten en hier een apart EAN nummer voor aanvragen.

06. Kijk ook goed naar de concurrentie

Er zijn veel bloggers en Bol.com verkopers die je aanraden om de kunst af te kijken bij jouw concurrenten. En dan met name om te kijken naar wat succesvol is en om dit dan vervolgens goedkoper aan te bieden. Persoonlijk vind ik dat niet ethisch verantwoord en ben ik niet zo’n fan van monopoly in het echte leven (omdat dit soort concurrentie de markt kapotmaakt). Maar goed, dat is voer voor een andere blog. 😉 Wat ik je echter wél wil aanraden is om goed te kijken of de concurrentie niet te groot is. In het dashboard kun je bijvoorbeeld zien hoeveel concurrenten je hebt bij een bepaald product. Zijn er veel concurrenten? Dan loont het hoogstwaarschijnlijk niet om dit product aan te gaan bieden.

bol com verkopen van producten hoe kies je ze

07. Spreid je kansen

Dat geldt natuurlijk altijd voor het ondernemen: wed nooit op één paard. Het is verstandig om meerdere producten aan te bieden en uit te proberen. Tip: kies eventueel producten die complementair zijn, zodat je beide producten kunt verkopen aan dezelfde klanten. Meer cross-sells = meer winst.

08. Nooit geschoten is altijd mis…

Je kunt nooit 100% zeker weten of een product goed zal gaan verkopen. Daar zal je pas achterkomen zodra je het daadwerkelijk probeert. Wacht dus niet met uitstellen, ga op onderzoek uit, maak alvast een Bol.com account aan en ga brainstormen over potentiële producten. Een droom zal nooit werkelijkheid worden als je geen actie gaat ondernemen. 😉

.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal