vragen over verkopen op bolcom

13x Veelgestelde vragen over verkopen op bol.com

In de jaren dat ik succesvol heb verkocht op bol.com, zijn er een aantal vragen die mij regelmatig werden gesteld. Nou kon ik daar eerder niet echt antwoord op geven, omdat het verkopen op bol.com altijd top secret is. Nu ik ben gestopt met mijn bol.com webshop kan ik er eindelijk wat meer over vertellen. Dat doe ik dan ook graag aan de hand van dit blogartikel en natuurlijk ook mijn nieuwe e-book Bol.com Sidehustle Secrets, waarin ik mijn hele avontuur deel. Van het inkopen van producten tot het uitvoeren van marketingstrategieën: in het e-book lees je er álles over.

01. Hoe werkt het verkopen op bol.com?

Ik zal proberen om het kort samen te vatten, voor zover dat lukt bij zo’n uitgebreide sidehustle. Je kent natuurlijk de webshop van bol.com wel, met zijn 38 miljoen producten is het één van de grootste webshops van Nederland. In hun webshop bieden ze niet alleen hun eigen producten aan, maar ook die van derde partijen. Als verkoper kun jij je aanmelden om ook jouw producten te verkopen op bol.com. Het grote voordeel daarvan is dat je kunt meeliften op het succes van bol.com. Naar eigen zeggen hebben zij 13,5 miljoen actieve klanten. Jij als verkoper kunt gebruik maken van de exposure en op die manier meer producten verkopen. In grote lijnen is het helemaal niet zo ingewikkeld:

  • Je meldt je aan als verkoper bij bol.com. Na goedkeuring en het verifiëren van jouw adres krijg je een account en kun je inloggen.
  • In jouw account voeg je de producten toe die je wil aanbieden. Deze komen meestal binnen een paar uur op de website van bol.com te staan.
  • Je ontvangt een e-mail zodra er een bestelling is. Jij zorgt er vervolgens voor dat het product wordt ingepakt en bij het postkantoor wordt afgeleverd.
  • Een of twee keer per maand stort bol.com de door jouw verdiende centjes op je bankrekening, minus hun eigen commissie.

02. Is verkopen op bol.com winstgevend?

Verkopen op bol.com kan heel erg winstgevend zijn, maar er is natuurlijk geen garantie. Het hangt vooral af van de producten die je verkoopt, hoeveel vraag daar naar is en hoeveel concurrentie je hebt. Zelf verdiende ik standaard €500-€1.500 euro winst per maand, terwijl ik het verzenden nog uitbesteedde ook. Ik verdiende dit dus geheel passief. Er zijn ook ondernemers die er tienduizenden euro’s mee binnenharken en er zijn ook ondernemers die nooit een bestelling ontvangen. Op de vraag hoeveel je kunt verdienen met verkopen op bol.com, kan ik dan ook geen antwoord geven.

03. Wat kost het verkopen op bol.com?

Voor het verkopen op bol.com betaal je géén aanmeldingskosten of maandelijkse kosten, in tegenstelling tot het verkopen op Amazon. Je betaalt alleen commissie (een vast percentage) per verkocht product. Het voordeel daarvan is dat je alleen betaalt wanneer er daadwerkelijk geld verdiend wordt. Hoeveel commissie je betaalt, hangt af per categorie en productsoort. De percentages verschillen onderling nogal. Het is daarom verstandig om eerst per product uit te zoeken hoeveel commissie je moet afstaan, vóórdat je het product inkoopt. Er moet natuurlijk wel genoeg marge op zitten, anders maak je alsnog geen winst.

04. Welke producten verkopen op bol.com?

Welke producten kan ik het beste verkopen op bol.com? Die vraag wordt zo ontzettend vaak gesteld, maar helaas heb ik daar geen duidelijk antwoord op. Als ik een glazen bol zou hebben waarmee ik kon voorspellen welke producten goed gaan verkopen op bol.com… Dan zou ik het ook wel weten! 😉 Er zijn natuurlijk wel een aantal tips die ik je kan meegeven. In mijn e-book Bol.com Sidehustle Secrets deel ik nog veel meer tips die jou kunnen helpen bij het kiezen (of bedenken) van een goed product.

  • Check altijd of je het product überhaupt wel mag verkopen. Zo mag je bijvoorbeeld geen maatwerk producten verkopen en ook geen promotieartikelen, levende dieren en abonnementen. Check daarom – voordat je voorraad inkoopt – of jouw product wel voldoet aan de voorwaarden van het assortimentsbeleid.
  • Houd rekening met de afmetingen van de producten. Om mijn favoriete verzendwijze (Verzenden via Bol.com) te kunnen gebruiken is het belangrijk dat het pakket niet groter is dan 100 x 50 x 50 cm en dat het pakket niet meer weegt dan 23 kilo. Dit is zeker iets om rekening mee te houden bij het kiezen van een product! 
  • Bedenk eigen producten die je kunt verkopen op Bol.com. Concurrentie is moordend en als je kijkt naar de producten van de meest bekende leveranciers, dan zie je dat veel van hun producten worden verkocht onder de inkoopprijs. Het is dan ook altijd beter om een product te verkopen dat niemand anders verkoopt. Waar je die vindt? Dat is nog helemaal niet zo makkelijk, want tegenwoordig heeft iedereen toegang tot groothandels en Chinese fabrieken. Een manier om concurrentie te voorkomen, is het produceren of ontwikkelen van eigen producten. En dat kan je op verschillende manieren doen en dat hoeft nog niet eens zo ingewikkeld of uitgebreid te zijn. In mijn e-book vertel ik je daar alles over!

05. Wat mag je niet verkopen op bol.com?

Bol.com is geen wetteloze wilde westen waar je maar kunt doen en laten wat je wilt. Je dient je te houden aan de Nederlandse en Europese wetten en daarnaast heeft bol.com zelf ook wat spelregels. Het is belangrijk dat je je daar eerst in verdiept, voordat je eventuele producten gaat inkopen. Op hun website zijn ze hier heel duidelijk over en daar vind je dan ook een lijst met alles wat wel én niet mag. Houd er in ieder geval rekening mee dat je geen maatwerk producten mag verkopen, geen producten mag verkopen die schade kunnen veroorzaken bij de consument en ook geen producten mag verkopen waar merkrecht op zit.

06. Kan ik als particulier verkopen op bol.com?

Nee, het is niet (meer) mogelijk om als particulier producten te verkopen op bol.com. Eerder kon je als particulier nog wel tweedehands boeken aanbieden, maar sinds 2021 is dat ook niet meer mogelijk. Je hebt dus absoluut een KvK-nummer en een BTW-nummer nodig om een bol.com webshop te starten. Daar kom je niet onderuit. Heb jij nog geen onderneming, maar wil je wél graag een sidehustle starten? Dan is het starten van een bol.com shop wellicht niet de beste sidehustle om mee te beginnen. In een eerder artikel deelde ik al geschikte sidehustles voor beginners.

07. Hoe kan ik beginnen als verkoper op bol.com?

Zoals ik hierboven al vertelde is het noodzakelijk dat je eerst een KvK-nummer en een BTW-nummer hebt, anders kun je je sowieso niet inschrijven als verkoper. Als je dat wel al hebt, kun je je online aanmelden. Na goedkeuring en na verificatie van jouw adres, wordt er een account voor je geopend. Daar kun je jouw producten vervolgens aanbieden. Naast het inkopen van producten, dien je ook enkele kantoorartikelen aan te schaffen, onder andere voor het kunnen inpakken van de bestellingen.

  • Verzendverpakkingen. Dit spreekt natuurlijk voor zich. Een product mag je niet in de originele verpakking versturen. Welke verzendverpakkingen jij nodig hebt, hangt natuurlijk af van de producten die je gaat versturen. Tip: zorg wel voor goede tape en eventueel opvulmateriaal ter bescherming van de producten.
  • Labelwriter en/of verzendlabels. Zelf gebruik ik A4 stickervellen om labels op te printen, zodat ik mijn eigen printer kan gebruiken en ik er niet een aparte labelwriter voor hoef aan te schaffen.

08. Waar vind ik tips over verkopen op bol.com?

Op mijn website deel ik allerlei tips over het verkopen op bol.com. In het Sidehustle Dossier vind je alle informatie én alle blogs die ik over dit onderwerp heb geschreven. Gratis en voor niks. Daarnaast kun je ook voor een prikkie mijn e-book aanschaffen, waarin ik álles vertel over mijn bol.com avontuur. Ik verklap zelfs welke producten ik verkocht, met welke samenwerkingspartners ik werkte én hoe ik een passief inkomen hiermee verdiende. Als je eens wil zien en lezen hoe zo’n bol.com avontuur nou écht is, dan ga je dit e-book helemaal te gek vinden.

09. Kan ik op bol.com verkopen zonder voorraad?

Als je hiermee bedoelt dat je wil gaan verkopen met dropshipping, dan zal het antwoord je teleurstellen. Het is absoluut ten strengste verboden om dropshipping toe te passen bij bol.com. Je bent verplicht om de producten die je aanbiedt ook echt zelf op voorraad te hebben. Wat eventueel wél is toegestaan, is dat je jouw voorraad bij een externe partij onderbrengt. Dat heb ik zelf ook gedaan, bij een fulfillment bedrijf. Zij beheren dan de voorraad en versturen de bestellingen. Ook regelen ze de retouren. Dat kan heel handig zijn als je – net als ik – veel op reis bent en helemaal niet zelf de bestellingen wil gaan regelen.

10. Waar vind ik ervaringen met verkopen op bol.com?

Helaas kun je online helemaal niet zoveel ervaringen vinden van mensen die verkopen op bol.com. Je vindt bijna alleen maar geheimzinnige blogartikelen, omdat men niet kan verklappen wat ze precies verkopen. Dat heeft een goede reden, want er zijn veel mensen die proberen te achterhalen wat je verkoopt, zodat zij het ook kunnen verkopen. Heel vervelend, want zo start je een prijsoorlog, waarbij je uiteindelijk allebei onder de verkoopprijs gaat verkopen. Op mijn website deel ik mijn eigen ervaring, maar ook daarbij geldt dat ik altijd heel erg moest letten op wat ik wel en niet prijsgaf. In mijn e-book geef ik nu al mijn geheimen weg.

11. Kan ik beter verkopen op bol.com of op Amazon?

Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. Om heel eerlijk te zijn vind ik het moeilijk om deze twee platformen met elkaar te vergelijken, omdat ze zo ontzettend van elkaar verschillen. Ik zou zeggen: probeer het allebei. Zeker wanneer je een goedlopend product hebt, kan het de moeite waard zijn om het ook op Amazon aan te bieden. Je hebt dan immers een veel grotere afzetmarkt. Bij bol.com kun je alleen verkopen aan Nederland en België, maar bij Amazon kun je het in allerlei andere Europese landen ook aanbieden, zoals Duitsland, Zweden, Italië en Spanje. Wil je daar meer over leren? Bestel dan het gratis boek: Nu of Nooit op Amazon.

12. Waar kan ik producten inkopen?

Wanneer je het hebt over verkopen op bol.com, dan denken mensen al snel dat je goedkope rommel uit China importeert. Websites als AliExpress en Alibaba maken het inderdaad erg makkelijk voor je…. Toch zijn er genoeg andere plekken waar je producten kunt kopen, zowel in het buitenland als in het binnenland. Wat eigenlijk nog veel interessanter is, is het ontwikkelen van je eigen producten. Ook daar kun je genoeg leveranciers voor vinden. Bij mijn e-book Bol.com Sidehustle Secrets heb ik als bonus een lijst toegevoegd met plekken waar je producten kunt inkopen voor je bol.com webshop.

13. Welke producten verkocht jij?

Als ik een dubbeltje kreeg voor elke keer dat deze vraag aan mij werd gesteld. 😉 Helaas kon ik dus nooit verklappen welke producten ik verkocht, omdat er altijd mensen zijn die dan hetzelfde gaan doen. Dat heb ik altijd zó ontzettend jammer gevonden! Mijn bol.com avontuur bestond namelijk uit veel meer dan alleen maar producten inkopen en doorverkopen. Ik heb ontzettend veel geleerd over het ontwikkelen van eigen producten, over het importeren uit andere landen, het in de markt zetten van nieuwe producten, het toepassen van marketingstrategieën, etc. Mijn hele verhaal heb ik nu gebundeld in het nieuwe e-book Bol.com Sidehustle Secrets. Daarin verklap ik dus óók welke producten zo winstgevend zijn geweest voor mij…

bol.com webshop producten verkopen ebook

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.