eigen webshop bouwen of verkopen via bol.com ervaringen en review

Eigen webshop vs. verkopen via Bol.com 💰 Dit zijn mijn resultaten na vier weken

Anderhalve maand geleden besloot ik een experiment te doen. Op social media zag ik de mooiste verhalen voorbijkomen over makkelijk en snel geld verdienen met dropshipping, dus het leek mij leuk om dit eens uit te proberen. Ik kwam echter al snel tot de conclusie dat dropshipping niks voor mij is en ik besloot daarom een echte webshop te starten. Inmiddels is deze webshop zo’n vier weken live en daarnaast ga ik ook producten verkopen via Bol.com. Hoe dit bevalt en wat het mij heeft opgeleverd? Dat lees je in dit artikel.

Voor de mensen die de eerste artikelen over dit experiment nog niet hebben gelezen: in het eerste blogartikel vertel ik wat dropshipping precies is en hoeveel het mij heeft gekost om een dropshipping webshop te starten. In het tweede artikel vertelde ik tegen welke problemen ik aanliep en wat er precies voor heeft gezorgd dat ik mijn koers wijzigde en een echte webshop startte.

Waarom een eigen webshop én verkopen via Bol.com?

Op Instagram werd mij meerdere keren gevraagd waarom ik verkoop via een eigen webshop én via Bol.com. Vooral aangezien Bol.com een behoorlijk hoog percentage krijgt per verkoop en het dus veel rendabeler is om via een eigen webshop te verkopen. Het antwoord is best wel simpel: ik hanteer voor al mijn bedrijven altijd een korte termijn marketingstrategie en een lange termijn strategie. De strategie voor de lange termijn kost over het algemeen veel minder geld, maar het duurt wel veel langer voordat je hier resultaten van ziet. De korte termijn strategieën leveren snel resultaat op, maar dat gaat meestal wel ten koste van de winst.

Neem deze website (Ik ben Jan Modaal) als voorbeeld. Het afgelopen jaar heb ik meer dan 150 blogs geschreven over geld, welke er op lange termijn voor zullen zorgen dat mensen via zoekmachines op mijn website terechtkomen. Dat is gratis, maar het duurt wel lang voordat je hier echt resultaat van kunt zien. Daarom hanteer ik ook een korte termijn strategie, door onder andere Facebook advertenties in te zetten. Dit kost geld, maar zorgt er wél voor dat ik omzet heb zolang mijn lange termijn strategie nog opgebouwd wordt. Datzelfde doe ik met de webshop: via Bol.com heb ik veel meer verkopen, zodat ik tenminste omzet draai zolang mijn webshop nog organisch groeit. Ik zou zelf als fulltime verkoper overigens nooit ‘alleen’ via Bol.com verkopen, omdat je hele inkomen dan afhangt van het platform van een ander bedrijf.

Resultaten van eigen webshop en verkopen via Bol.com

Verkopen via Bol.com zorgt ervoor dat ik gebruik kan maken van de exposure en de klantengroep die Bol.com al heeft opgebouwd. Ja, het klopt dat er een behoorlijk percentage van de omzet naar Bol.com gaat. Maar daar staat wel tegenover dat ik bijvoorbeeld geen advertentiekosten heb, want die exposure is gratis. Je levert wat in, maar je krijgt er ook wat voor terug. Overigens verkoop ik slechts 2 producten via Bol.com, terwijl ik er in mijn webshop circa 35 heb. De twee betreffende producten hebben namelijk een zeer hoge marge, waardoor het rendabel blijft om wél te verkopen via Bol.com.

 BestellingenOmzetWinst*
Eigen webshop4€92,30€50
Verkopen via Bol.com17€416,65€250

*Winst is de omzet min btw, inkoopkosten, promotiekosten, verzendkosten, etc. Dus ja, verkopen via Bol.com is wat duurder, maar het heeft mij uiteindelijk wel 5x meer winst opgeleverd dan het verkopen via mijn eigen webshop. Zolang mijn webshop nog organisch groeit, is Bol.com een prima optie om op korte termijn omzet te draaien.

eigen webshop of verkopen via bol com
verkopen via bol com

Ter info: in deze screenshots worden de verkopen aan België niet meegenomen, omdat ik daar sinds een paar dagen een apart verkoopaccount voor heb.

Belangrijke voordelen van Bol.com

Meer omzet én winst draaien is natuurlijk het belangrijkste voordeel. Er zijn echter nog een paar andere voordelen die ervoor zorgen dat ik voorlopig via Bol.com blijf verkopen. Zo kost het namelijk vrijwel geen tijd ten opzichte van het opbouwen van een eigen webshop. Op dit moment ben ik namelijk bezig met Facebook advertenties, influencer marketing, zoekmachine optimalisatie én betaalde advertenties via Google. Dat kost ontzettend veel tijd. Bij Bol.com plaats je eenmalig je aanbod en daarna is het wachten tot de bestellingen binnenstromen. Een bijkomend voordeel is ook dat je Bol.com alleen betaald wanneer er daadwerkelijk bestellingen zijn. Bij advertenties en influencer marketing is dat niet het geval. Bij mijn eigen webshop heb ik dus geen zekerheid dat mijn investeringen in marketing zich gaan terugverdienen. Ik weet dat veel mensen een mening hebben over de hoge kosten van Bol.com, maar zoals ik eerder al vermeldde: het levert ook geld op, zónder risico te moeten nemen.

Mijn eerste indruk van verkopen via Bol.com

Ik ga er geen doekjes om winden: Bol.com hanteert een zeer streng beleid en mijn toch al aanwezige prestatiedrang maakt mij helemaal gestoord. 😂 Ik vind het verkopen via Bol.com oprecht hartstikke leuk, maar ik ervaar tegelijkertijd best wel wat stress van het op tijd moeten leveren. Dit heeft voornamelijk te maken met de bezorgdiensten die regelmatig achterlopen. Nu werk ik als ondernemer en bepaal ik zelf mijn uren, maar ik kan mij bijna niet voorstellen dat mensen dit als sidehustle naast hun baan doen. Het vereist namelijk wel wat toewijding. In een volgend blogartikel zal ik daar meer over vertellen en ook meer uitleggen over het starten met verkopen via Bol.com en daar wat extra tips voor geven. Stay tuned!

Ook verkopen op bol.com?

Wil jij ook alles leren over verkopen op bol.com, maar wil je geen duizenden euro’s spenderen aan een online cursus? Kijk dan even naar deze TIJDELIJKE ACTIE van Bas Urlings. Hier krijg je toegang tot de online cursus ‘E-commerce Marketplace Mastery’ waarin je van A tot Z leert over verkopen op marketplaces als bol.com en Amazon. Bas Urlings ken je misschien ook wel van zijn boek over verkopen op Amazon (heb ik zelf ook gelezen). Hij is een echte expert op het gebied van e-commerce en heeft meer dan 100 miljoen in sales op zijn naam staan.

In mijn blogs komen soms affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47