Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
geldtips-voor-jan-modaal

Boekreview: Waar doen ze het van?

27 mei 2020
Sandra Boon

Het boek ‘Waar doen ze het van?’ van econoom en publicist Erica Verdegaal werd in verschillende andere boeken genoemd die ik recent heb gelezen. De recensies op internet variëren van ‘helemaal geweldig’ naar ‘dit is niks nieuws’. Ik werd er dus wel nieuwsgierig naar en besloot het e-book te downloaden. In het boek legt Erica Verdegaal uit hoe je rijk wordt én hoe je rijk blijft. Say no more, dat wil ik wel lezen.

waar doen ze het van erica verdegaalDrs ing. Erica Verdegaal schrijft onder andere voor het Financieele Dagblad, NRC en ZIN en heeft inmiddels al 12 boeken op haar naam staan. Ze heeft tot 1995 in het bedrijfsleven gewerkt en in sindsdien werkzaam in de journalistiek. Als afgestuurde econoom schrijft ze voornamelijk over geldzaken en vermogensopbouw. Ook leuk om te weten: haar nieuwe boek Crisis Wat te doen (die ze heeft geschreven met Marieke Henselmans) komt over ongeveer 3 weken uit.

Beschrijving van het boek

We zouden allemaal wel rijk willen worden. Maar wat is ‘rijk’ precies? Wanneer behoor je tot ‘de rijken’? En hoe wordt je rijk? Nog belangrijker: hoe blijf je rijk? De meeste miljonairs leven helemaal geen extravagant leven waarbij geld over de balk wordt gesmeten. Geen privéjets, geen vakantiewoningen in Saint-Tropez of Ibiza. Sterker nog: de meeste miljonairs wonen in heel gemiddelde huizen, rijden in gemiddelde auto’s en geven juist helemaal niet zoveel uit. Wanneer je denkt aan rijke mensen en aan hoe ze hun geld/vermogen hebben vergaard, dan denk je waarschijnlijk aan één van de volgende drie mogelijkheden;

  • Ze komen uit een rijke familie met (oud) geld.
  • Ze hebben vast een loterij of jackpot gewonnen.
  • Of ze bekleden hele hoge posities binnen de politiek of het bedrijfsleven.

Als je bovenstaand rijtje bekijkt, dan acht je de kans waarschijnlijk niet zo groot dat je zelf ooit rijk zal gaan worden. Dat is dan immers maar voor een handjevol mensen weggelegd. Niks is minder waar… Met een gewone baan kun je namelijk óók miljonair worden, zoals we al gelezen hebben in het boek Miljonair met een gewone baan. Erica Verdegaal sluit zich daar bij aan. Kort samengevat: geef niet te veel geld uit, spaar voor een buffer, investeer en/of beleg de rest. Wat dat betreft is dit boek een goede samenvatting van de meeste boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen over financiën en geldzaken.

Gerelateerd:
Maandlasten verlagen? Op deze 4 manieren kun je geld besparen op je hypotheek

In het boek neemt Erica Verdegaal je stap voor stap mee in de wereld van sparen, besparen en slimmer uitgeven (oftewel: beleggen).

Wat vind Jan Modaal van Waar doen ze het van?

Zoals ik hierboven al benoemde, wordt er vooral veel informatie gegeven die ik de laatste tijd ook al heb gelezen in andere boeken. Dat zou je als een nadeel kunnen zien (het boek heeft niks nieuws ten opzichte van de alle andere boeken), maar je zou het ook juist als een voordeel kunnen zien (lees dit boek en dan hoef je alle andere boeken niet meer te lezen).

Ik miste af en toe wel een beetje de rode draad in het verhaal, waardoor het voelde als een (willekeurige) opsomming van tips. Aan het einde van het boek kwam dit echter allemaal mooi samen, waardoor het één totaalbeeld werd van de boodschap die Erica Verdegaal probeert over te brengen.

Wat ik wel een erg interessant stuk vond, en waar andere auteurs vrijwel nooit over schrijven, is hoe jouw persoonlijkheid invloed heeft op hoe je met geld omgaat. Dat is redelijk voor de hand liggend. Het stuk dat ik juist interessant vind, is dat het ook per persoon verschilt hoe je beter met geld om zou kunnen geven. We hebben immers andere doelen en andere prioriteiten. Er is niet een one-size-fits-all wat betreft persoonlijke financiën.

Een ander stukje wat mij erg aan het denken zette is de vraag “wanneer ben je rijk?”, want dat is natuurlijk erg relatief. Voorbeeld uit het boek: slechts 1/5 mensen op aarde heeft 10.000 dollar (destijds omgerekend 7400 euro) op zijn bankrekening staat. Heb je dus een appeltje voor de dorst van zo’n 7500 euro, dan behoor je al tot de 20% van de rijkste mensen ter wereld.

Wat kun je leren van Waar doen ze het van?

De auteur legt je stap voor stap uit hoe je (ook met een modaal inkomen) jouw vermogen kunt laten groeien. En hoe je daar zelfs rijk van kunt worden. Rijkdom niet weggelegd voor mensen met een modaal inkomen? Onzin. Je moet er echter wél wat voor doen. Voor mensen die net beginnen met personal finance en die willen werken aan hun vermogensopbouw zullen veel aan dit boek hebben. Met andere woorden: dit boek is een aanrader 🙂

Bestel het boek

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal