Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
minima en jan modaal blog tips

Waarom ik geen blogs schrijf voor minima, maar voor Jan Modaal

1 september 2020
Sandra Boon

Natuurlijk volg ik online en op social media ook andere bloggers. Het is altijd leuk om van elkaar te leren. Maar wat ik steeds vaker voorbij zie komen is dat er wordt gereageerd dat ‘ze eens wat voor de minima moeten doen’. Vooral wanneer mensen bloggen over geld en financiën wordt dat vaak gezegd. In deze blog wil ik daarom graag aankaarten waarom ik ervoor heb gekozen om voor Jan Modaal te schrijven en niet voor de minima van Nederland.

Ter verduidelijking: met minima wordt de bevolkingsgroep aangeduid dat het minimale loon verdiend of minder, dus tot ongeveer €1.600 euro per maand. Met Jan Modaal wordt bedoeld: iemand met een modaal inkomen, oftewel het inkomen dat het vaakst wordt verdiend. In Nederland is dat in 2020 ongeveer €2.250 euro per maand. Deze blog is dus echt bedoeld voor mensen die ongeveer een modaal inkomen hebben en/of meer in de buurt zitten van Jan Modaal ten opzichte van de minima. Voordat je je voelt aangesproken, ondergewaardeerd of genegeerd… Dat is helemaal nergens voor nodig, maar lees alsjeblieft wáárom ik voor een andere doelgroep heb gekozen. 😉

Ik vind het ongepast om voor minima te schrijven

Ja, dat vind ik echt. Ik ben opgegroeid in een huishouden waar mensen altijd verstandig om zijn gegaan met geld, ik heb een studie kunnen volgen zónder studieschuld op te bouwen en daarna heb ik altijd een prima inkomen gehad om van te kunnen leven. Begrijp mij niet verkeerd; daar heb ik ontzettend hard voor moeten werken, maar uiteindelijk kwam ik altijd goed rond. Dus wat heb ik minima nou te bieden? Helemaal niks… Sterker nog, ik zou het heel erg ongepast vinden om te gaan bloggen over of voor minima. Ik heb nooit in hun schoenen gestaan en het zou echt heel erg respectloos zijn als ik ‘die minima eens zou vertellen wat ze moeten doen’. 😲 Ik ben simpelweg niet de juiste persoon om een blog te schrijven voor minima. Maar wist je dat er genoeg anderen zijn die hier wél over bloggen? Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Koningin Minima.

Mijn tips zijn ook niet handig voor minima

Er is geen one-size-fits-all wanneer het aankomt op persoonlijke financien. De tips die ik schrijf zijn echt bedoeld voor Jan Modaal; mensen met een modaal inkomen. Deze tips zijn helemaal niet praktisch voor minima. Sterker nog, ik denk dat sommige adviezen juist schadelijk kunnen zijn voor deze bevolkingsgroep. En een groot deel van de onderwerpen waar ik over schrijf, zijn totaal niet relevant. Denk aan extra aflossen op je hypotheek, extra sparen voor je pensioen, vermogen opbouwen en beleggen of investeren. Daar heeft een iemand met een minimumloon helemaal niks aan. Een paar voorbeelden uit de praktijk;

  • In het artikel over het hebben van verschillende bankrekeningen, geef ik het advies om rekeningen te openen bij meerdere banken. Je spreidt dan namelijk het risico. Voor een minima zijn dit extra kosten, zónder dat het wat oplevert. Je kunt immers wel meerdere rekeningen hebben, maar als ze allemaal zo goed als leeg zijn, loop je sowieso geen risico om iets te verliezen.
  • Of het artikel over mijn investeringen bij Lender & Spender. Totaal niet interessant en/of relevant voor minima. En datzelfde geldt voor de boekreviews die ik heb geschreven over boeken m.b.t. beleggen en investeren.
  • En andersom is dat natuurlijk ook zo; artikelen over toeslagen waar je recht op kunt hebben, over instanties die je helpen bij schulden, dat soort dingen zijn minder interessant voor Jan Modaal.

Dus ja, het zijn totaal verschillende doelgroepen, met totaal verschillende behoeftes, interesses en mogelijkheden. Het is onmogelijk om deze twee doelgroepen tegelijkertijd te bedienen, zeker niet wanneer het aankomt op persoonlijke financiën.

euro jan modaal blog over inkomen en geld

Waarom ik geen gratis diensten/producten ga aanbieden

Ook dat wordt vaak geopperd: geef de minima dan gratis toegang. Vraag niet overal geld voor. Geef ze ook een kans. En ja, ik snap heel goed waarom veel mensen die gedachten hebben. En echt ‘fout’ is het ook niet, maar het heeft ook een andere kant.

  • Ten eerste, ik werk ook 40+ uur per week. Natuurlijk wil ik ook graag verdienen, zodat ik de rekeningen kan betalen en een goed leven voor mezelf kan opbouwen.
  • Ten tweede, zou jij wel GRATIS 40+ uur per week gaan werken? Nee, toch?
  • En ten derde; als ik alles gratis weg zou geven, dan zou ik niks verdienen. Oftewel: ik zou dan zelf minima worden.

Ja, de situatie van veel minima is schrijnend 😓

Daar valt geen speld tussen te krijgen. Daar hoeven we ook zeker geen discussie over te voeren, want daar heb je gewoon gelijk in. Maar dat betekent niet dat ik mij daar helemaal aan moet aanpassen. Er zijn andere instanties, toeslagen, potjes bij de gemeente, Facebookgroepen, blogs, etc. die zich wél richten op deze doelgroep. En deze kunnen de minima stuk voor stuk allemaal helpen. Maar ik niet… Ik heb minima niks te bieden; geen tips en adviezen, geen inspirerende verhalen, geen producten of diensten.

.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal