Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten

Waarom je juist wel spaargeld op een spaarrekening bij de bank zou moeten zetten

11 mei 2020
Sandra Boon

De actuele Coronacrisis heeft ons één ding heel duidelijk gemaakt: het hebben van een buffer (spaarrekening) is cruciaal. Het is geen luxe, het is van levensbelang. Dat het grootste gedeelte van Nederland hier niet financieel op voorbereid was, dat blijkt nu wel. En dat brengt mij op het volgende onderwerp: spaargeld op je spaarrekening zetten of juist niet.

Ga vooral niet sparen, want dat levert niks op

Ik durf te wedden dat vrijwel iedereen weleens te horen heeft gekregen dat je niet moet sparen, omdat spaargeld tegenwoordig niks meer oplevert. Dat is niet alleen een veel voorkomende drogreden om vooral wel geld uit te mogen geven, maar het is in veel gevallen ook nog eens een erg slecht advies. Er zijn als het ware twee soorten spaargeld die je zou kunnen hebben;

  • Spaargeld als buffer voor noodgevallen.
  • Overbodig spaargeld (wanneer jouw buffer al groot genoeg is).

Idealiter bouw je eerst een buffer op en ga je daarna pas kijken wat je kunt doen met het spaargeld dat overblijft. Dit zijn twee totaal verschillende redenen om spaargeld op een spaarrekening te willen zetten. Deze twee redenen staan totaal los van elkaar en hebben niks met elkaar te maken. Toch zijn er héél veel mensen die de tweede reden gebruiken om de eerste reden te kunnen negeren. “Nee hoor, ik ga niet sparen. Ik kan beter op vakantie gaan!” Ik zou willen dat dit een overdreven voorbeeld is, maar dat is het helaas niet… Dit is een citaat uit een interview dat ik laatst zag op televisie. Mensen bouwen geen buffer op, omdat ze geen rente krijgen op hun spaarrente… Maar een buffer is, zo blijkt nu wel weer, van levensbelang!

Begrijp het doel van jouw spaarrekening

Heb je al een buffer opgebouwd en is het jouw doel om je vermogen te laten groeien? Dan is het inderdaad geen goed idee om het slechts op een spaarrekening te zetten. Is het jouw doel om een buffer op te bouwen? Dan is het dus juist wel een goed idee. Ook al levert het geen rente op, je zit dan wel gebeiteld wanneer er slecht weer op komst is.

Het is pijnlijk duidelijk hoe belangrijk het hebben van een buffer is. Er waren bedrijven en particulieren die na één week Coronacrisis al failliet waren. En dat zijn geen uitzonderingen, want volgens de Telegraaf leeft 1/3 Nederlands van loonstrook tot loonstrook. Zonder buffer, dus. DNB gaf al aan dat er heel veel mensen zijn zonder buffer. En laten we eerlijk zijn: met een buffer van amper € 2.000 euro komen we in deze tijden ook niet zo ver…

Mensen gooien hun geld over de balk, omdat spaargeld geen rente oplevert

Eigenlijk komt dat neer op het volgende: Ik krijg geen rente op die € 2.000 euro die ik op een spaarrekening zet, dus geef ik het hele bedrag maar uit. That makes no sense… Wanneer je alles uitgeeft heb je alsnog niks. 🤷 Het klopt dat je met jouw spaargeld niks (extra) verdiend wanneer je het op een spaarrekening zet. Met een beetje pech wordt het geld ook wat minder waard. Maar je hébt dan tenminste nog wel geld.

Geld verdienen met je spaargeld

Door je geld op een spaarrekening te zetten, verdien je dus eigenlijk niks extra. Wil je jouw (overbodige) spaargeld gebruiken om je vermogen te laten groeien? Dan kun je het bijvoorbeeld investeren of beleggen. Maar doe dat alleen met overbodig spaargeld. Geld dat je voorlopig niet nodig zal hebben, ook niet wanneer shit hits the fan. En daarom geldt de ongeschreven regel: beleg nooit je buffer. Beleggingen moet je met rust kunnen laten in slechte tijden. Trek je je belegging terug, dan weet je zeker dat je geld verliest.

  • Zet je overbodig spaargeld op een spaarrekening – dan wordt het minder waard.
  • Beleg of investeer je overbodig spaargeld – dan kan het meer of minder waard worden.
  • Geef je het uit aan bijvoorbeeld vakanties – dan weet je zeker dat je blut bent wanneer er sombere tijden aankomen.

De zekerheid van spaargeld bij een bank

Jouw spaargeld zal wellicht minder waard worden, maar het heeft alsnog wel voordelen ten opzichte van andere mogelijkheden.

  • Je hebt altijd en onbeperkt toegang tot je geld. Bij bijvoorbeeld deposito’s is dat niet het geval.
  • Niet/nauwelijks afhankelijk van de koersen.
  • Je zal je geld nooit opeens kwijt zijn (ten opzichte van aandelen, waarbij dat wel mogelijk is).

Let er ook op dat jouw bank (en jouw spaarrekening) ook valt onder het depositogarantiestelsel. Mocht de bank dan failliet gaan, dan ben je in ieder geval tot € 100.000 euro verzekerd.

Gerelateerd:
Waarom je niet meer dan 70 procent van je inkomen zou moeten uitgeven

Kort samengevat waarom je wél een spaarrekening zou moeten hebben

Laat je niet wijsmaken dat sparen zonde is van je geld. Heb je een flinke buffer opgebouwd, dan kom je vrijwel alle (financiële) stormen wel door. We worden door de Coronacrisis momenteel met onze neus op de feiten gedrukt: het hebben van spaargeld is cruciaal.

PS. Heb je Money Game al gezien? In dit spel/boek vertel ik je precies welke stappen je zou moeten nemen om meer te sparen, leg ik je uit hoe je een handig systeem opzet voor jouw bankrekening én rekenen we uit hoeveel je apart moet zetten voor noodgevallen. Handig, toch?

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal