waarom we pensioenplanning zo moeilijk vinden

3 Redenen waarom we pensioenplanning zo ontzettend moeilijk vinden

Heb jij al een pensioenplanning gemaakt? Hoe zie jij je pensioen voor je? Zit je dan lekker met je ouwe gat op de Canarische eilanden? Woon je dan in een ruime boerderij, waar jouw (toekomstige) kinderen en kleinkinderen altijd welkom zijn? Ga je wekelijks met de kaartclub uiteten en borrelen? Of wil je vooral veel wandelen en fietsen met je (toekomstige) partner? De kans is groot dat je er nog niet zo heel veel over hebt nagedacht.

Het Nibud roept namelijk al jaren dat veel te weinig mensen hun pensioen plannen. Er wordt ook al jaren gewaarschuwd dat het huidige pensioenstelsel niet houdbaar is en dat te veel mensen te weinig pensioen opbouwen. De verwachting is dat steeds meer mensen zelfs een pensioentekort hebben. Dat houd in dat mensen tijdens hun pensioen in geldproblemen komen. Tijdens je pensioen… 😓 Dat lijkt mij verschrikkelijk. Maar waarom blijven we collectief de kop in het zand steken? En waarom vinden we het zo verschrikkelijk moeilijk om aan pensioenplanning te doen? In dit artikel vind je drie redenen waarom we pensioenplanning zo lastig vinden.

01. Ons brein is niet geschikt voor pensioenplanning

Dat klinkt als een makkelijke manier om te zeggen dat we er niks aan kunnen doen, maar het is echt een feit dat ons brein niet is gemaakt voor planning op lange termijn. Ons brein bestaat uit drie verschillende delen, waarvan één deel het reptielenbrein wordt genoemd. Het reptielenbrein heeft slechts één doel: overleven. Dit deel van ons brein kiest altijd voor korte termijn, nooit voor de lange termijn. Het is dan ook dit deel dat ervoor zorgt dat we moeite hebben met afvallen (korte termijn genot vs. lange termijn succes) en dat we moeite hebben met het afkicken van verslavingen (korte termijn genot vs. lange termijn succes).

Datzelfde geldt voor pensioenplanning. We weten allemaal wel dat het slim is om wat extra opzij te zetten voor later. Maar we worden net zo snel weer afgeleid door dingen op korte termijn (die geweldige vakantie, dat weekendje weg met familie, dat ene leuke jurkje die je in de etalage zag hangen). En dan trappen we er weer in en houden we onszelf voor de gek door te kiezen voor korte termijn genot. Terwijl we allemaal wel slim genoeg zijn om te weten dat afvallen, afkicken en pensioenplanning ons op langere termijn véél meer genot zal opbrengen.

Maar betekent dit dat we pensioenplanning mogen overslaan? Nee, natuurlijk niet. Je kunt leren om je eigen brein voor de gek te houden. Het kost alleen wat meer moeite. Maar op langere termijn houd je daar wél meer aan over.

02. We weten niet hoe ons leven gaat zijn

Zeker voor de jongere mensen onder ons is dit een ‘probleem’ waar tegenaan gelopen wordt. We hebben geen flauw idee hoe het leven zal gaan zijn. Gaan we trouwen? Samenwonen? Krijgen we kinderen? Hoeveel kinderen? Hoeveel verdienen we later? Blijven we altijd in loondienst? Of gaan we ooit voor onszelf beginnen? Komen er scheidingen? Er zijn veel te veel variabelen om dingen specifiek te kunnen plannen. Je voorbereiden op een situatie waarvan je niet weet wat de situatie precies zal gaan zijn… Ja, dat is best wel lastig.

Maar ‘niet weten hoe dingen gaan lopen’ is natuurlijk geen reden om dan maar helemaal niks te plannen. Sterker nog; eigenlijk is het juist een reden om wél te gaan plannen. Ga juist extra spaargeld en vermogen opbouwen, dan weet je zeker dat je alle mogelijke situaties aan zal kunnen. In het ergste geval houd je spaargeld over. 🤷 Veel mensen weten niet wat ze willen en blijven stilstaan, wachtend tot het antwoord op magische wijze naar ze toe zal komen. De waarheid is dat je sowieso nooit zal gaan weten hoe het leven zal gaan lopen. Ga dus niet wachten… 🙂

03. We weten niet hoe de economie zal gaan zijn

Dit is iets waar ik zelf ook tegenaan loop: ik heb geen idee hoe de economie zal zijn tegen de tijd dat ik met pensioen mag. Is het een sterke economie of juist niet? Is het hele pensioenstelsel in elkaar gezakt? En wat zal de koopkracht zijn? Op dit moment kan ik prima rondkomen van €1750 euro netto per maand. Tegen de tijd dat ik met pensioen ga is mijn hypotheek afgelost, dus dan vervalt sowieso €750 euro aan vaste lasten. In theorie zou ik dus tijdens mijn pensioen €1000 euro per maand moeten hebben om te kunnen leven. Maar is €1000 tegen die tijd evenveel waard als €1000 euro nu? Nee. En hoeveel het waard zal gaan zijn, dat is natuurlijk de vraag.

Maar ook hier geldt: dit is geen reden om dan maar geen pensioenplanning te maken, ook al wil ons reptielenbrein dit aangrijpen als reden om voor korte termijn genot te kiezen 😉 Niet zeker weten hoe de cijfertjes allemaal gaan uitpakken, is wel een reden dat pensioenplanning stiekem toch een klein beetje moeilijk is.

Ben jij al bezig met pensioenplanning?

Dan ben ik erg benieuwd waar jij tegenaan loopt. Vind jij het ook moeilijk om zover vooruit te plannen? Of loop je tegen andere problemen aan? Ik hoor het graag! Je kunt een reactie achterlaten onder dit artikel. Hulp nodig bij het uitzoeken van jouw financiën? Check dan Money Game: de methode die ik zelf heb ontwikkeld voor het regelen van geldzaken.

In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Verkopen op bol.com
E-book

Verkopen op bol.com

Sidehustle Toolkit
Online geld verdienen

Sidehustle Toolkit

.