Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten

Wat ik door de Coronacrisis geleerd heb over mijn persoonlijke financiën #1

18 april 2020
Sandra Boon

Je kunt er amper nog omheen, want vrijwel iedereen voelt de gevolgen van de Coronacrisis. Voor een groot deel ondernemers (en ook werknemers) zijn de gevolgen negatief. Voor een klein deel zijn de gevolgen nauwelijks merkbaar en/of zelfs positief. Maar ook mensen in loondienst merken de gevolgen. Niet alleen voor hun werk, maar ook op persoonlijk vlak zijn we wellicht toch anders naar bepaalde dingen gaan kijken.

Ik heb zelf het geluk dat de zaken “gewoon” doorlopen, maar ik besef wel dat dit niet vanzelfsprekend is. Ik ben best wel een doemdenker en ik wil graag overal op voorbereid zijn. Maar ondanks dat zag ik dit ook niet aankomen. Ik merk echter wel dat mensen op het gebied van personal finance momenteel wat bewuster bezig zijn. Meer mensen kiezen ervoor om te sparen. Andere mensen kiezen ervoor om de lokale economie draaiende te houden. Hoe dan ook; ik heb door de Coronacrisis toch weer het één en ander geleerd over mijn persoonlijke financiën.

01. Je kunt niet genoeg sparen

Het Nibud heeft al geruime tijd een handige tool waarmee je kunt bereken hoe groot jouw buffer zou moeten zijn.  Vul bij deze tool jouw informatie in en dan zal je een torenhoog bedrag tevoorschijn zien komen. Geen grapje 🙂 Het Nibud zet ontzettend hoog in! Er zijn behoorlijk wat bloggers (en niet-bloggers) die het totaal niet eens zijn met deze berekening, omdat het gewoon erg hoog is. En eerlijk gezegd was ik het daar ook altijd mee eens. Hoe groot is de kans dat al jouw huishoudapparatuur tegelijkertijd kapot gaat? Of dat jouw auto en die van jouw partner tegelijkertijd vervangen moeten worden? Hoe groot is de kans dat je allebei opeens geen inkomen hebt? En dat je geen enkele mogelijkheid hebt om inkomsten te genereren? We zijn er nu achtergekomen dat die kans (ook al is die héél klein), dus wel realiteit kan worden… Ik ken stellen waarbij beide personen geen inkomsten hebben en ook geen mogelijkheid hebben om dat wél te krijgen.

Volgens de Nibud bufferberekenaar zou ik €14.550,- achter de hand moeten houden. Wat ik eerlijk gezegd (gezien de nieuwe ontwikkelingen) nog best wel aan de lage kant vind. Ik heb daarom zelf besloten dat ik een buffer beschikbaar wil hebben voor één heel jaar, zowel op zakelijk gebied als op persoonlijk gebied. Op zakelijk gebied heb ik dat al gespaard (ik heb weinig onkosten), maar mijn persoonlijk buffer moet ik nog flink aanvullen. Ik heb eerder al berekend dat mijn maandelijks privé-uitgaven op dit moment (vaste lasten, boodschappen, de hele mik mak) €1.750,- zijn. Dat keer 12 maanden is dus een buffer van 21.000 euro. Ik zal binnenkomt een aparte blog schrijven over bufferen, hoe en waarom. Door de coronacrisis ben ik mij er wel erg van bewust dat een buffer écht nodig is. Het is geen luxe, het is noodzaak!

02. Geld besparen is stiekem toch best wel makkelijk

Als je thuis blijft en niks buiten de deur uitgeeft, dan wordt sparen een stuk makkelijker 🙊 Dat is natuurlijk erg logisch. Ik moet eerlijk toegeven dat ik sowieso al zo veel mogelijk bespaar, maar ik merk toch wel wat verschil;

  • 20 euro p.m. voor de kapper.
  • 25 euro p.m. voor mijn nagels.
  • 90 euro p.m. voor brandstofkosten (auto).
  • 40 euro p.m. voor uiteten/op stap.

Dat scheelt toch weer 175 euro, ook al zijn mijn nagels momenteel niet toonbaar. 😂 Maar dit valt dus echt in het niet naast wat sommige mensen op mij heen nu besparen. Een vriendin van mij heeft zelfs meer dan 500 euro extra op haar spaarrekening gezet deze maand! Hoppa, dat is makkelijk verdiend. En ik merk dat de mensen die nu geld overhouden, dat toch stiekem wel erg fijn vinden. En dat ze plannen maken om zo te blijven sparen. De Coronacrisis heeft bij veel mensen gezorgd voor meer bewustwording van hun uitgavenpatroon.

Hulp nodig met sparen?

Ik heb zelf een methode ontwikkeld (Money Game) waarmee ik al mijn financiën op de rit heb gekregen. Met de methode regel je in 5 minuten per maand jouw persoonlijke financiën en werk je (vrijwel volledig geautomatiseerd) aan al jouw financiële doelen. Mocht je nou geen idee hebben hoe je jouw financiën het beste kunt aanpakken, kijk dan eens of Money Game wat voor jou is.

Gerelateerd:
Jan Modaal's Money Game 🐷

03. Nooit al je geld op één paard zetten

Dit klinkt natuurlijk erg logisch, ook al zie ik in de praktijk dat mensen uiteindelijk toch wel (min of meer) op één paard wedden. Dat geldt nu zelfs voor mensen in loondienst, want je bent immers afhankelijk van je werkgever. Gaat die nu failliet (heel reëel!) dan heb je dus eigenlijk helemaal niks. Ja, je krijgt (uiteindelijk) een uitkering, maar ook dat is slechts 70% van je salaris. En de praktijk leert dat de meeste mensen daar niet van kunnen rondkomen, omdat ze onbewust naar hun stand leven. Dus als jij en je partner onverwachts allebei 30% moeten inleveren… Dan betekent dat dus wel dat jullie bijna 1/3 minder aan inkomsten hebben.

Maar ook voor ondernemers geldt dit principe. En nee, je hoeft niet gelijk twee verschillende bedrijven op te zetten. Je kunt bijvoorbeeld ook je aanbod op twee verschillende doelgroepen richten. Of twee versies van jouw dienst/product. Voor Boon Webdesign heb ik ook twee verschillende producten, wel binnen dezelfde branche. Zo maak ik namelijk websites, maar daarnaast ook e-learning omgevingen. De websites-tak is momenteel wat rustiger dan normaal, maar de e-learning-tak loopt nu natuurlijk als een trein.

Daarnaast kun je altijd kijken of je nog inkomsten kunt genereren op andere manieren. Bijvoorbeeld door je huis of je auto te verhuren. Of door naast je werk/bedrijf nog een sidejob te nemen. Of door passief inkomen te genereren door bijvoorbeeld het schrijven van een boek. Ik noem maar wat dingen. Hoe dan ook: zorg ervoor dat je meerdere inkomstenbronnen hebt. Ook wanneer je denkt veilig te zijn in loondienst. Want als Corona ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat niks zeker is…

Gerelateerd:
Wat ik door de Coronacrisis geleerd heb over mijn persoonlijke financiën #2

En jij?

Ervaar jij gevolgen van de Coronacrisis? Ligt jouw bedrijf stil of werk je juist hard door? Zijn ze op jouw werk overgestapt op zo veel mogelijk digitaal werken? En nog belangrijker: heeft het bij jou ook gezorgd voor meer bewustwording? Ik hoor het graag, je kunt hieronder een reactie achterlaten 😀

.

Meer over dit onderwerp

Een reactie op dit artikel

  1. San schreef:

    Mijn werk in de zorg ging gewoon door. Ik denk ook niet dat ik zomaar mijn baan zal verliezen, of ik moet echt gekke dingen doen die niet door de beugel kunnen. Ik merkte wel dat ik met minder funbudget rond kon komen met de kids. We hebben het prima thuis en maken uitstapjes die niet veel geld kosten. Maar ik ben wel met hellofresh begonnen. Ik doe dit niet elke week, want daarvoor vind ik het te duur. Maar zo 1x de maand is het leuk. Nu heb ik wat korting geregeld via ING rentepunten, dus kan ik de komende 2 boxen met 40% korting bestellen. Altijd fijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jan Modaal