wat te doen met vakantiegeld tips

Wat te doen met jouw vakantiegeld in 2024

Als je in loondienst bent ontvang je doorgaans in mei of juni vakantiegeld. Een dikke smak extra geld, waarmee jij jezelf al snel rijk kunt rekenen. Een extra zakcentje van dit formaat kan een groot verschil maken in jouw persoonlijke financiën. Je vraagt je misschien af hoe je het vakantiegeld het beste kunt besteden. Daarom noem ik in dit blogartikel 8 verschillende manieren om het slim te besteden.

01. Vakantiegeld gebruiken voor de vakantie

Dit is het meest voor de hand liggend, maar je kunt het vakantiegeld natuurlijk ook gewoon lekker gebruiken om een vakantie te boeken. Als je geen schulden hebt en jouw buffer al (grotendeels) vol is, dan zou ik niet weten waarom je niet lekker die reis naar Zuid-Frankrijk zou boeken. Er zijn natuurlijk ook andere dingen die je met het geld kunt doen – vooral wanneer je jouw financiën een flinke boost wil geven – en die zal ik hieronder benoemen.

02. Schulden en achterstanden wegwerken

Dit is natuurlijk niet de meest sexy optie in dit rijtje, maar wél ontzettend belangrijk. Door jouw vakantiegeld te gebruiken om schulden en achterstanden weg te werken, zorg je niet alleen voor meer rust in de toko, maar bespaar je ook geld op rente, boetes en incassokosten. Als je nog schulden hebt openstaan, dan zou ik de andere manieren hieronder niet eens gaan lezen, want je kunt ze écht het beste zo snel mogelijk aflossen!

03. Een buffer aanleggen

Ook deze optie is natuurlijk lang niet zo leuk als het boeken van jouw droomvakantie, maar wederom is dit een noodzakelijke stap die je moet zetten als je financieel stabiel wil worden. Als je nog geen buffer hebt – of als deze nog niet zo vol is als jij zou willen – dan is dit het perfecte moment een goede bodem te leggen. Omdat het vakantiegeld toch meestal wel een aanzienlijk bedrag is, geef je jouw buffer een flinke kickstart. Dit zorgt er niet alleen voor dat je minder lang hoeft te sparen, maar het voorkomt ook dat je het gevoel hebt dat het eindeloos gaat duren.

04. Investeren of beleggen

Als je al een aardig spaarpotje hebt opgebouwd, dan zoek je misschien andere manieren om het slim te besteden, zónder het daadwerkelijk uit te geven. Je kunt overwegen om het vakantiegeld te investeren of beleggen. De bedoeling is dan dat het geld gaat groeien, zodat je op een later moment nóg meer geld hebt. Hoewel je natuurlijk nooit een garantie hebt. Ik heb hieronder een paar relevante artikelen voor je opgesomd:

05. Elke maand een extra zakcentje

In plaats van het hele bedrag ineens uitgeven, kun je het natuurlijk ook spreiden over de rest van het jaar. Zo heb je elke maand net wat meer ruimte in jouw budget om rond te komen en/of om leuke dingen te kunnen doen. Zet dan het geld apart op een eigen spaarrekening en stel eventueel in dat er elke maand een beetje geld overgeboekt wordt naar jouw betaalrekening. Bij sommige werkgevers is het overigens ook mogelijk om het vakantiegeld elke maand uit te betalen in plaats van in één keer. Je kunt altijd even vragen wat er allemaal mogelijk is.

06. Gebruiken om jouw dromen waar te maken

Zo’n groot bedrag kan een goede bodem leggen voor jouw buffer, maar het óók juist een goede bodem leggen in een ander spaarpotje. Misschien wil je een droomreis maken, een gezinnetje stichten of een eigen bedrijf starten. Al deze mooie dromen kunnen waargemaakt worden met geld. Het leven is te kort om niet voor jouw dromen te sparen, dus misschien is het krijgen van vakantiegeld de ideale kans om de eerste stappen te zetten richting jouw droom.

07. Vakantiegeld gebruiken om tijd terug te kopen

Als jij je regelmatig overweldigd voelt en altijd tijd te kort komt, dan biedt het vakantiegeld de ideale mogelijkheid om hier wat aan te gaan doen. Je kunt dit geld namelijk prima gebruiken om tijd terug te kopen, zodat je de rest van het jaar wat meer rust hebt. Een paar ideeën:

  • Schaf een goede robotstuiger aan (tegenwoordig zijn er zelfs exemplaren met dweilfunctie), zodat je zelf veel minder hoeft te doen in het huishouden. Volgens verschillende bronnen kost dit namelijk gemiddeld een kwartier per dag!
  • Afhankelijk van hoe hoog het vakantiegeld is – en of je een partner hebt die ook vakantiegeld krijgt – kun je ook overwegen om dit geld te gebruiken een schoonmaakster in te huren. Hoeveel dit kost hangt af van allerlei factoren, maar als ik de reacties op internet lees, kom ik uit op gemiddeld €60 euro per week. Als jij en je partner allebei een modaal inkomen hebben, kun je bijna een heel jaar een schoonmaakster inhuren.

08. Een sidehustle starten met jouw vakantiegeld

Je kunt natuurlijk ook jouw vakantiegeld gebruiken om te investeren in jouw financiële toekomst. Zo kun je het gebruiken om een budgetcoach in te schakelen, een sidehustle te starten of om een online cursus te volgen. Aangezien ik vooral over sidehustles schrijf, kun je natuurlijk wel verwachten dat ik je van harte aanmoedig om er één of meerdere te starten. 😉

Maar eigenlijk zijn alle aspecten belangrijk: geld besparen, geld sparen én geld verdienen. Daarom heb ik nu tijdelijk de Summer Deal bedacht. Bij deze actie krijg je AL mijn producten in één keer, zodat je deze zomer eens flink je schouders eronder kunt zetten. Het allermooiste is dat deze deal nu €247 euro kost, waardoor je nog genoeg geld overhoudt voor één van de andere ideeën die ik hierboven heb genoemd.

In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Verkopen op bol.com
E-book

Verkopen op bol.com

Sidehustle Toolkit
Online geld verdienen

Sidehustle Toolkit

.