Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten
webshop starten tijdens corona crisis

Een webshop starten tijdens de coronacrisis? Jarno en Kehly deden het en geven 5 tips!

3 februari 2021
Jarno en Kehly

Het was een dag die veel mensen niet meer zullen vergeten: 16 maart 2020 – de dag dat Nederland op slot ging. Waar enkele deuren sluiten gaan andere deuren open, meenden Jarno (28) en Kehly (25) uit Oldenzaal. Na de nodige afwegingen besloten zij een droom te realiseren die er al jaren was en startten ze een online conceptstore: KNUS Lifestyle. In deze gastblog delen ze hun overwegingen, hun ervaringen en 5 handige tips voor het starten van een webshop tijdens de coronacrisis.

Jarno en Kehly zijn inmiddels bijna 5 jaar samen en Kehly heeft al jaren de droom om iets voor haarzelf te beginnen. De grote droom is een conceptstore, maar ze hoeven jullie natuurlijk niet uit te leggen dat aan een fysieke winkel in deze tijd geen droog brood te verdienen valt. 😅 Desondanks lieten ze zich niet bij deze droom vandaan houden. Tijdens een wandeling op een regenachtige dag besloten ze daarom om webshop te starten. Lang verhaal kort: na enkele uren broeden is de webshop KNUS Lifestyle geboren! Hieronder vertellen ze in hun eigen woorden wat ze allemaal moesten doen en regelen voor het starten van een webshop tijdens de coronacrisis.


De officiële taken voor het starten van een webshop

Nadat we de naam van onze nieuwe onderneming hadden bepaald begon het echte werk natuurlijk pas. Het vastleggen van de handelsnaam bij de Kamer van Koophandel, het vastleggen van de domeinnaam van de website en niet geheel onbelangrijk: het laten ontwerpen van een logo. Dit zijn slechts enkele ‘administratieve’ zaken die we moesten regelen. Een week later was het dan zover: we konden starten.

Het opstarten van de webshop

Om iets te kunnen verkopen zijn er twee zaken van essentieel belang. Dat zijn de producten en – niet geheel onbelangrijk – een platform om je producten te kunnen aanbieden. Het bouwen van de webshop kon Jarno gelukkig zelf. Het heeft wat bloed, zweet en tranen gekost, maar na vier weken keihard werken stond de website live. Maar een website zonder producten, dat is natuurlijk geen optie. Inmiddels hadden we ons assortiment bepaald en konden we voor het eerst op inkoop.

Zelf komen we uit het oosten van het land en de desbetreffende groothandel zat in Venlo. Kortom, een flinke reis voor de boeg! Na 2,5 uur rijden was het zover: we waren op locatie en na ons netjes te hebben gemeld bij de balie kon het echte werk beginnen. We keken onze ogen uit. Een hal van 20.000 m² en honderdduizenden producten. Na 4 uur door de hal te zijn gewandeld hadden we onze karren aardig vol. We reden met een voldaan gevoel terug naar huis en besloten direct aan de slag te gaan: foto’s maken, productomschrijvingen typen en alles online zetten.

knus lifestyle webshop starten tijdens coronacrisis

Tijd om live te gaan!

Na vier keer op ‘inkoop’ te zijn geweest hadden we het assortiment redelijk compleet. Alle producten stonden online en alles was klaar om live te gaan! Zaterdag 28 november 2020 was het dan zover: om 12.00 uur ging onze webshop daadwerkelijk live! Een spannend moment. Na maandenlange voorbereiding en slapeloze nachten kwam onze droom uit. En om 12.04 uur was hij er dan! Onze allereerste bestelling was een feit. Niet veel later volgden er nog meer bestellingen en konden we gelijk aan de slag met inpakken. 📦 We hadden iedereen in onze omgeving al wekenlang lastiggevallen met het feit dat we live gingen en daar plukten we nu de vruchten van.

Hoe is het nu?

Inmiddels zijn we enkele maanden verder en we zijn nog steeds ontzettend trots op wat we hebben gepresteerd en nog steeds presteren. We worden iedere week professioneler en de bestellingen staan eigenlijk geen moment stil. We gaan bijna iedere 2 weken op inkoop en blijven ons ontwikkelen!


5 tips voor het starten van een webshop

Voor velen voor ons lijkt het beginnen van een eigen onderneming een enorm grote stap. Het lijkt heel wat: inschrijven bij de Kamer van Koophandel, het bouwen van een webshop, etc. Maar eigenlijk valt het reuze mee. Alles valt en staat met doorzettingsvermogen. Om jullie een eindje op weg te helpen willen we graag vijf tips met jullie delen.

01. Doen, gewoon doen!

Een groot deel van de mensen zien helaas te veel beren op de weg. Als je iets wilt bereiken, dan moet je het gewoon doen! Dat is iets wat wij tijdens ons avontuur hebben geleerd. Van boekhouding tot aangifte inkomstenbelasting: alles is te leren! Dus als je iets echt wilt ga er dan voor!

02. Doorzettingsvermogen

In het beginstadium loop je regelmatig tegen zaken aan waarvan je denkt ‘was ik hier maar nooit aan begonnen…’ Denk in oplossingen en niet in problemen. Relativeer en praat, zet zaken op papier en kijk naar de oplossing. Doorzettingsvermogen is één van de kernwoorden voor een succesvol ondernemer. Vallen en weer opstaan!

03. Pak het gelijk professioneel aan

Het klinkt natuurlijk heel cliché, maar het is wel de realiteit. Besef je heel goed dat je maar één keer een eerste indruk kunt maken. Nu denk je vast hoe hebben jullie dit gedaan? Wij hebben er bewust voor gekozen om te investeren in onder andere:

  • Logo
  • Bedank kaartjes
  • Professioneel briefpapier met logo
  • Zakelijk rekeningnummer
  • Verpakkingsmateriaal
  • Inpakpapier (Ja, iedere bestelling bij ons is een cadeautje)

Kortom, zorg ervoor dat je iets doet wat de klant niet verwacht en onderscheid jezelf!

4. Vergis je niet in de investering

Een klassieke ‘fout’ die wij ook zelf hebben gemaakt is de investering. Ons budget was in eerste instantie €1.000 euro. Daarmee dachten we een heel eind te kunnen komen. Toen we ons plan gingen uitwerken werd dit budget steeds verder opgeschroefd. Niet doordat we zoveel wilden, maar omdat er een hoop onvoorziene kosten bij kwamen kijken. Om jullie een idee te geven heb ik hieronder voor jullie de kosten in kaart gebracht;

Kortom, met €1.000 hadden we nog geen product in huis. 😅 Dit budget hebben we heel snel opgeschroefd tot €5.000 euro. Als advies willen we je meegeven dat het van groot belang is dat je wanneer je het wilt doen, dat je het ook gelijk goed doet! Vooral in de wereld van internet en webshops is het van belang je te onderscheiden.

05. Ga er 100% voor

Ook dit is één van de veel gehoorde clichés, maar het is er wel eentje die de echte ondernemer onderscheidt van de rest! Geef je volledig, zet door en realiseer je dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is.


Wij hopen dat we je met bovenstaande tips inzicht hebben kunnen geven in ons verhaal. Een webshop starten is niet zo moeilijk, maar het continueren: daar zit de kracht! Zet door, stel doelen en daag jezelf uit, want alleen dan word jij een succesvolle ondernemer!

Geschreven door Jarno & Kehly

Bekijk de webshop

Vond je dit artikel interessant? Op deze website kun je meer lezen over onder andere ondernemen en sparen. Of volg mij op Instagram of Facebook voor meer tips.

Gerelateerd:
Dit jaar krijg jij eindelijk jouw persoonlijke financiën onder controle (en dit is waarom)
.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?

Jan Modaal