Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
welke toeslagen voor kinderen

Welke toeslagen kan ik krijgen voor mijn kind en hoeveel kan ik krijgen? 👧👦

13 januari 2022
Tiffany van Geldkwebbel

Kinderen kosten (veel) geld, dus het is fijn dat wij in Nederland toeslagen ontvangen. Wat en hoeveel je ontvangt hangt af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld aan hoeveel inkomsten jullie ontvangen als gezin, hoeveel uur je werkt, etc. In deze blog zal ik jullie vertellen welke toeslagen je allemaal kunt aanvragen als je kinderen hebt en hoeveel je kunt ontvangen.

Kinderbijslag

De meest bekende onder de toeslagen is denk ik de kinderbijslag. De kinderbijslag ontvang je elk kwartaal, dus in totaal 4 keer per jaar. Zodra jouw kindje geboren is, ontvang je de kinderbijslag het eerstvolgende kwartaal. De kinderbijslag is voor iedereen gelijk, het is niet inkomensafhankelijk. Toevallig is de kinderbijslag per 1 januari 2022 omhooggegaan. Dit bedrag ontvang je per kind vanaf 2022:

 • 0 t/m 5 jaar: € 230,69
 • 6 t/m 11 jaar: € 280,13
 • 12 t/m 17 jaar: € 329,56

Dit nieuwe bedrag krijg je vanaf april 2022. Voor ons is het een verhoging van € 12,90. Mijn dochter is 3 jaar en mijn zoon is 7 jaar. Wij kregen € 497,92 en vanaf april krijgen we € 510,82.

Hoe besteden wij de kinderbijslag?

Ik heb een aparte rekening geopend voor mijn kinderen. Hier stort ik het hele bedrag van de kinderbijslag op. Hiervan betaal ik alles omtrent de kinderen, te denken aan luiers, billendoekjes, verzorgingsproducten en kleding/ondergoed. Als ik bijvoorbeeld kleding verkoop van mijn kinderen, gaat het ook naar deze rekening. Op deze manier heb ik eigenlijk altijd genoeg aan de kinderbijslag.


Kindgebonden budget

Of je Kindgebonden budget ontvangt, hangt ervan af of je aan een aantal voorwaarden voldoet:

 • Je hebt 1 of meerdere kinderen onder de 18 jaar
 • En je ontvangt kinderbijslag
 • Je (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog. Je kunt een proefberekening maken om te zien hoeveel en of je recht hebt op Kindgebonden budget.
 • En je (gezamenlijke) vermogen is niet te hoog. Zo mag je maximaal € 120.020 hebben zonder toeslagpartner en € 151.767 met toeslagpartner.

Wat kun je maximaal ontvangen per maand

 • 1 kind: € 101,67
 • 2 kinderen: € 193,83
 • 3 kinderen: € 277,25
 • 4 kinderen of meer: € 83,42 extra per kind

Kindgebonden budget hoef je niet zelf aan te vragen. Als je hier recht op hebt, krijg je vanzelf bericht. Wij ontvangen maandelijks € 60 euro aan Kindgebonden budget.


Kinderopvang toeslag

Als je partner en jij werken, heb je recht op kinderopvang toeslag. Hoeveel dit is, ligt onder andere aan naar we opvang jouw kind gaat en wat jullie inkomsten zijn. Je kunt voor maximaal 230 uur per maand kinderopvang toeslag krijgen. Dit hangt af van de ouder die het minst werkt. Daarnaast hanteren ze ook een maximaal uurtarief. Voor een kinderdagverblijf betaal je meer per uur dan bij een gastouder. Bij een dagopvang is de maximumprijs € 8,46. Voor de buitenschoolse opvang geldt een maximumprijs van € 7,27 en voor een gastouder een maximumprijs van € 6,49. Betaal jij per uur meer dan de maximumprijs, dan ontvang je hierover geen kinderopvang toeslag. Voor deze kosten draai je zelf op. Zo betalen wij voor de buitenschoolse opvang van mijn zoon € 9,68. Dit is hoger dan de maximumprijs en betalen wij dus zelf.

Om hiervan gebruik te maken, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet kinderbijslag ontvangen en de kinderopvang moet geregistreerd staan bij het Landelijk Register Kinderopvang. Als je wilt weten hoeveel kinderopvang toeslag je kunt krijgen, kun je op deze site een proefberekening maken.

Gerelateerd:
Gratis leuke dingen doen met je kinderen? Deze 6 activiteiten kosten je helemaal niets!
.

Meer over dit onderwerp

Een reactie op dit artikel

 1. Laura schreef:

  De inkomensafhankelijke combinatiekorting is ook belangrijk om te noemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal