Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
woz waarde wat is het en hoe maak je bezwaar

WOZ-waarde van je huis verlagen? Dit is wat je wilt weten over bezwaar maken

6 februari 2021
Sandra Boon

In deze tijd van het jaar valt er bij veel mensen een brief van de gemeente op de deurmat: de WOZ-beschikking. In deze brief staat wat de huidige WOZ-waarde van je huis is. Dit is vooral belangrijk voor huiseigenaren. 🏡 Voor mij is dit het eerste jaar dat ik deze brief krijg en daarom leek het mij een goed plan om alles even uit te pluizen, op een rijtje te zetten en met jullie te delen. In deze blog deel ik alles wat je zou moeten weten om bezwaar te maken.

WOZ is de afkorting voor: Waardering Onroerende Zaken. Wanneer we het hebben over de WOZ-waarde, dan hebben we het dus over hoeveel jouw onroerend goed waard is. In de meeste gevallen gaat het om koopwoningen. Dit wordt elk jaar opnieuw vastgesteld, omdat de waarde van jouw woning natuurlijk niet jaar na jaar hetzelfde blijft. Ook voor dit jaar was het voorspeld dat de bedragen weer fiks omhoog zouden gaan: met wel 7.3% volgens de Waarderingskamer. Het is dus verstandig om de waarde goed te controleren.

Waarom wordt de WOZ-waarde berekend?

De WOZ-waarde is onder andere bepalend voor hoeveel je belasting je zal moeten afdragen. Denk aan onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en rioolheffing. Niet alleen de gemeente hanteert deze waarde: de Belastingdienst gebruikt het voor het vaststellen van het eigenwoningforfait en eventueel bij schenkbelasting en erfbelasting. Het is dus belangrijk dat je controleert of de waarde goed is vastgesteld, anders betaal je wellicht te veel belasting. En dat willen we natuurlijk niet. 🤣 Het vaststellen van de waarde is overigens ook belangrijk bij het verkopen van je huis en heeft ook invloed op de renteopslag van jouw hypotheek. Daar kom ik straks nog even op terug.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?

De gemeenten taxeren de woningen en dat wordt door een taxateur gedaan. Ze komen echter niet bij elk huis aankloppen: er worden steekproeven gedaan en daarnaast wordt ook vaak gekeken naar vergelijkbare woningen die rond de peildatum zijn verkocht. Als peildatum wordt overigens 1 januari van het vorige jaar aangehouden. Het is nu februari 2021, dus dat betekent dat ze nu 1 januari 2020 aanhouden. Dus als er rond die tijd in jouw straat meerdere (enigszins vergelijkbare) huizen of gebouwen zijn verkocht, dan kan het zijn dat de WOZ-waarde daar op is gebaseerd.

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde

Het kan dus zijn dat het genoemde bedrag helemaal niet realistisch is. Misschien zijn de verkochte huizen in jouw straat wel helemaal opgeknapt, terwijl jouw woning verouderd is. Daarom is het belangrijk om te kijken of het bedrag wel klopt. Dat kun je op verschillende manieren checken, bijvoorbeeld via WOZ-waardeloket van de Rijksoverheid. Klopt het niet: maak bezwaar! Als je geen bezwaar maakt, betaal je onnodig meer belasting. 😳

Is het altijd gunstig om bezwaar te maken?

Het verlagen van de WOZ-waarde is gunstig wanneer je minder belasting wilt betalen. Toch zijn er ook situaties waarbij een lagere waarde niet gunstig is: bijvoorbeeld wanneer je jouw woning wilt verkopen. Daarnaast heeft de waarde ook invloed op de renteopslag van jouw hypotheek. Als je bezig bent met hypotheken en eventueel met het vervroegd aflossen van je hypotheek, dan is het verstandig om te berekenen of een lagere waarde wel echt gunstiger is. Maar over het algemeen is een lagere WOZ-waarde wél gunstiger.

Een paar dingen die belangrijk zijn om te weten

  • Bezwaar maken kan alleen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
  • Bij bezwaar via een partij als Vastelastenbond.nl wordt de WOZ-waarde niet naar boven bijgesteld. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je méér belasting moet gaan betalen.
  • Ook als huurder van een sociale woning kan het voordelen hebben wanneer de waarde wordt verlaagt. Deze waarde is namelijk ook bepalend voor het vaststellen van redelijke huurprijzen.

Gratis bezwaar laten maken?

Natuurlijk heb je wel wat beters te doen en stop je liever je energie in leukere dingen. Gelukkig is het ook mogelijk om het bezwaar te laten indienen door een externe partij, zoals de Vastelastenbond. Zij dienen dan het bezwaar in en regelen alles voor je en dit wordt (indien het bezwaar terecht is) vergoed door de gemeente. Is het bezwaar niet terecht, dan nemen zij zelf de kosten voor hun rekening. Linksom of rechtsom: het kost jou niks, maar kan je wél tot €500 euro besparen.

Bezwaar laten maken

.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal