hoe start je een dropshipping webshop

Zo start je een dropshipping webshop (mijn tips en informatie)

Een paar jaar geleden startte ik als experiment een dropshipping webshop. Ik kwam er al vrij snel achter dat het niet bij mij paste. Ik vormde het om naar een ‘echte’ webshop, waarbij ik ook ging verkopen op bol.com. Dit betekent natuurlijk niet dropshipping niet werkt of dat het niet bij jou zou kunnen passen. Het is niet voor niks dat er zoveel mensen in geïnteresseerd zijn:

  • Je hebt weinig opstartkosten, want je hoeft geen voorraad in te kopen.
  • Het is makkelijk op te schalen. Of je nou 10 of 1000 bestellingen hebt: bij dropshipping is dat nauwelijks extra werk.
  • Kortom: een prima manier om een extra zakcentje te verdienen.

01. Een plan voor jouw dropshipping webshop

Je kunt niet zomaar een willekeurige dropshipping webshop online gooien en verwachten dat er op magische wijze opeens bezoekers en bestellingen binnenstromen. Een plan, strategie én goede voorbereiding is belangrijk. Denk bijvoorbeeld na over de volgende dingen:

  • Hoe trek ik bezoekers naar mijn website? Ga ik blogs schrijven, zodat ik beter ga scoren in zoekmachines? Ga ik advertenties draaien op Facebook, Instagram of Pinterest? Ga ik samen werken met social media influencers?
  • Hoe ga ik mij onderscheiden van andere webshops? Dit is een belangrijke vraag voor elk bedrijf, maar voor een dropshipping webshop is dit nog net iets belangrijker. Jouw aanbod zal namelijk verre van uniek zijn: als jij het via dropshipping kunt promoten, kan een ander het immers ook!
  • Wat gaat mijn toegevoegde waarde zijn? Waarom zouden mensen het bij mij kopen en niet bij bol.com of een andere grote leverancier?

Ze zeggen altijd dat een goede voorbereiding het halve werk is. Zelf zeg ik regelmatig: Een uitgebreide voorbereiding kost je misschien wel de helft van de tijd die je nodig hebt om je idee daadwerkelijk te realiseren. Blijf dus niet te lang ‘rondhangen’ in de conceptfase. Ja, denk er goed over na, maar ga daarna wel écht over tot actie. De meeste dingen leer je gaandeweg pas, dus blijf niet te lang stilstaan.

02. Zo bouw je een dropshipping webshop

Dit klinkt veel ingewikkelder dan het is. Natuurlijk hoef je niet zelf een hele webshop te gaan bouwen, er zijn makkelijkere manieren om dit te doen. En ja, die manieren zal ik met je delen in dit artikel. Zo kun je bijvoorbeeld een één-klik installatieprogramma gebruiken, of artificial intelligence gebruiken voor het vormgeven van je huisstijl.

Wat je precies nodig hebt

Voor het bouwen van een website met webshop heb je hosting en een domeinnaam nodig. De domeinnaam is de URL van de website, zoals ikbenjanmodaal.nl de domeinnaam is voor deze blog. Met alleen een naam ben je er nog niet. Je hebt ook hosting nodig: webruimte waar jouw website op gebouwd kan worden.

Kies een hostingpartij met één-klik installatieprogramma, zoals Hostinger.com. Dit houdt in dat zodra je een domeinnaam en hosting afneemt, er automatisch een WordPress installatie kan worden gedaan. WordPress is een systeem waarmee je je eigen website kunt bouwen en beheren. Dat een hostingpartij dit voor je opzet, bespaart je een heleboel technische gedoe!

Zo werkt dat dan precies

  1. Je gaat naar de website van Hostinger.com en kiest het pakket dat bij je past. Wil je één website starten en heb je (nog) geen verdere ambities? Dan is het goedkoopste pakket op deze pagina meer dan voldoende. Je kunt het altijd nog upgraden als jouw dropshipping webshop hard groeit.
  2. Bestel een domeinnaam naar keuze en een hostingpakket.
  3. Je krijgt vervolgens van Hostinger alle benodigde informatie betreffende jouw hosting.

Let op: een hostingpartij is niet verantwoordelijk voor het bouwen van jouw website of dropshipping webshop. Nadat de installatie is gedaan, zal je er zelf mee aan de slag moeten.

WordPress is geïnstalleerd. En dan?

Bij een partij als Hostinger kun je met de één-klik installatieprogramma WordPress installeren. Dit scheelt jou een heleboel technisch gedoe! Maar dan ben je er nog niet… Sterker nog: het bouwen van je website begint dan pas. Een paar dingen die je sowieso zal moeten doen:

  • Een theme kiezen. Mijn tip: Astra. Makkelijk voor beginners. Je installeert deze door naar jouw WordPress dashboard te gaan, in het linkermenu te klikken op Weergave > Thema en vervolgens te zoeken naar het Astra thema. Activeer deze.
  • Plugins installeren. Je hebt sowieso nodig: WooCommerce en een plugin voor betaalmethodes. Dit kun je doen via externe partijen zoals Mollie, Paypro en Sisow. Deze partijen rekenen geen vaste kosten, alleen een kleine vergoeding per transactie. Heb je geen bestellingen? Dan heb je dus ook geen kosten.
  • Je wilt vast een eigen huisstijl doorvoeren op jouw dropshipping webshop. Ingewikkeld, tijdrovend en duur? Nee, joh! Laat artificial intelligence wat voor je in elkaar draaien: LogoAI.comBrandmark.io en Logo.com.

Meer leren over WordPress en WooCommerce? Download een gratis stappenplan.

03. Koppel een dropshipping plugin

Jouw webshop is natuurlijk niet zomaar een webshop. Bij een dropshipping webshop verstuur je niet zelf de producten, dus de bestellingen die binnenkomen moeten wél bij de leverancier terechtkomen. En dat is nog niet zo 1, 2, 3 gedaan. Gelukkig kun je het jezelf makkelijker maken, door een dropshipping plugin toe te voegen aan jouw website. Bijvoorbeeld de plugin van Woosa, waarmee je jouw webshop kunt koppelen aan onder andere vidaXL en BigBuy. en voilà: zo heb je ineens een complete dropshipping webshop. Tijd om geld te verdienen!

04. Wetgeving voor jouw dropshipping webshop

In Nederland hebben we aardig wat regeltjes omtrent webshops en deze gelden natuurlijk ook voor dropshipping webshops. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Let op: laat je hier alsjeblieft niet door tegenhouden. Ik weet dat veel mensen bij elk klein obstakel al de neiging hebben om te stoppen, maar dat is echt zonde! Zorg ervoor dat je aan de wetgeving voldoet en bouw lekker verder aan jouw dropshipping webshop.

  1. Bij verkoop op afstand (wat een dropshipping webshop natuurlijk doet) is het verplicht om je contactgegevens te vermelden, inclusief adres en manieren om contact op te nemen. Bijvoorbeeld via mailadres en via telefoon.
  2. Jij bent als verkoper verantwoordelijk voor de levering van het product, óók als je het leveren door een ander laat doen. Jij bent dus ook verantwoordelijk voor pakketjes die niet aankomen en verantwoordelijk voor het afhandelen van retouren.
  3. Bied jij alleen producten aan voor bedrijven? Dan benoem je de prijzen exclusief btw. Bied je alleen producten aan voor particulieren? Dan benoem je de prijzen inclusief btw. Bied je producten aan voor beide doelgroepen? Ook dan toon je de prijzen inclusief btw.
  4. Een klant heeft wettelijk het recht om een product binnen 14 dagen na ontvangst zonder opgave van reden aan te melden voor retour.

Meer weten over het juridische gedoe? Kijk dan eens bij de Kennisbank van WebwinkelKeurmerk. Hier staat alles uitgelegd, kun je checklists vinden én modeldocumenten. Hier vind je ook een lijst met allerlei juridische eisen.

05. Tips voor meer dropshipping bestellingen

Producten in je webshop zetten is één ding, ze daadwerkelijk verkopen is een tweede. Hieronder vind je daarom enkele tips die erbij kunnen helpen om de conversie te verhogen.

  • Wil je meer vertrouwen uitstralen? Meld je dan aan bij een keurmerk, zoals WebwinkelKeur.nl. Dan mag je hun keurmerk op jouw website plaatsen. Veel mensen herkennen dit keurmerk en zullen jouw als verkoper dan sneller vertrouwen.
  • Bied verschillende betaalmethodes, zoals iDEAL, Bancontact (voor België) en PayPal. Vermeld op de productpagina deze betaalmethodes. Het is bewezen dat dit de conversie verhoogt.
  • Geen zin meer om je administratie handmatig te doen? Dan kan ik je van harte Moneybird aanraden: een online systeem waar je jouw facturen en inkoopfacturen kunt bijhouden. Met deze koppeling tussen Moneybird en WooCommerce kun je alles automatiseren. Super handig! PS. Meld je aan via mijn link, want dan betaal je de eerste 4 maanden (!) niks voor Moneybird.
  • Plaats UGC (user-generated content) op de productpagina’s. Let op: plaats deze onderaan de pagina, niet bij de gewone productafbeeldingen. Met UGC laat je zien dat er al mensen zijn die het hebben gekocht en dat werkt nou eenmaal zeer conversieverhogend.

Meer leren over dit onderwerp?

ebook pasisef inkomen en online geld verdienen

In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Verkopen op bol.com
E-book

Verkopen op bol.com

Sidehustle Toolkit
Online geld verdienen

Sidehustle Toolkit

.