zorgverlening en zorgkosten

Zorgverlening & financiën 💊 4 manieren om je voor te bereiden op hoge zorgkosten

Op het moment van schrijven worden de stemmen geteld voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Een veelbesproken onderwerp tijdens deze verkiezingen was de zorgverlening en de daarbij behorende zorgpremies en zorgkosten. De kosten voor zorgverlening worden steeds hoger en er zijn verschillende partijen die de zorgpremie zelfs volledig willen afschaffen, zodat zorg beschikbaar wordt en blijft voor heel Nederland.

Persoonlijk vind ik dit een mooi ideaal en een mooi streven, maar totdat dit wordt doorgevoerd (als dat ooit gaat gebeuren) is het verstandig om je financieel goed voor te bereiden op hoge zorgkosten in de toekomst. Dit lijkt mij een goed moment om te bespreken hóé je jezelf het beste kunt voorbereiden. Hieronder heb ik vier verschillende manieren beschreven die jou hierbij kunnen helpen.

01. Zorg voor een goede zorgverzekering

Het is nogal voor de hand liggend, maar een goede zorgverzekering kan er absoluut voor zorgen dat je zelf minder zorgkosten hoeft te betalen. Voor veel mensen is dit dan ook de reden dat ze zich optimaal laten verzekeren met een aanvullende zorgverzekering en extra modules. Maar is een duurdere/aanvullende verzekering echt beter? Niet per definitie. Het is daarom erg belangrijk dat je goed uitzoekt wat er wel en niet wordt gedekt door jouw zorgverzekering. Verwacht je bepaalde zorgkosten te maken volgend jaar? Kies dan een zorgverzekering die deze specifieke kosten dekt.

02. Preventie is beter dan zorgverlening nodig hebben

Wat is er nu goedkoper dan zorgverlening helemaal niet nodig hebben? 😅 Oké, dit ligt natuurlijk ook een beetje voor de hand. Toch zijn er weinig mensen die bewust bezig zijn met preventie. Zorg jij voor een optimale gezondheid, dan voorkom je niet alleen hoge zorgkosten, maar je zorgt er ook voor dat je eventuele gezondheidsproblemen beter zal kunnen opvangen. Iemand die gezond is herstelt bijvoorbeeld veel sneller van een operatie dan iemand die rookt en obesitas heeft. Er zijn allerlei dingen die je kunt doen ter preventie: gezond eten, elke dag in de buitenlucht een wandeling maken, voor genoeg ontspanning zorgen, etc.

03. Sparen voor hoge zorgkosten in de toekomst

Soms ontkom je er gewoon niet aan en zal je toch echt zorgkosten moeten maken. Dat is niet per definitie erg. Laten we blij zijn dat we überhaupt hulp en zorg kunnen krijgen. Het hoeft ook geen probleem te zijn, zolang je de zorgkosten maar kunt opvangen. Het is daarom erg belangrijk dat je hier wat extra spaargeld voor apart zet. Zelf heb ik een aparte spaarrekening/spaarpotje voor het eigen risico en daarnaast maak ik gebruik van het Money Game systeem, waardoor ik altijd geld paraat heb voor onvoorziene uitgaven. Speel je Money Game (nog) niet? Dan kan het verstandig zijn om:

  • Een extra spaarrekening of spaarpotje hiervoor te openen ter hoogte van het eigen risico.
  • En een extra spaarrekening of spaarpotje te openen voor extra zorgkosten.
  • Om een maandelijkse overboeking in te stellen van jouw betaalrekening naar jouw spaarrekening.
  • Zo spaar je elke maand een beetje voor onvoorziene zorgkosten.

04. Belastingaftrek voor zorgkosten en zorgverlening

Er zijn zorgkosten die buiten het eigen risico vallen, maar die je wél kunt aftrekken bij de belastingaangifte. Dit zal er indirect voor zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen of dat je meer geld zal terugkrijgen. Het is daarom belangrijk dat je alle zorgnota’s en bonnetjes goed bewaart! Zonder ‘bewijs’ kun je het immers niet aftrekken bij de aangifte. Tip: bewaar dit op een vaste plek, zodra je het makkelijk terug kunt vinden.

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.