Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
zorgverzekeraar 2021 kiezen hier moet je op letten

Dit zijn de dingen waar ik op lette toen ik mijn zorgverzekeraar voor 2021 uitkoos

16 november 2020
Sandra Boon

Inmiddels hebben alle zorgverzekeraars bekend gemaakt welke premies zij in 2021 gaan hanteren. De premies zijn flink omhoog gegaan; wat natuurlijk ook te verwachten was na/tijdens het hele gebeuren met Corona. Ik heb zelf gisteren de tijd genomen om alles door te nemen, zodat ik een nieuwe zorgverzekeraar kon kiezen voor komend jaar. In dit artikel zal ik je uitleggen waar ik precies op lette. 💊 Maar onthoud wel: ik deel slechts mijn eigen ervaringen en meningen met je. Je kunt dit niet opvatten als persoonlijk advies voor jou.

Elk jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan erg gunstig zijn. Toch is dat niet altijd het geval; met de eisen die ik vorig jaar stelde, kwam uit dat ik beter bij dezelfde zorgverzekeraar kon blijven. Overstappen is dus zeker geen must, maar het is wél de moeite waard om het even uit te zoeken. Dit kan niet alleen veel geld besparen, maar kan ook gunstiger zijn qua dekking. Geen één mens is immers hetzelfde en jij zal ongetwijfeld andere eisen en wensen hebben dan ik.

01. Wat verwacht ik nodig te hebben

Zoals ik al aankaartte: geen één mens is hetzelfde, terwijl de verzekeringen wel gestandaardiseerd worden aangeboden. Zo betalen de meesten van ons extra voor dekkingen die we nooit zullen gebruiken. Het kan dus lonen om je verwachtingen van 2021 op papier te zetten. Voor mijzelf geldt: ik ben jaren niet zo fit en gezond geweest als nu. Het afgelopen jaar heb ik hard gewerkt aan het krijgen van veel beweging, het zorgen voor veel ontspanning én ben ik veel gezonder gaan eten en drinken. Daar heb ik echt mijn draai in gevonden en daarom verwacht ik dit volgend jaar ook vol te kunnen houden. Daarnaast is mijn gebit recent weer helemaal op orde gemaakt en verwacht ik volgend jaar geen gekke dingen. Begrijp mij niet verkeerd: je kunt niet exact plannen wat je wel of niet nodig zal hebben en tegenslagen horen nou eenmaal bij het leven. Maar als je van te voren al verwacht dat je iets nodig zal hebben, dan moet je daar zeker naar handelen en ervoor zorgen dat je de juiste zorgverzekeraar hebt.

02. De prijs (premie) per zorgverzekeraar

Niemand wil te veel betalen, punt. Ik denk niet dat dit veel uitleg nodig heeft. 😂 Via een vergelijkingstool kun je gemakkelijk de zorgverzekeraars sorteren op prijs. Daarbij heb ik ervoor gekozen om mij dit jaar niet aanvullend te verzekeren. Mijn gezondheid is op dit moment goed en ik heb een buffer voor wanneer er wél iets zou gebeuren, dus daar maak ik mij op dit moment niet echt druk om.

Eigen risico

Kies je voor een hoger eigen risico, dan betaal je een lagere premie. Dat klinkt in eerste instantie ideaal, vooral wanneer je gezond bent en een buffer hebt. Maar let er wel op dat ALS er iets mis gaat, dat je dan wel duurder uit bent. Kies je voor een hoger eigen risico en gebeurd er niks, dan ben je goedkoop uit. Kies je voor een hoger eigen risico en gebeurd er wél wat, dan ben je duurder uit dan wanneer je een hogere premie had. Volg je het nog? Ik heb het hieronder even in een tabel gezet, met 3 verschillende premies. Er zijn meer premies beschikbaar, maar in het voorbeeld bereken ik alleen deze drie.

MaandpremieBest-case scenarioWorst-case scenario
Eigen risico van €385€109,25€1311,00€1696,00
Eigen risico van €685€99,43€1193,16€1878,16
Eigen risico van €885€92,35€1108,20€1993,20

De best-case scenario is wanneer je het gehele jaar geen zorgkosten maakt en dus alleen de maandpremie x 12 betaald. Bij de worst-case scenario betaal je 12 x de maandpremie én je gehele eigen risico. Je ziet dat het voor de maandpremie gunstiger is om een hoger eigen risico te hanteren, maar als het mis gaat… Betaal je zo €300 euro méér dan wanneer je een hogere maandpremie had gekozen. Voor mij persoonlijk voelt dit een beetje als gokken; gok je goed dan bespaar je €200 euro. Gok je verkeerd dan kost het je €300 euro. Maar de boodschap van dit verhaal is: een hoger eigen risico is niet per definitie goedkoper of gunstiger. Bereken het goed uit voor jezelf en maak een verstandige keuze. Mocht je het leuk vinden om te weten: ik koos uiteindelijk voor een eigen risico van €685 euro. Ik koos dus min of meer de middenweg.

*In deze berekening staan de maandpremies van één en dezelfde zorgverzekeraar. Andere zorgverzekeraars kunnen natuurlijk andere premies hanteren.

Premie betalen per maand of per jaar?

Gisteren plaatste ik op Instagram een aantal stories over de zorgverzekeraar die ik dit jaar heb gekozen. Ik kreeg meerdere DM’s met de vraag waarom ik de premie per maand ga betalen en niet per jaar. Per jaar is immers goedkoper. In eerdere artikelen gaf ik ook weleens de tip om de zorgverzekering per jaar te betalen, zodat je (meer) korting had. Dit jaar kom ik daar op terug. De kortingen zijn dit jaar amper de moeite waard. Bij de zorgverzekeraar die ik heb gekozen was de korting in totaal nog geen €12 euro op jaarbasis. Maar ik heb ook zorgverzekeraars gezien die je slechts €3 euro korting geven!!! Op een heel jaar!!! Dat is echt de moeite niet. Ik kan beter het geld beleggen of investeren, daar behaal ik meer rendement op. 🤷

03. Duurzaamheid van de zorgverzekeraar

De zorgverzekeraar belegt de premie, om zodoende het potje voor zorgkosten te vergroten (en natuurlijk ook om meer winst te maken). Niet elke zorgverzekeraar belegt het geld even duurzaam. Geld is macht en ik wil niet dat mijn geld wordt gebruikt om dingen te doen waar ik niet achter sta. Daarom heb ik bij het kiezen van een zorgverzekeraar goed gelet op hoe de betreffende partij het geld belegt. Via Independer.nl kun je gemakkelijk zien hoe duurzaam een zorgverzekeraar belegt.

Gerelateerd:
Sidehustle: Pakketjes aannemen voor de buren en daar extra geld mee verdienen

04. Extra benefits bij de zorgverzekeraar

Sommige zorgverzekeraars bieden extra voordelen en daar kun je soms goed gebruik van maken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een zorgverzekeraar die werkt met Vitality van a.s.r. Met dit programma krijg je korting op je aanvullende verzekering wanneer je veel beweegt en gezond leeft. Met een Fitbit of andere smartwatch wordt dit bijgehouden.

EDIT: dankzij de oplettendheid van @forexgroentje kwam ik erachter dat het programma iets mooier werd aangeprezen dan dat het werkelijk was. Het Vitality programma geldt bij Ditzo alleen voor de aanvullende verzekeringen. Die ik dus niet heb. 😂 Ik kan dus helaas geen gebruik maken hiervan. Heb jij wel aanvullende verzekeringen, dan kun je overwegen om hier gebruik van te maken. Je kunt dan namelijk alsnog aardig wat cashback krijgen.

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jan Modaal