zorgpremie en zorgverzekering hier moet je op letten

Zorgverzekering en zorgpremie 2021: hier zou je echt op moeten letten

De eerste zorgverzekeraar heeft zich afgelopen week al gemeld met de nieuwe zorgpremie voor het komende jaar. De rest zal ook spoedig volgen. Nou was het natuurlijk al bekend dat de zorgpremies en de zorgverzekeringen (weer) omhoog zouden gaan, dus wat dat betreft was het geen verrassing. Ik ben heel benieuwd wanneer de andere zorgverzekeraars zich gaan melden en wat ze gaan aanbieden voor 2021. 💊 In dit artikel zal ik in ieder geval alvast een paar dingen benoemen waar je op zou moeten letten bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering.

Het is natuurlijk sowieso een goed idee om je even te verdiepen in de verschillende verzekeringen. Ik weet dat het een open deur is, maar het loont écht om elk jaar even te checken of je bij een concurrent niet beter en/of goedkoper uit bent. Met behulp van websites zoals Independer.nl of Zorgwijzer.nl heb je zo uitgevogeld welke zorgverzekering het beste bij jou past. Dat spreekt allemaal redelijk voor zich. In dit artikel zal ik een paar andere benoemen waar je wel echt op zou dingen moeten letten.

01. Verdiep je enigszins in zorgverzekeringen

En nee, je hoeft geen expert te worden. Met de websites die ik hierboven al heb genoemd, is het super simpel om zorgpremie en zorgverzekeringen te vergelijken. Maar bij het vergelijken is het wel belangrijk dat je weet wat de verschillende vaktermen precies inhouden én welke consequenties daar eventueel tegenover staan. Hieronder benoem ik een paar begrippen die je zou moeten kennen;

ZorgpremieMet deze term wordt bedoeld hoeveel je per maand bijdraagt/betaald aan jouw zorgverzekering.
Eigen risicoEen drempelbedrag die je zelf zal moeten betalen wanneer er zorgkosten worden gemaakt, ongeacht hoe en waar je verzekerd bent. De overheid stelt elk jaar vast hoe hoog dit eigen risico minimaal moet zijn.
PolisDe polis is de overeenkomst tussen jou en de zorgverzekeraar. In het polisblad kun je alle afspraken nalezen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je weet dat er verschillende types zorgverzekeringen zijn. Wil je meer weten over deze verschillende types? In dit handige artikel legt Independer uitgebreid uit wat de verschillen zijn tussen de zorgverzekeringen.

02. Verzeker alleen wat je zelf niet kunt betalen

In het wereldje der persoonlijke financiën is het een algemene regel dat je alleen verzekerd wat je niet zelf zou kunnen betalen. En datzelfde geldt natuurlijk ook voor zorgverzekeringen. Heb je een buffer achter de hand, waarmee je eventuele zorgkosten zelf zou kunnen betalen? Kies dan voor een lagere premie, met een hoger eigen risico. Heb je nog geen buffer? Dan zou je kunnen overwegen om hier een buffer voor aan te gaan leggen. Vooral wanneer je over het algemeen wel gezond bent en wanneer je verwacht niet heel veel kosten te gaan maken. En mocht er wel iets gebeuren waardoor je hoge zorgkosten maakt; dan kun je die opvangen door middel van jouw buffer.

03. Makkelijk besparen: betaal de premie van jouw zorgverzekering in één keer

De makkelijkste manier om te besparen op jouw zorgpremie, is door deze voor het hele jaar in één keer te betalen. Je krijgt dan namelijk korting bij de zorgverzekeraar, terwijl je wel voor exact hetzelfde verzekerd bent. Eenvoudiger dan dat zal het niet worden. Heb je niet genoeg spaargeld om het in één keer te betalen? Dan houdt het voor nu op, maar dan is het absoluut iets om te onthouden voor volgend jaar. En dan heb je nog een heel jaar de tijd om hiervoor te sparen, zodat je het volgend jaar wél in één keer kunt betalen.

04. Mooi meegenomen: korting op jouw zorgverzekering

De zorgpremie is in principe vastgesteld, maar dat betekent niet dat je geen gebruik kunt maken van kortingen. Zo kun je bijvoorbeeld via collectieven al extra korting krijgen. Je zal wellicht even goed moeten speuren op internet, maar ik zal er in ieder geval alvast een paar noemen;

05. Let ook vooral op de kleine extraatjes

Wanneer je eenmaal hebt gekozen voor een verzekering; zorg er dan voor dat je weet wat er precies wordt vergoed. Maak eventueel een klein lijstje voor jezelf, zodat je het altijd even erbij kunt pakken. Er zijn namelijk best wel veel kleine dingen die vergoed worden door zorgverzekeringen. Zo kun je onder andere bij sommige zorgverzekeraars het aankoopbedrag van condooms (gedeeltelijk) declareren. Tja, als je het toch wel koopt, dan is dat mooi meegenomen. 😇

06. Zorg ervoor dat je jouw eigen risico kunt betalen

Ook dit is natuurlijk een open deur, maar toch zijn er niet veel mensen die echt een apart spaarpotje aanmaken voor het eigen risico. Dit is natuurlijk wel verstandig, want zo weet je zeker dat je het eigen risico kunt betalen. Mijn advies: maak een apart spaarpotje of spaardoel aan (dat kan tegenwoordig bij bijna alle banken wel), spaar het bedrag bij elkaar en verberg vervolgens het spaarpotje. Zo wordt je namelijk minder snel verleid om het spaarpotje te legen voor andere doeleinden. Heb je het spaarpotje niet hoeven te gebruiken? Top, dan laat je ‘m staan voor volgend jaar.

In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Verkopen op bol.com
E-book

Verkopen op bol.com

Sidehustle Toolkit
Online geld verdienen

Sidehustle Toolkit

.